Pakketbrief week 7, 13 februari 2013

logo

Antwoorden (2)

Inmiddels hebben nog 19 abonnees de vragenlijst beantwoord. Het totaal aantal respondenten komt daarmee op 30 zodat we heel wat waardevolle informatie van u hebben gekregen. De opvallende tendensen:

Nou de grote vraag: wat gaan we ermee doen?
In ieder geval is er een duidelijke wens naar minder sla, dus zal ik het teeltplan aanpassen van elke week sla in de zomer naar 2x in de drie weken sla.
Verder is het nog niet zo heel eenvoudig, want veranderingen moeten 1. passen in de vruchtwisseling (kruisbloemigen bv. vragen veel ruimte en zijn gevoelig voor parasieten), 2. passen qua hoeveelheid arbeid (boontjes plukken kost veel tijd) en 3. betaalbaar zijn (boontjes inkopen is meestal te duur).
Voor broccoli, bloemkool en koolrabi kan ik wel af en toe een beroep doen op collega's. Ook meer sperzieboontjes in uw pakket kan, als ik ze machinegeplukt direct van een boer kan krijgen - ik ga mij best ervoor doen, en verwacht dat het wel zal lukken.
De vraag naar aubergine zal ik bij de Zaai-ster neerleggen: deze teelt hoort in een gestookte kas thuis. Op verdere mogelijke aanpassingen broed ik nog even!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Bleekselderij- via de Zaai-ster
Zoete bataat- via de Zaai-ster
Groene kool- Anton van Vilsteren, Marknesse
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 8 verwacht:

winterpostelein, rode uien, pastinaak, rode kool, appeltjes, …


Acties week 8

Aardperen*/kg 1,95
Appels Kiddy's/kg lekkere kleine Elstar-appeltjes 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Ingezonden mededeling

Mmmmhh!

Tijdens de workshop zoet en hartig leert u zonder te bakken of koken gezonde en smakelijke lekkernijen te bereiden volgens het Raw Food-principe. Dit betekent dat alle ingrediënten in hun natuurlijke staat blijven en de aanwezige voedingsstoffen intact. Alle recepten worden gezamenlijk bereid en geproefd en zijn vrij van zuivel, gluten en kunstmatige toevoegingen. Na afloop krijgt u deze mee naar huis. - hoe kan ik snoepend en snackend een bijdrage aan mijn gezondheid leveren? - hoe bereik ik mijn ideale gewicht? - met welke verse en natuurlijke ingrediënten maak ik de lekkerste taarten, cakes, bonbons, koekjes, spreads, crackers e.d.? - welke natuurlijke zoetstoffen kan ik gebruiken in plaats van geraffineerde suikers?
Zaterdag 23 feb. a.s. van 13.30u tot 16.30u, De Engelenwey, Oostersebos 11, Schoonebeek
Kosten € 35,-
Aanmelden: info@de-engelenwey.nl of 06-26596464

Mopje van Anna: Na een hele zware storm staan 2 boeren met elkaar te praten. Zegt de ene boer tegen de andere: Het dak van mijn boerderij is door de storm flink beschadigd, bij jou ook? Zegt de ander: Ik weet het niet, ik heb mijn boerderij nog niet teruggevonden.

Recepten

Aardappelsalade met gerookte zalm en mierikswortel (Jamie Oliver)

bijgerecht voor 2 personen

300 gr aardappels, ½ citroen, klein scheutje rode wijnazijn, olijfolie, 1 eetl kappertjes, stukje verse mierikswortel van 1½ cm, 75 ml creme fraiche, verse of gedroogde dille, 200 gr gerookte zalm in plakken

Spoel de kappertjes af en laat uitlekken. Schil de aardappels, snijd ze in even grote stukken en kook in 15-20 min bijna gaar. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Citroenschil met helft van het citroensap in een kom doen, voeg de azijn en olie toe (3 delen olie op 1 deel azijn). Roer de kappertjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper, meng alles goed, warme aardappels toevoegen en goed husselen. Schil de mierikswortel en rasp deze fijn. Meng dit met de rest van het citroensap en zout en peper door de creme fraiche. Bestrooi dit met dille en meng goed. Gerookte zalm op een schaal leggen, aardappelmengsel erop scheppen, kloddertjes creme fraiche erbij scheppen. Besprenkel het met olijfolie en strooi er nog wat dille over. Lekker met brood.

Groene kool en bataat in pindasaus

bijgerecht voor 2 personen

½ blik pomodoritomaten (200 g), of andere gepelde tomaten uit blik, ½ bataat, 225 gr groene kool, ½ grote ui, 2 tenen knoflook, 75 gr pindakaas, 150 ml ananassap, ½ theel chilipoeder, ½ eetl gemberpoeder, ½ eetl paprikapoeder

Schil de bataat en snijd deze in blokjes. Was de groene kool en snijd deze in reepjes. Pel en snipper de ui. Pers de tenen knoflook. Fruit de ui met de knoflook in een grote pan. Voeg de kool, aardappel en de tomaten toe en laat even bakken. Voeg dan het ananassap toe, de specerijen en de pindakaas. Laat ongeveer een half uur zachtjes pruttelen tot de groenten gaar en zacht zijn. Voeg eventueel tussendoor nog wat water toe om te voorkomen dat het droogkookt. Als het gaar is, op smaak brengen met wat zout. Lekker met couscous met een beetje citroensap erdoor gemengd.

Zoete aardappelsoep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

250 gr zoete bataat, 125 gr wortel, ½ ui, 1 klontje boter, 25 gr bloem, ½ klein rood pepertje, 1 klein teentje knoflook, 500 ml groentebouillon, 1 eetl sojasaus, 1 dl kokosmelk, koriander, naar smaak

Schil de bataat en snijd deze in stukken. Snijd de wortel in stukken. Pel de ui en hak deze grof. Snijd het pepertje en het teentje knoflook fijn. Bak de bataat, de wortel en de ui 10 min. in de boter met het deksel op de pan. Roer de peper, het knoflook en de bloem erdoor. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat 20 minuten koken. Pureer de soep en doe de kokosmelk, de sojasaus en de koriander erbij. Lekker met stokbrood.

Rijst met bleekselderij en kaassaus uit de oven

hoofdgerecht voor 2 personen

30 gr boter, ½ ui, 1 teentje knoflook, 250 gr schoongemaakte bleekselderij, groen van bleekselderij, 125 gr rijst, 2½ dl groentebouillon, zout, 17 gr bloem, 250 ml melk, 50 gr geraspte (belegen) kaas, peper en nootmuskaat, eventueel: 125 gr hamblokjes

Ui snipperen, bleekselderij en het groen klein snijden. Knoflook fijn snijden. 15 gr boter verhitten, ui, knoflook en bleekselderij al omscheppend 5 min fruiten. Rijst erbij doen en even meebakken. Bouillon en snufje zout erbij doen, goed omscheppen en 20 min zachtjes koken tot de vloeistof geabsorbeerd is. Even uitdampen, groen van bleekselderij en eventueel ham erdoor scheppen en mengsel wat losmaken. Oven voorverwarmen tot 200°C. Rest van de boter in steelpan smelten, bloem er goed doorroeren. Dan melk beetje bij beetje erbij, elke keer goed mengen tot een gebonden saus ontstaat. ¾ van de kaas erdoor smelten, zout (evt, bij wat zoutere kaas niet nodig), peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen. Ovenschaal invetten, rijstmengsel hierin doen, kaassaus erover schenken en bestrooien met rest van de geraspte kaas. 20 min in de oven bakken.

naar boven
naar boven