Pakketbrief week 14, 2 april 2014

leeuweriksveld logo

Preparaten

Op 't Leeuweriksveld gaan we op tweede paasdag 21 april weer kiezelpreparaat maken en hoornmestpreparaat roeren en spuiten. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te doen (14-18u). Verder gaan we op de zaterdagen 17 mei, 14 juni en 19 juli kiezelpreparaat spuiten en bloemen verzamelen voor de compostpreparaten, telkens van 7- 10 u. Op zaterdagmiddag 20 september maken we het hoornmestpreparaat, kamille- en paardebloempreparaat en graven het kiezelpreparaat op. U kunt aan alle activiteiten met preparaten deelnemen, u moet zich daarvoor wel opgeven.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- Gerbranda State, Sexbierum
Witlof- Klompe, Biddinghuizen
Spitskool- via de Zaai-ster

In week 15 verwacht:


Recepten

Tofoe met prei en paddenstoelen

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr rijst, 3 eetlepels (roerbak)olie, 200 g tofoe (blok), ½ rode Spaanse peper, 1½ cm gemberwortel, 1 teentjes knoflook, 2 eetl. sojasaus, ¾ eetl. sesamolie, 300 gr gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitakes, oesterzwammen), 200 gr gesneden prei

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de tofoe in blokjes. Snijd de peper, zonder de zaadjes, in ringetjes. Schil de gemberwortel en pel de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in grove stukken. Was de prei en snijd deze in ringen. Verhit de olie in een wok en bak de tofoe op hoog vuur in ca. 10 min. bruin. Bak de laatste 2 min. de Spaanse peper, gember en knoflook mee. Schep het tofoemengsel op een bord en roer de sojasaus en ½ eetlepel sesamolie erdoor. Schenk op 2 eetl. na het vocht uit de wok en roerbak de paddenstoelen 3 min. op hoog vuur. Voeg de prei toe en bak hem al omscheppend beetgaar. Schep het tofoemengsel door de paddenstoelen en breng het gerecht op smaak met zout, peper en ¼ eetlepel sesamolie. Serveer met de rijst.

bron: www.okokorecepten.nl / kookboek "Kook ook - Oosters"

Spitskool met ei

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine ui, boter of olie, 2 kleine eieren, peper, paprikapoeder, ½ bouillonblokje, peper, 350 gr (gesneden) spitskool

Ui fijn snijden. De eieren klutsen met peper en paprikapoeder (naar smaak). Spitskool wassen en klein snijden. De eieren in een pan tot roerei bakken, daarna opzij zetten. De ui in boter of olie fruiten, bouillonblokje verkruimelen en toevoegen en peper, dan de spitskool even meebakken en dan de roerei toevoegen. Even warm laten worden en dan is het klaar. Lekker met rijst.

Maaltijdsalade met raapstelen

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 300 gr. vastkokende aardappelen, 50 ml. droge witte wijn, 2 eieren, 1 eetl pijnboompitten, ½ -1 eetl witte wijnazijn, 2 ½ eetl olijfolie, 2 lente bosuitjes, 1 eetl peterselie, 1 eetl bieslook, 40 gr. oude boerenkaas, zout en peper

Snijd de worteltjes van de raapstelen en was de raapstelen in ruim water. Snijd de raapstelen grof. Snijd de bosui in ringen. Snijd de peterselie en bieslook fijn. Schaaf of rasp de oude boerenkaas. Boen de aardappels schoon. Kook de aardappelen in de schil ca. 20 min. in ruim kokend water met zout. Schil ze en snijd ze in plakjes. Besprenkel de aardappelplakjes met wijn en laat ze tot lauwwarm afkoelen. Kook de eieren in ca. 7 min. hard, spoel ze met koud water en pel ze. Snijd de eieren in partjes. Rooster de pijnboompitten goudgeel in droge koekenpan. Roer een dressing van azijn, olie en zout en peper naar smaak. Meng alle ingrediënten behalve de kaas met de dressing. Strooi de kaas over de salade. Lekker met boerenbrood.

Wortelschotel met couscous en geroosterde feta

hoofdgerecht voor 2 personen

2 grote wortels, ½ venkelknol, ½ paprika, 70 gr couscous, handje krenten (of rozijnen), 200-250 gr feta, olie om te bakken, extra vergine olijfolie, 1 teentje knoflook

Verwarm de oven voor op 180°C. Wel de krenten 10 min. in heet water. Schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Maak de venkel en paprika schoon en snijd deze in reepjes. Snijd de feta in blokjes. Pel het knoflookteentje en halveer deze. Wrijf een ovenschaal in met een half teentje knoflook. Snijd de knoflook fijn en meng dit met de wortel en wat olie. Doe dit in de ovenschaal en zet de schaal in de oven, schep tussendoor 1 keer om. Voeg na 5 min. de paprika toe, schep daarna af en toe om. Voeg na 5-10 min. de venkel toe, schep weer 1 keer om. Neem na 5 min. uit de oven. Zet de oven hoger, naar 210°C. Besprenkel het wortelmengsel met olijfolie en houd het warm onder aluminiumfolie. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de fetablokjes in de hete oven, schep regelmatig om. Voeg aan de couscous de gewelde krenten toe. Serveer alles samen.

bron: www.juuth.nl

naar boven
naar boven