Pakketbrief week 14, 6 april 2016

leeuweriksveld logo

Het voorjaar barst in alle hevigheid los en wij genieten van de nieuwe energie, het krachtige licht, de vogelgeluiden, de hondsdraf, het speenkruid, groot hoefblad, bosanemoontjes… en vele andere prachtige planten.
De hoeveelheid buitenwerk neemt weer flink toe. Gisteren heb ik geploegd, vanochtend ook nog even maar toen ben ik al snel uitgeregend. Dus het laatste stukje moet nog even wachten. Maar wat ziet dat er altijd mooi uit, als alle oude gewasresten, onkruid, trekkersporen en de uitgebrachte mest ondergeploegd zijn en het land in mooie ordelijke voren ligt te wachten op de nieuwe planten en zaden!

Op de eiken langs ons bedrijf aan de Wilhelmsweg en de Zandzoom heeft Gerke, die als vrijwilliger bij ons werkt, op diverse plekken nestkastjes opgehangen. Ik heb al een paar keer de mezen er in- en uit zien gaan. Behalve dat het hele mooie vogeltjes zijn, zijn ze ook nog eens nuttig want ze kunnen enorme hoeveelheden rupsen opvreten. Nadat Gerke klaar was heeft zijn voorbeeld blijkbaar inspirerend gewerkt, want inmiddels hangen op eiken langs de hele Wilhelmsweg tot aan Nieuw-Amsterdam nestkastjes! Wie dat gedaan heeft, weten wij niet, maar het is wel een leuke verrassing.

Intussen zijn ook de kerkuilen in onze schuur weer flink actief, tijdens onze koorrepetities op de nieuw verbouwde zolder blazen ze af en toe een flink partijtje mee. Of er kleintjes zijn??

In de tunnels hebben we nu de laatste gewassen die overwinterd hebben, weggeoogst. We maken alles weer zwart, bemesten de grond en planten er nog wat sla en andijvie in totdat de zomergewassen: komkommers, cherrytomaatjes, rode puntpaprika's, wat rode peper en meloen erin komen.
We zijn begonnen nog een derde tunnelkas te bouwen, deze konden we overnemen van een stoppend bedrijf. Zo komen we voortaan nog beter door de winter en het vroege voorjaar, wat toch altijd de lastigste periode van het jaar is om het pakket te vullen met groente van eigen land!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Lentepostelein- 't Leeuweriksveld
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Pastinaken- 't Leeuweriksveld
Rode kool- via de Zaai-ster
Courgette- via de Zaai-ster

In week 15 verwacht:

Raapstelen, …

Attentie: in week 18 leveren wij i.v.m. hemelvaart, dat op donderdag 5 mei valt, alle pakketten één dag vroeger dan normaal.
In week 17 verandert er overigens niets: op koningsdag leveren we gewoon uit.

Preparatendagen Leeuweriksveld

Op alle dagen bent u van harte welkom, wel even aanmelden.

Niet bezitten maar beheren: daar valt veel te leren!

Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst
Op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.

Van 't Leeuweriksnest

De tweede nieuwsbrief is zo goed als klaar, op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl


Recepten

Penne met raapstelen

1 bos raapstelen, 4 ansjovisfilets, 3 flinke eetlepels goede olijf- of walnotenolie, 350 gr penne (pasta), zout en peper

Zet ruim water op. Was de raapstelen en blancheer ze (in het kokende water, je liefje één kus geven en uit het kokende water), laat uitlekken en hak ze fijn.
Prak ansjovis met olie, heel mooi glad. Neem hier een mooie olie voor. Gewoon proeven. Dat kan (Griekse) olijfolie zijn of Hollandse walnotenolie.
Kook de penne in ruim water met zout beetgaar. Afgieten, grote schaal, de ansjovis met olie erdoor, met de raapstelen. Even luchtig mengen.

Pastinaaksoep met knoflookcroutons

500 g pastinaak, 2 eetlepels roomboter, 1 flinke ui, paar takjes tijm, 1 teen knoflook, 750 ml groentebouillon, 100 ml room; Voor de knoflookcroutons: 4 boterhammen, 1 flinke teen knoflook, paar takjes tijm, olijfolie

Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes. Verhit de roomboter in een soeppan en fruit de gesnipperde ui glazig.
Knijp er de teen knoflook in uit, voeg de tijmblaadjes toe en bak even mee. Doe er de pastinaak bij en laat een paar minuten op laag vuur meebakken.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook tot de pastinaak gaar is, na ongeveer 15 minuten.
Laat de soep afkoelen. Maak intussen de knoflookcroutons.
Snijd het brood in blokjes van ca. 1 bij 1 cm. Verhit in een koekenpan enkele eetlepels olijfolie en bak op middelhoog vuur de brooddobbelsteentjes.
Knijp er halverwege de knoflookteen boven uit, schud de pan en breng op smaak met zout, peper en tijm. De croutons zijn klaar als ze goudbruin en krokant zijn.
Laat ze afkoelen op keukenpapier. Pureer met een blender de soep en voeg er de room aan toe.
Proeven en eventueel met zout en peper of tijm verder op smaak brengen. Dien op met de croutons op de soep.

Exotische rode kool

een halve rode kool, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 lepels kokosolie, 50gr geraspte kokos, 200ml water, 1 kardemompeul, gember, karwijzaad, 1 sinaasappel, 1 banaan

Snipper de ui en de knoflook, snij de rode kool in kleine reepjes en de sinaasappel in stukjes. Plet de kardemom.
Verhit 1 lepel kokosolie in een pan en fruit de ui en de knoflook, samen met de kardemon, een beetje gember en een beetje karwijzaad. Voeg de rode kool, sinaasappel en geraspte kokos toe.
Bak even kort. Voeg het water toe en laat op een middelhoog vuurtje ongeveer 20 minuutjes sudderen onder deksel.
Als de rode kool gaar is haal je alles uit de pan. Verhit de resterende kokosolie en snij de banaan in de lengte doormidden.
Bak de banaan kort aan beide kanten. Serveer met rijst, gebakken aardappelen, loempia's.

Tips:

Salade van postelein met appel

150 gr postelein, 1 zure appel, 1 fijn gesnipperde rode ui of 2 stengels lente-ui, 2 el olijfolie, sap van 1 citroen, 2 tl mosterd, zout en peper, paar takjes peterselie

Was de postelein. Snij de appel in stukjes. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, moster, peper en zout.
Snipper de ui en hak de peterselie. Schep de postelein, appel en de dressing goed door elkaar.
Garneer met een takje peterselie.

Roergebakken courgette met dille

500g courgette, 1 kleine ui, 3 eetlepels olie, versgemalen peper, 2 eetlepels gehakte dille

Was de courgette, snijd deze in dikke plakken en snijd de plakken in vieren. Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een wok en voeg de courgette en de ui toe en bestrooi met peper. Roerbak het geheel 6 minuten.
Bestrooi met dille toe en serveer met een gebakken vis naar eigen keuze.

naar boven
naar boven