Pakketbrief week 8, 24 februari 2016

leeuweriksveld logo

Alweer een nieuwe aankondiging:

Niet bezitten maar beheren: daar valt veel te leren!

Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst

In een gezonde economie is een manier van landbouw mogelijk die mooie, gezonde producten voortbrengt en daarbij de aarde, de planten en dieren niet tekort doet. Algemener gezegd: een gezonde economie dient de mens en niet alleen voor wat betreft zijn aardse behoeften. Wanneer een mens namelijk over een menswaardige bestaansbasis beschikt, kan hij zich ook, in een diepere zin, bezig houden met het ontwikkelen van zijn mens-zijn. Een van de voorwaarden om tot zo´n gezonde economie te komen, ligt in het veranderen van het eigendomsrecht, dat zou moeten veranderen in een gebruiksrecht: niet bezitten maar beheren! In inleidingen en in gesprek gaan we deze middag nader onderzoeken hoe deze gezonde economie eruit zou kunnen zien en wat daar voor nodig is.

Wouter Kamphuis zet zich als boer niet alleen in voor een gezonde landbouw maar ook voor een gezonde economie. Als ondernemer zoekt hij naar vormen waarin het eigendom van zijn bedrijf gekoppeld is aan het belang van een groter sociaal geheel. Sinds kort biedt hij op zijn bedrijf ook ruimte aan een school waarin de ontwikkeling van het kind centraal staat.
John Hogervorst is sinds 1987 actief in en met de sociale driegeleding en de associatieve economie. Hij is of was o.a.: redacteur van Driegonaal - tijdschrift voor sociale driegeleding; docent aan de Opleiding Sociale Driegeleding, Academie voor Sociale Kunst, Impuls!!!; oprichter/ondernemer van Nearchus CV, een geneutraliseerd bedrijf; directeur van de Summer Foundation.

Op zaterdag 19 maart, van 13.00 tot 17.00 uur 't Leeuweriksveld, Zandzoom 72, 7814 VJ Emmen. Tevens op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Krieltjes- 't Leeuweriksveld
Ui- Poppe, Nagele
Boskoop appel- W. van Dijk, Schalkwijk
Rode kool- via De Zaai-ster
Winterpeen- Gerbranda State, Sexbierum
Mangold- Italië, via De Zaai-ster

In week 9 verwacht:

Rode biet, …

Van 't Leeuweriksnest

Er is een eerste nieuwsbrief verschenen van de nieuwe school 't Leeuweriksnest. Op verzoek zenden we hem u graag toe. Als u de brief in het vervolg verder wilt ontvangen, geef dat dan aan ons door. Er is ook een website van de school.

Optreden koor

Het koor, wat elke vrijdagavond bij ons op de boerderij bij elkaar komt, heeft een optreden in de bibliotheek Emmen. Op zondag 28 februari 2016 vanaf 13:30 u is er Open podium en gaat het koor een aantal mooie en vrolijke liedjes uit de tijd rond de 16e eeuw zingen. U bent welkom om te komen luisteren. Ben je bas en heb je zin om in het koor te komen, wees welkom.

Workshop: met collages je verhaal vertellen

in Sleen en Valthermond
Op 28 februari en op 11 maart. Kijk voor info: www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

Workshop smeerwortelzalf maken

zondag 13 maart, 10- ca 13 uur op 't Leeuweriksveld.
Eenvoudig een zalf maken van smeerwortel, die we op locatie zelf uit de grond spitten. We zijn ongeveer 3 uur bezig en de locatie is op het Leeuweriksveld, op de nieuwe zolder het Leeuweriksnest. Maximaal 15 personen, minimaal 6.
De prijs bedraagt 10,00 euro inclusief materiaal, thee/koffie. Er wordt verteld over de werking van de plant en je krijgt een korte tekst en uitleg mee naar huis.
Ook kinderen zijn welkom, mits ze goed om kunnen gaan met een warmtebron zoals een elektrisch plaatje en redelijk zelfstandig kunnen werken. Zelf mee te nemen: een klein pannetje, theezeefje, plastic lepeltje, schilmesje en heel graag ook een elektrisch plaatje als je die hebt.
Opgeven via mijn e-mail. ankabults@hotmail.com of telefonisch : 0591631895
Laat je telefoon of e-mail adres bij mij achter zodat ik jullie kan bereiken.


