Pakketbrief week 12, 23 maart 2016

leeuweriksveld logo

Begin van het teeltseizoen

Afgelopen vrijdag was het weer zover: de mest is over het hele land uitgestrooid en ingewerkt, zodat er nu weer schone zwarte stukken akkerland klaarliggen voor de volgende tijd. Het grootste gedeelte zal nog geploegd worden, zodat we met minder onkruid kunnen beginnen, maar op een klein stuk is het land klaargemaakt en zitten de eerste plantjes al in de grond onder vliesdoek (zo kunnen ze ook tegen de laatste nachtvorsten en droogt het land minder uit).

Snijbiet, paksoy, koolrabi en allerlei slasoorten zitten in de grond. De netten voor de peulvruchten zoals kapucijners en peulen zijn opgezet en de voorgekweekte plantjes langs de netten geplant. Het stuk wat schoolmoestuin gaat worden is voor de helft ontgonnen, en er zijn daar kruiwagens vol kweek “geoogst” want het was een beetje een verloren hoek, waar nu een mooie invulling aan gegeven wordt. De kinderen hebben er goed hun best bij gedaan.

Op de Blauwebessengaard zijn tussen de jonge bessenplanten nog een aantal fruitbomen en ander kleinfruit bijgekomen, zodat het assortiment aan “Leeuweriksproducten” nog verder uit kan breiden.
En doordat alle grond nu bewerkt is is het seizoen van boerenkool en spruitjes nu ook echt weer voorbij, de laatste bewaargroentes zijn nog in de opslag zoals bv. de pastinaken, en in de tunnelkassen beginnen de frisse bladgroentes al weer te groeien.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Schorseneren- Arenosa, Lelystad
Rode biet- via de Zaai-ster
Paksoy- via de Zaai-ster
Chinese kool of spitskool- via de Zaai-ster

In week 13 verwacht:

Veldsla of winterpostelein, snijbiet, ....

Preparatendag op Paasmaandag

Maandag 28 maart a.s. van 14 uur tot ca 19 uur gaan we weer kiezelpreparaat maken, hoornmestpreparaat opgraven, roeren en spuiten en compostpreparaten opgraven. Feestelijk bezig zijn met onze grond, zo begint met Pasen het preparatenseizoen weer. Er is een eenvoudige avondmaaltijd met soep en brood. U bent van harte welkom als u deel wilt nemen, wel graag even aanmelden.

Niet bezitten maar beheren: daar valt veel te leren

Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst
Op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.

Van 't Leeuweriksnest

Er is een eerste nieuwsbrief verschenen van de nieuwe school 't Leeuweriksnest. Op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl


Recepten

Bietensoep met appel en balsamicoazijn

500 g bieten, 3 eetlepels olijfolie, 1 rode ui, gesnipperd, 350 g aardappelen, in blokjes, 1 theelepel gemalen komijn, 1 appel (Goudreinet), in partjes, 600 ml groentebouillon, 1 laurierblad, verse tijmblaadjes, balsamicoazijn, room of creme fraiche

Kook de bieten gaar, laat afkoelen en verwijder de schil. Verhit in een soeppan met dikke bodem de olijfolie en fruit de ui glazig in ca. 10 minuten. Voeg de aardappel en komijn toe en bak kort mee. Meng er de bieten en appel doorheen en giet de groentebouillon erbij.
Voeg het laurierblad toe en naar smaak tijmblaadjes. Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Druppel er voor het opdienen wat balsamicoazijn over en roer er room doorheen.

Schorseneren schoonmaken in 4 stappen

  1. Trek keukenhandschoenen aan
  2. Schrob de schorseneren schoon onder stromend water met een borstel
  3. Schil de schorseneren met een dunschiller en verwijder alle zwarte vlekken
  4. Doe ze in water met azijn

Schorsenerenrösti

600 gram schorseneren, 50 gram boter, 1 teentje fijn gehakte knoflook (optioneel), 1 kleine chilipeper, fijn gehakt, 3 eetlepels fijn gehakte koriander, 2 ei, geklopt, 2 eetlepels bloem, zout en peper, 2 eetlepels olijfolie

Schil de schorseneren. Rasp de schorseneren grof. Zet een koekenpan op het vuur en doe 25 gram boter in de pan. Stoof de geraspte schorseneren in ongeveer 10 minuten gaar. Meng in een kom de knoflook, koriander, zout en peper, 2 eieren en de bloem.
Schep hier nu de gestoofde schorseneren door zodat de kruiden en schorseneren goed gemengd zijn. Maak 6 platte stevige rösti. Verwarm de koekenpan en smelt de olie met de boter. Pak een spatel en schep daarmee voorzichtig de rösti in de pan. Bak de rösti aan beide kanten 4 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Eet smakelijk!

Schorsenerenroomsoep

350 gram schorseneren, 500 ml (kippen)bouillon, 125 ml slagroom, 2 boterhammen, olie om in te bakken, peper en zout, amandelschaafsel

Warm de bouillon op in een pan. Maak de schorseneren schoon en snijd ze in plakjes. Kook de schorseneren in de bouillon tot ze zacht zijn. Verwijder de korsten van het brood. Snijd mooie langwerpige stroken brood van ongeveer een centimeter breed. Verwarm olie in een koekenpan. Bak van het brood croutons en bak ze aan beide kanten bruin. Leg de gebakken croutons op een stuk keukenpapier zodat ze minder vet worden. Rooster in een koekenpan amandelschaafsel tot het een licht bruine kleur heeft.

Pureer de schorseneren in de bouillon met een staafmixer. Haal de pan van het vuur en klop met een garde de slagroom erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Giet de schorsenerensoep in kopjes en steek de langwerpige crouton erin. Strooi in elk kopje wat amandelschaafsel als garnering.

Gebakken chinese kool of spitskool

1 chinese kool of spitskool, 2 eetl. olie, 2 knoflook teentjes, zout, 1/2 theel. maizena, 1 dl. water, 1 eetl. donkere soyasaus, 1 theel. gesnipperde gember

Kool in grove stukken snijden, olie verhitten en kool een paar min. bakken met zout en de uitgeperste knoflookteentjes. Maak de maizena aan met het water en voeg bij de maizena de rest van de ingredienten. Voeg dit alles bij de kool en laat nog 3 min. bakken.

Mijn favoriete dressing bij veldsla

5 eetl (griekse) yoghurt, 3 eetl. mayonaise, 1 theel. (balsmico)azijn, ca 1 theel. groentebouillonpoeder. (neem zoveel dat het goed zout smaakt) 1 klein uitje fijngesnipperd, of verse bieslook

Meng alles goed tot een smeuïge dressing.
Kathinka.

naar boven
naar boven