Pakketbrief week 9, 3 maart 2010

logo

Vroegvoorjaar

Opeens is er voorjaar. Soms nog een beetje aarzelend en voorzichtig, maar er zingt en krijst en kruipt en vliegt weer van alles om ons heen, meesjes, musjes, merels en uilen, lieveheersbeestjes en vliegen.
Daar slaat zo'n winter twee vliegen in één klap: zoveel sneeuw, ijs en kou is prachtig op zijn tijd en geeft een echt wintergevoel en nu is de vreugde over het voorjaar nog eens dubbel zo groot omdat het echt anders is.
Als ik over het land kijk is het nog heel kaal, weinig kleuren, de weilanden nog platgedrukt van de sneeuw. Op onze akkers hebben we compost gestrooid en de grond is weer ontdooid. Het meeste zaadgoed is binnen en in de woonkomer ontstaat een kleine plantenkwekerij met bv. cherrytomaatjes, basilicum.
Het voorjaar nodigt ook weer uit om aan onze veestapel te denken, varkens, weer geitjes als grasmaaiers, eenden voor (tegen) de slakken het kleinvee en eigenlijk oom ooit een paar koetjes voor de mestvoorziening.
Want dat hoort ook bij het voorjaar: mest halen van de schapen uit Dalen, mest verspreiden, land bewerken en dan komen volgende week de eerste plantjes die we in de volle grond gaan zetten, beschermd door vliesdoek.
Het zesde seizoen van 't Leeuweriksveld kan beginnen.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Rode bieten - Gerbranda State, Pietersbierum
Rode kool - Bruinsma, Sexbierum
Paksoy - van Paassen, Oude Leede
Rode puntpaprika - via de Zaai-Ster
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 10 verwacht:

Waspeen, winterpostelein of veldsla(?), …

Versaanbod week 10

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Radijs/bos1,20
Paksoy/st1,30

Gezocht: een lieve oppas voor onze kinderen Anna en Roos op de donderdagavonden (t/m juni)
Wouter en Kathinka


Recepten

Bieten maaltijdsalade

Hoofdgerecht voor vier personen

300 g bieten, 300 g aardappels, 150 g belegen kaas, 2 grote zoet-zure augurken, ¼ komkommer, zout, peper, stokbrood, knoflooksaus

Kook de bieten en de aardappels gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. Als de bietjes en de aardappels zijn afgekoeld, snijd ze dan in blokjes. Snijd ook de augurk, de kaas en de komkommer in blokjes. Roer alles door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Serveer met het stokbrood en de knoflooksaus.

Preistamppot met paprika

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gram prei, 750 gr aardappelen, 1 rode paprika, ½ eetl boter, ½ deciliter melk, 1 kleine rookworst

Wel de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Maak de prei schoon en snijd ze in dunne ringen. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei samen met de paprika ongeveer 5 minuten. Snijd intussen de rookworst in plakjes. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg zoveel "warme" melk toe dat er een smeuïge puree ontstaat. Schep het prei- paprikamengsel en de helft van de rookworst door de puree. Doe de stamppot in een schaal en rangschik de rest van de rookworst erop.

Rode kool-pastaschotel

hoofdgerecht voor 4 personen

250 gr volkoren macaroni, 450 gr rode kool, fijngesneden, 75 gr rozijnen, 1 ui, gesnipperd, 2 eieren, 1 scheut melk, 40 gr parmezaanse kaas, 100 gr belegen kaas, 1 eetl gehakte verse tijm, olie, zout, peper

Kook de macaroni gaar en laat het uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit in de olie de ui en tijm tot de ui glazig is. Voeg de rode kool, de rozijnen toe en breng ze op smaak met zout en peper. Dek de pan af en laat alles 5 minuten zachtjes smoren; af en toe roeren. Roer de parmezaanse kaas en tweederde van de geraspte kaas er door.
Vet een ovenschaal in en klop de eieren samen met een scheutje melk los. Doe het rode kool-mengsel in de ovenschaal, giet de losgeklopte eieren erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaal 20 minuten in de oven op 200 graden tot het goudbruin is.

Romige paksoi

Bijgerecht voor 2 personen

2 eetl boter, 1 grote of 2 kleine struiken paksoi, 4 eetl roomkaas of zachte geitenkaas

Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Verhit de boeter en stoof de paksoi in ca. 8 minuten gaar. Voeg de kaas toe en laat deze al roerend smelten. Breng de groente op smaak met zout en peper.

Oosterse roerbakschotel met prei

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 g gekookte granen (bijvoorbeeld spaghetti van kamut, zilvervliesrijst of gerst), 1 flinke stronk prei of 2 kleine, ½ blok tempeh (of ½ blok (rook)tahoe of een pak vegetarische roerbakreepjes), olie om in te bakken, 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 flinke eetl. pindakaas, 2 dl (kokos)melk, ev. theelepel sambal

Kook de granen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Was de prei en snijd deze in ringen. Snipper de ui en knoflook. Vergit de olie en bak de tempeh op hoog vuur in ca. 5 min. krokant en bruin. Voeg ui en knoflook en preiringen toe en roerbak nog enkele minuten. Verlaag het vuur, doe de pindakaas bij de tempeh en roer er de kokosmelk door. Laat langzaam warm worden. Breng naar wens op smaak met zout, peper of sambal. Maak een grote schaal op met de granen en giet daarover de tempehsaus. Meteen serveren.

naar boven
naar boven