Pakketbrief week 10, 4 maart 2015

leeuweriksveld logo

Rode bietenburgers

"Dit vond ik de meest verrassende variatie van de rode biet. Een burger! Ik heb diverse recepten getest en ben zo op mijn eigen ideale rode bietenburger uitgekomen. Een bijzondere 'vleesvervanger' voor de vegetariër, zonder de eieren ook voor veganist en zelfs voor de openhartige vleeseter. Het proberen waard! Wat heb je nodig?

Voor de burgers: 2 grote rode bieten (gekookt), 1 blik linzen, ½ pakje tofu, 100 gram havermoutvlokken, 1 zakje rucola, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 2 eieren, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper

Extra: Combineer met een frisse salade of ouderwets op een broodje met garnituur zoals tomaat, avocado, komkommer, mango of wat jij lekker vindt.

Hoe maak je deze bietenburgers? Schil de bieten en snij in stukken evenals de tofu. Ontdoe de knoflook en de ui ook van hun schil. Doe de bieten samen met de tofu, de rucola, de ui, de knoflook, de eieren en de olijfolie in een keukenmachine tot het een egale massa is. Roer de linzen en de havermoutvlokken erdoor en laat een half uur staan zodat de havermout het vocht kan absorberen. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en maak met je handen kleine balletjes van het mengsel. Druk deze plat in de koekenpan en laat op middelhoog vuur aan beide zijden bakken tot ze een beetje bruin kleuren. Combineer met een frisse salade of eet ze als een echte burger op een broodje!"

Bron: www.dehippevegetarier.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Raapsteel- 't Leeuweriksveld
Aardperen- 't Leeuweriksveld
Boerenkool- De Warmoezerij, Almere
Appels goudreinet- Jaap v.d. Vorm, Dalem ZH
Rode biet- Bioromeo, Ens

In week 11 verwacht:

Spinazie, winterpostelein, pastinaak, taugé +ui, …

Moestuincursus in één dag

Ecologische groenteteelt voor beginners en licht gevorderden.

Aan bod komen: bodem en compost, vruchtwisseling, teeltplannen en (het voorkomen van) plagen en ziekten. O.l.v. 2 ervaren Velt-lesgevers wordt in de ochtend de theorie besproken en in de middag maken de cursisten hun eigen moestuinplan.
7 maart van 10.00-15.30 uur
De Looackershof, Looackers 29A, Emmen
Meer info/aanmelding (tot 26 feb)
www.velt.be/ecovangrondtotmond
Mirjam Weisscher, 06-53517962 of smakelijkerf@gmail.com

Nieuwe plek voor de aanschuiftafel

De aanschuiftafel heeft haar onderkomen gevonden bij: Stichting Sociaal Kultureel Werk De Cluft in Angelslo, Statenweg 109 Emmen. Elke woensdag om half 6. Prijs per persoon: € 12,50. Informatie en aanmelding: Alberta Rollema, 06-19199934.

Workshop balkonton

Een balkonton is een compostvat, een wormenhotel en een verticale tuin ineen. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kweek je 20 planten en composteer je je eigen afval met behulp van wormen. Meer info/inschrijven op www. balkonton.nl/workshop
vrijdag 13 maart om 13.30 uur op 't Leeuweriksveld


Recepten

Risotto met appel, walnoot en gorgonzola

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr risottorijst, olijfolie, 1 kleine ui, 75 ml witte droge wijn, 250 ml kippen- of groentebouillon, 25 gr boter, kleine handvol van het stuk geraspte Parmezaanse kaas, 50 gr gorgonzola, 25 gr zachte geitenkaas, ½ harde handappel, verse marjolein (of tijm), zeezout & vers gemalen zwarte peper, ¼ handvol walnoten

Pel en snipper de ui. Verhit de bouillon. Verhit in een andere pan de olijfolie en laat hierin de ui even zachtjes bakken. Voeg de rijst toe en roer tot deze glanst. Schenk de witte wijn erbij en laat volledig inkoken. Voeg daarna steeds een grote lepel bouillon toe. Zet het vuur lager en laat al roerend het vocht verdampen, voeg pas een volgende lepel bouillon toe als de risotto de bouillon heeft opgenomen. Zo is na ongeveer 20 minuten de rijst gaar. Snijd ondertussen de appel in kleine stukjes en besprenkel deze met citroensap. Haal de rijstpan van het vuur en klop de boter en de Parmezaanse kaas, gorgonzola en geitenkaas door de risotto, plus de gehakte appel en marjolein. Leg de deksel op de pan en laat het geheel 1 minuut rusten, zodat de kazen er goed in kunnen door dringen. Verhit terwijl je staat te wachten de walnoten op een laag vuur. Schep de risotto in voorverwarmde boden en garneer deze met de walnoten.

bron: www.marionsrecepten.nl/ kookboek: Kook met Jamie

Raapstelenstamppot met feta

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos raapstelen, 1 snufje zwarte peper, 2 eetl gesmolten boter, 2 theel scherpe mosterd, 700 gr kruimige aardappels, 100 gr feta of andere geitenkaas, 1 bekertje zure room, 1 snufje zout

Schil de aardappels dun en kook deze in een bodempje lichtgezouten water in 20 minuten gaar. Intussen: verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de raapstelen schoon en laat deze uitlekken. Hak de raapstelen in stukjes van 1-2 cm en laat nogmaals uitlekken. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen. Stamp de aardappels of druk ze door een aardappelknijper. Houd de pan intussen goed warm. Klop de boter, de zure room, de geitenkaas en de mosterd luchtig door de puree. Voeg peper toe naar smaak. Roer de raapsteeltjes erdoor. Serveer op warme borden.

Gebakken aardperen

bijgerecht voor 2 personen

350-500 gram aardperen, boter of olie, eventueel een flinke hand kappertjes of fijngehakte of fijngehakte bieslook

Was de aardperen goed. Kook de aardperen ongeschild 5 à 10 min. in lichtgezouten water en snij daarna in schijfjes. Bak de aardperen al omscheppend bruin en gaar in een pan met ruim roomboter of olie. Maak op smaak met zout en peper. Voeg eventueel op het laatste moment nog een flinke hand kappertjes of de peterselie of bieslook toe.

bron: www.zelfmaakrecepten.nl/aardpeer

Boerenkool met goudreinet

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr gesneden boerenkool, 500 gr aardappels (kruimige), 1 appel (goudreinet), 100 gr Friese nagelkaas, 50 ml. slagroom of melk, 125 gr rookworst

Haal de boerenkoolbladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder eventueel dikke bladnerven en snijd het blad fijn. Schil de aardappels en snijd ze kleiner. In een grote pan aardappels doen en boerenkool erop leggen. Laagje water en zout toevoegen en in ca. 20 min. gaar koken. Rookworst uit de verpakking halen en ca. 15 min. boven op boerenkool meeverwarmen. Appel schillen en grof raspen. Nagelkaas in blokjes snijden. In een pannetje de slagroom verwarmen. Worst uit pan halen. Boerenkool en aardappels afgieten en fijn stampen. Slagroom erbij schenken en tot smeuïge stamppot stampen. Kaasblokjes en appel erdoor mengen, nog ca. 1 min. goed doorwarmen. Serveren met rookworst.

naar boven
naar boven