Recepten

Mangold

Mangold is geen paksoi, maar snijbiet. Het is een stevige bladgroente, waarvan zowel de steel als het blad te gebruiken is bij het bereiden van allerlei maaltijden.

Roergebakken mangold met geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

1 struik of bos mangold, ½ rode ui, 1 sneetje (oud) witbrood, 50 gr verse geitenkaas, 1-2 eetlepels olijfolie, 1 teentje knoflook, zout en peper

Het brood in blokjes snijden, zonder korsten. De knoflook fijnhakken.
In een wok of koekenpan de helft van de olie verhitten en hierin de helft van de knoflook 1 min. bakken. De broodblokjes toevoegen en deze in 2 min. bruin bakken.
Deze croutons op keukenpapier laten uitlekken. De mangold wassen, laten uitlekken en kleiner snijden.
De ui pellen en snipperen. De rest van de olie in een wok verhitten en de ui en de rest van de knoflook hierin 2 min. fruiten.
De mangold in gedeelten toevoegen en 4 à 5 min. roerbakken tot deze geslonken en gaar is. Het vrijgekomen vocht afgieten. De geitenkaas in blokjes snijden.
De mangold met zout en peper (en eventueel een scheutje olie) op smaak brengen. De geitenkaas en de croutôns over de mangold verdelen en direct serveren.

bron: www.odin.nl

Rode kool met rode ui en appels

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine of 1 halve grote rode kool (400 gr gesneden), 1 eetl olie, 2 rode uien, 1 teentje knoflook, 1 grote of 2 kleine appels, 125 ml bouillon (kip of groenten van blokje), 125 ml rode wijnazijn, 1 eetl bruine suiker, evt. laurierblad, zout en peper naar smaak

Appels schillen en fijn snipperen. Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de kool fijn. Pers de knoflook uit. Fruit de ui in de olie tot deze glazig is.
Roer de kool, knoflook en appels er door en laat het 5 minuten koken, roer regelmatig. Voeg de bouillon, wijnazijn, suiker en evt. laurierblad toe. Laat met deksel op de pan 30 minuten sudderen totdat de kool zacht is. Haal het laurierblad eruit en maak de rode kool op smaak of met zout en peper.

Gebakken aardperen met broodkruim, tijm en citroen (Jamie Oliver)

bijgerecht voor 2 personen

500 gr aardperen, 1½ hand vol geraspte Parmezaanse kaas, 1½ dl room of creme fraiche, 1 teen knoflook, 1 flinke hand vol broodkruimels (van oud gedroogd brood of beschuit), sap van ½ citroen, ½ flinke handvol verse tijm (alleen de blaadjes) of 2 theel gedroogde tijm, bonenkruid, zout en peper uit de molen, olijfolie

Verwarm de oven voor op 220°C. Was de aardperen. Borstel de aardperen goed schoon, maar schil ze niet.
Snijd de aardperen in plakjes zo dik als een potlood. Pel de knoflook en hak deze fijn. Hak de blaadjes verse tijm fijn. Meng in een kom de room, het citroensap, de knoflook, de helft van de tijm en het grootste deel van de Parmezaanse kaas en breng het op smaak met zout en peper.
Meng de plakjes aardpeer erdoor. Doe het mengsel in een ovenschaal. Meng de broodkruimels met de rest van de tijm en Parmezaanse kaas, en wat bonenkruid, peper en zout.
Strooi de gekruide broodkruimels over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30 min. in de oven of tot ze zacht zijn en broodkruimels mooi goudbruin van kleur zijn.

Krieltjesschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr krieltjes, 150 gr spekblokjes, 1 teentje knoflook, 1 ui, ½ paprika, 1 potje doperwten (340 ml), 1 potje mais (340 ml), Italiaanse kruiden naar smaak, peper, zout

Was de krieltjes, schil ze eventueel en kook ze 5 minuten in een bodempje water bijna gaar. Snijd de paprika in kleine blokjes. Pel en snipper de knoflook. Bak de spekjes in de wok, voeg als de spekjes bijna klaar zijn de krieltjes toe. Bak vervolgens de ui, knoflook, paprika, doperwten en mais even mee. Breng op smaak met de de Italiaanse kruiden en peper en zout.

bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven