Pakketbrief week 7, 17 februari 2010

logo

Poters

Ondanks de aanhoudende vrieskou en sneeuwbuien zijn de voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen toch in volle gang. Ik heb pootgoed gehaald uit de Flevopolder, we hebben de poters in voorkiem-kistjes gevuld en als het even niet vriest gaan ze naar buiten, om in licht en frisse (ja inderdaad, dat wel) lucht langzaam wakker te worden en goede, stevige kiemen te vormen. Dit jaar krijgen we een nieuw ras voor de vroege aardappels: de Junior wordt niet meer vermeerderd vanwege virusproblemen, daarvoor in de plaats telen we nu Frieslanders. Overigens hebben we ook een deel eigen pootgoed.
Een klein proefje wil ik doen met Bionica, een nieuw ras dat resistent is tegen fytoftora, de meest gevreesde aardappelziekte waaraan normaalgesproken rond half juli alle biologische aardappelplanten ten onder gaan.
Toen ik al die mooie schone poters van de klei hier had staan, kon ik het niet laten om even een smaaktest te doen en ze te vergelijken met onze eigen Biogold aardappel. De Flevopolder hoort tot de vruchtbaarste gronden die er bestaan en de bedrijven (ook de biologische) zijn groot, modern en professioneel. Onze aardappels zijn kleiner dan de polderpoters en zien er wat viezer uit, een gevolg van het hoge humusgehalte in ons Drentse zand. Zouden we die vergelijking wel kunnen doorstaan? Met spanning wacht ik tot alle testaardappels gaar zijn. En wat blijkt… de onze zijn véél lekkerder! Het verschil is duidelijk te proeven. We hebben deze week in de twee- en vierpersoonspakketten een zakje aardappels bijgevoegd, om u er ook van te laten genieten. Eigenlijk zouden we bij elk zakje ook een paar kleiaardappels moeten voegen, zodat u ze thuis ook kunt vergelijken - maar ja, zoveel poters kunnen we niet missen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Knolselderij - 't Leeuweriksveld
Aardappels Biogold * - 't Leeuweriksveld
Witte kool - Lechaim, Nijeveen
Winterpostelein - Jochum de Boer, Kimswerd
Broccoli - via de Zaai-Ster (It)
Uien - Niek Vos, Kraggenburg

* Een kleine minderheid van u heeft een aardappelabonnement. Mocht uw aardappelvoorraad te groot worden nu ze ook in het pakket zitten, dan kunt u ons een seintje geven en bv. een levering van het aardappelabonnement laten vervallen.

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 8 verwacht:

Witlof, winterpeen, bleekselderij, zuurkool of boerenkool, alfalfa

Versaanbod week 8

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Winterpostelein/100g0,70
5039 Tarwedesem/800g1,95
54 Hazelnootbrood/750g, gist3,50
Dansen van Universele Vrede in Emmen op 6 maart.
Bewegend mediteren, zou je het ook kunnen noemen.
(Kring)Dansen op Mantra's en Chants uit verschillende culturen en (oude) religies.
Met muzikale begeleiding van Kathinka Kamphuis.
Nu in mijn derde jaar van de opleiding in Hilversum, wil ik graag een fijne danskring om mij heen vormen. Wie danst met mij mee?
Tijdstip: 6 maart 13.00 - (ongeveer) 17.00
Plaats: Grote Zaal Vrije School Michaël (Prinsenlaan 80, Emmen.)
Inlichtingen en opgave Eleonora Helderman
0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst tot 27 februari.
Kosten € 8, -

Recepten

Kruidige aardappelsalade met pittige mosterddressing

Hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr aardappels, 15 sprietjes bieslook, 5 eetl olie, 3½ takje peterselie, 3 eetl witte wijnazijn, 3 eetl mayonaise, 1½ eetl grove mosterd, 1 rode ui, ½ groene paprika

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1,5 cm. Kook ze in een bodempje water in 12 minuten gaar. Giet ze af. Roer in een kom een saus van: olijfolie, azijn, mosterd, zout en peper. Schep de warme aardappelen erdoor. Pel de uien en snipper deze fijn. Was de paprika, halveer hem en verwijder de zaadlijsten. Snij een halve paprika in dunne reepjes en halveer de reepjes. Knip de bieslook en 3 takjes peterselie fijn. Voeg aan de aardappelen ui, paprika, bieslook, peterselie en mayonaise toe. Schep alles goed door elkaar. Garneer met toefjes peterselie. Serveer de salade lauwwarm of koud. Lekker met bruin brood.

Winterpostelein met ragoût van champignons en witte ui

bijgerecht voor 2 personen

200 gr winterpostelein, 25 gr roomboter, 1 kleine witte ui, 1 teentje knoflook, 3 grote of 6 kleine witte champignons, 25 gr tarwebloem, ½ liter groentebouillon (van bouillonblokjes), grof gemalen zwarte peper, eventueel nog wat zeezout

Laat de bouillon heet worden in een pan. Voorkom dat deze gaat koken. Was de winterpostelein en snijd haar in tweëen. Laat uitlekken in een vergiet. Snipper de ui. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Snijd de champignons in plakjes. Smelt de roomboter in een koekenpan. Fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet. Voeg de in plakjes gesneden knoflook en de plakjes champignons toe. Bak alle ingredienten een paar minuten op niet al te hoog vuur.
Voeg de tarwebloem toe en vermeng dit met een houten lepel met het groentenmengsel. Laat eventjes doorbakken op een laag vuurtje. Schep vervolgens de hete bouillon door het bloemmengsel. Roer goed met een garde zodat er geen klontjes bloem bloem ontstaan. Voeg eventueel nog meer bouillon toe. Als de ragoût te zout is, leng aan met wat water. Mocht de ragoût te dun zijn maak dan een papje van eventueel nog wat bouillon met bloem, of maak het papje met water. Zorg ervoor dat de ragoût niet aanbrandt. Maal er een paar flinke slagen zwarte peper over. Serveer de ragoût met de winterpostelein of schep de winterpostelein op het laatste moment door de ragoût en serveer dan. Lekker met aardappelen uit de oven of witte rijst.

Witte kool met zure room

Bijgerecht voor 2 personen

1 kleine witte kool of ½ grote kool (gesneden ongeveer 400 gr), 4 eetl plantaardige olie, zout, witte peper, sap van ½ citroen, 1 ei, 250 ml zure room

Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in vieren. Verwijder het hart van de kool en snijd de kool in dunne reepjes. Doe de kool samen met de olie, 4 eetl water, zout en peper in een pan met een goed sluitend deksel. Laat het geheel 20 minuten zachtjes stoven, tot de kool zacht is. Voeg het citroensap toe. Klop het ei met de zure room en giet dit over de kool. Roer het 6-8 minuten door boven laag vuur, tot de room dikker wordt. Laat het gerecht niet meer koken!

Variaties:

Gesmoorde knolselderij met kerrie

Bijgerecht voor 2 personen

1 kleine knolselderij, 2 eetl citroensap, 25 gr boter, 1 theel milde kerriepoeder, 1 eetl gembersiroop, 2 eetl creme fraiche, 1 eetl bladselderij

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van 1 cm. Hak de bladselderij. Besprenkel de blokjes knolselderij met citroensap. Smelt de boter. Schep de blokjes knolselderij en het kerriepoeder erdoor. Voeg 100 ml water toe en smoor de blokjes knolselderij met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar. Giet het vocht af. Roer de gembersiroop, de creme fraiche, zout en peper en de bladselderij erdoor en warm even door.

naar boven
naar boven