Pakketbrief week 11, 12 maart 2014

logo

Nog één keer: stoofperen

Want het blijft een heerlijke lekkernij.

De peren uit het pakket, 2 dl appeldiksap, 1 pijpje kaneel, geraspte citroenschil

De stoofperen schillen en afhankelijk van hun grootte heel laten of in vieren delen.
De Gieser Wildeman is een soort met kleine peertjes. Probeer het steeltje eraan te laten zitten.
De peren in ruim water op het vuur zetten. Kaneel, diksap en eventueel ander sap en/of siroop toevoegen voor de zoete smaak.
Een stukje geraspte citroenschil of een klein scheutje appelazijn erbij doen om ook een ietwat rinse smaak te krijgen. Aan de kook laten komen en daarna het vuur zo laag mogelijk zetten, ze moeten net niet helemaal aan de kook blijven.
Minimaal twee uur laten staan, daarna een klein stukje proeven. Ze moeten niet vermoezen maar zacht worden terwijl ze tegelijkertijd stevig blijven.
Serveersuggestie: Als toetje of tussendoortje opdienen met vanillevla, met -yoghurt of -ijs. Het sap erbij gieten of apart (warm!) opdrinken.
Het sap wat overblijft kan eventueel ingekookt worden tot een dikkere stroop.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spinazie- 't Leeuweriksveld
Rode bietjes- Zorgboerderij Emmeloord
Chinese kool- De Broak, Mierlo
Witlof- Klompe, Biddinghuizen
Stoofperen- Jaap v.d.Vorm, Dalum

In week 12 verwacht:

Andijvie of raapstelen, snijbiet, winterpostelein, prei, …

100% Biologisch 4 gangen diner

Vanaf 30 maart organiseren wij 1 keer per maand een 100% biologisch diner met ons pop-up restaurant.
Dit keer “poppen” wij “up” in Theaterrestaurant De Noorderbak te Roswinkel. Het diner bestaat uit een 4 gangen verrassingsmenu (keuze uit vleesloos of met vlees) voor € 37,50 p.p.  Tussen de gangen door zal één van onze boeren - waar wij onze ingrediënten kopen - iets vertellen over zijn/haar boerderij en producten.
Wilt u ook genieten van onze biologische gerechten en wat meer te weten komen over het leven op een biologische boerderij? Reserveer dan snel, want vol = vol.
Opgeven kan via meel@omaserveert.nl, 0591-224975 of Facebook (Onze oma).
Kunt u 30 maart niet? Geen probleem, dan zien wij u toch in april.
Met culinaire groet,
Léon Stam & Eugenie Benda (Oma Serveert)


Recepten

Linzen met spinazie

hoofdgerecht voor 2 personen

125 gr linzen, 500 gr spinazie, 1 klein uitje, 1 eetl. olijfolie, 1 teentje knoflook, ½ theel. gemalen koriander, ½ theel. gemalen komijn, 15 g boter, 75-100 gr fetakaas

Spoel de linzen af in een zeef. Breng in een pan 375 ml water met zout aan de kook en kook de linzen in ca. 30 minuten zachtjes gaar. Was de spinazie grondig in ruim water. Laat de spinazie in een vergiet goed uitlekken. Pel en snipper de ui. Snijd de feta in blokjes. Verhit de olie in een wok en bak de ui even. Voeg de spinazie toe en laat de spinazie al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Pel de knoflook en pers deze uit en voeg toe aan de spinazie. Laat de linzen in een zeef uitlekken en schep ze met de feta door de spinazie. Roer de koriander en de komijn erdoor en voeg zout en peper toe. Schep de boter erop en laat de boter smelten. Lekker met rijst.

bron: www.okokorecepten.nl

Witlof en rode bieten samen in een salade

bijgerecht voor 2 personen

2 struikjes witlof, 2 rode bieten, 2 stengels groenselderij, ½ citroen, 125 g feta, 75 g gepelde walnoten, 150 a 200 g macaroni, vers gemalen koriander of peper, scheut olijfolie

Rode bieten wassen, gaar koken, af laten koelen, schillen en in kleine stukjes snijden. Macaroni gaar koken zoals op de verpakking staat omschreven en meteen met olijfolie beschenken en roeren. Witlof in dunne reepjes snijden. Stengels van de groenselderij klein snijden en het blad fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden. Citroen persen. Alle ingrediënten mengen.

Ovenschotel met Chinese kool en kaas-kokoskorstje

bijgerecht voor 2 personen

375 gr. aardappelen, melk, 2 eieren, ½ Chinese kool, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, ½ theel. gemberpoeder, ½ eetl. kokos- of olijfolie, 1 eetl. ketjap manis, 1 theel. sambal, 150-200 ml satésaus (voldoende om het gerecht mee te bedekken), ½ eetl. geraspte kokos, 25 gram geraspte kaas, peper en zout

De aardappels schillen, wassen en in een pan water gaar koken. Met melk en wat boter stampen tot een smeuïge puree. De Chinese kool schoonmaken en in fijne reepjes snijden. De eieren koken, laten afkoelen en pellen. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Verwarm de oven op 200°C. Verwarm de olie en bak de ui en de knoflook en voeg de gemberpoeder en de sambal toe. Bak nog heel even en doe dan de gesneden Chinese kool erbij. Bak kort op hoog vuur, hooguit 2 minuten en giet dan de ketjap er overheen en tot slot wat peper en zout. Zet het vuur uit. Maak de satésaus eventueel warm. Doe de kool in een ingevette ovenschaal. Snijd de gekookte eieren in plakken en leg ze over de kool heen. Begiet dit met de satésaus en spreid daar dan weer de warme aardappelpuree over uit. Meng in een kom de geraspte kaas met de kokosrasp en strooi dat over de aardappelpuree. Bak goudbruin in de oven.

bron: http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/

Bietensoep met appel en balsamicoazijn

lunch- of bijgerecht voor 2 personen

250 gr bieten, 1 ½ eetl. olijfolie, ½ rode ui, 175 gr aardappelen, ½ theelepel gemalen komijn, ½ appel (Goudreinet), 300 ml groentebouillon, ½ laurierblaadje, verse of gedroogde tijmblaadjes, balsamicoazijn, room of creme fraiche

Was de bieten, kook de bieten gaar, laat afkoelen en verwijder de schil. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Was de appel en snijd deze in partjes. Pel en snipper de ui. Verhit in een soeppan met dikke bodem de olijfolie en fruit de ui glazig in ca. 10 minuten. Voeg de aardappel en komijn toe en bak kort mee. Meng er de bieten en appel doorheen en giet de groentebouillon erbij. Voeg het laurierblad toe en naar smaak tijmblaadjes. Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Druppel er voor het opdienen wat balsamicoazijn over en roer er room doorheen.

bron: www.okokorecepten.nl / kookboek Greendelicious van Natascha Boudewijn

naar boven
naar boven