Pakketbrief week 15, 8 april 2015

leeuweriksveld logo

Preparatendag

Op tweede paasdag hadden we weer onze voorjaarspreparatendag. Het begint al een mooie traditie te worden, en elke keer zijn er naast een trouwe vaste groep ook weer nieuwe mensen, voor wie ook de biologisch-dynamische preparaten helemaal nieuw zijn.
We hebben een aantal preparaten voor de compost: kamille, eikenschors, duizendblad en paardebloem, uitgegraven, nadat ze een half jaar lang in de grond gelegen hadden. Bij de meeste kon je de plantenstruktuur nog een beetje herkennen, en rook het mooi gecomposteerd, elk preparaat een klein concentraat. Daarna hebben we stukken kiezelsteen een een stuk bergkristal fijngehakt en tot heel fijn meel vermalen. Dit wordt dan in een koeienhoorn gevuld en gaat over de zomer de grond in. Als laatste hebben we het hoornmestpreparaat uit de grond gehaald en een deel daarvan een uur in water geroerd en over ons hele land uitgebracht.

Alle preparaten zijn een soort energetische of spirituele bemesting, en het kleine beetje stof is maar een klein stukje houvast voor ons mensen, wier waarnemingsorganen meestal ook tot die stof beperkt zijn. Ik denk dat ieder mens in principe ook waarnemings-organen voor de energieën of wezens heeft, maar dat we niet zo goed geoefend zijn om ze te gebruiken. En dan de waarnemingen op dat gebied vaak wegwuiven als een vaag gevoel. Wat ik vooral meenam van deze dag was, dat van alle mensen, die erbij waren hun beste kant naar voren kwam. Een zeer vruchtbare middag dus, die zeker de nieuwe gewassen ten goede komt.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bleekselderij- via de Zaai-ster
Knoflook- via de Zaai-ster
Kropsla- via de Zaai-ster
Schorseneren- via de Zaai-ster
Gemengde kiemen- De Peuleschil, Rottevalle
Witte kool- Anton van Vilsteren, Marknesse

In week 16 verwacht:

courgette, komkommer, prei, groene kool, waspeen

Workshop zalf maken van de smeerwortel Symphytus officinalis

Op 18 april gaan we het veld in voor het oogsten van de wortel. Het bereiden gebeurt op het Leeuweriksveld. Afhankelijk van de vindplaats ga ik ervan uit dat 3 uur ongeveer genoeg is. Van 9 tot 11.  Als je in het bezit bent van een elektrisch kookplaatje dan is het handig om dat mee te nemen. Een steelpannetje en een theezeefje ook. Heb je dat niet dan laat me dat even weten. Met 8 mensen is de groep vol.
Voor meer info kun je me mailen: ankabults@hotmail.com

leesgroep Johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie.
We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202
of Bart Hessen 0594/659558


Recepten

Schorseneren basisrecept

Borstel de aarde van de schorseneren en schil ze met een dunschiller of kaasschaaf. Draag i.v.m. het kleverige sap keukenhandschoenen tijdens het schillen. Of vul een bak met water en citroensap of azijn en schil ze onder water met keukenhandschoenen aan. Stop de geschilde wortels direct in water met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Was de schorseneren. Snijd de schorseneren in stukken van 5 cm. Kook ze in een laagje water in 7-10 min gaar. Een scheutje melk bij het kookwater voorkomt dat ze donker worden.

Tagliatelle met schorseneren

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr schorseneren, 1 citroen, 1 flinke eetl. boter of olie, 1 sinaasappel, 1 theel. piment, 2 deciliter room, 1 eetl. hazelnoten, 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt, 250 gr verse tagliatelle, peper, zout

Bereid de schorseneren volgens het basisrecept. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rasp de schil van de sinaasappel. Hak de hazelnoten grof en rooster ze. Verhit de boter in een hapjespan en bak de schorseneren goudbruin.
Haal enkele schorseneren uit de pan voor de garnering. Voeg aan de overige schorseneren de room, de sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe.
Laat de room op zacht vuur wat indikken. Meng de tagliatelle door de schorseneren in room. Leg dit mengsel op de borden. Leg hier de schorseneren op die je apart gehouden hebt voor de garnering.
Bestrooi nu met peterselie en de geroosterde hazelnoten.

bron: www.schorseneren.nl / www.groeneprinses.be

Bleekselderijsoep

bijgerecht voor 2 personen

200 gr bleekselderij, 1 teentje knoflook uit, ½ eetl. appelazijn (of ricevinager), ½ theel. mosterd, ½ groentenbouillonblokje, 1 eetl. plantaardige margarine, 1½ eetl. tomatenpuree, ¼ citroen, ½ dessertlepel tijm, 150 ml (soja)melk, enkele takjes peterselie, water

Was de bleekselderij en snijd deze in stukjes van ongeveer 5 cm. Pel de knoflook en pers deze uit. Pers de citroen uit.
Smelt de boter in een soeppan. Voeg de bleekselderij, knoflook, tomatenpuree, appelazijn, citroensap, mosterd, tijm en het bouillonblokje toe en bak even.
Voeg 500 ml water toe laat ca. 10 minuten sudderen. Pureer het geheel met de staafmixer of blender. Doe er dan, al roerende, de sojamelk bij, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg eventueel water toe tot de soep de gewenste dikte heeft en warm goed door. Serveer warm, bestrooid met verse peterselie. Lekker met geroosterd brood.

bron: www.kookjij.nl

Roerbak witte kool met kerrierijst

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr. gesneden witte kool, 4 zongedroogde tomaatjes, 1 ui, beetje knoflookpuree, 150-200 gr. zilvervliesrijst, 1 volle dessertlepel kerriepoeder, 1 dl (soja)melk, 2 volle eetlepels amandelpasta

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer als de rijst gaar is de kerriepoeder erdoor. Wanneer u de rijst laat droogkoken, kunt u de kerriepoeder ook toevoegen aan het kookwater.
Pel en snipper de ui. Snijd de tomaatjes in stukjes. Roerbak de ui met de tomaatjes totdat de ui bruin is.
Voeg de witte kool toe en roerbak dit een paar minuten mee. Laat het nog een paar minuten op een laag vuurtje sudderen totdat de kool gaar is.
Verwarm in een andere pan de (soja)melk op en roer de amandelpasta los in de warme sojamelk. Serveer de saus bij de rijst met kool.

bron: www.smulweb.nl

Omelet met gemengde kiemen

lunchgerecht voor 2 personen

2 eieren, sambal, half bakje champignons, shoyu of sojasaus, gemengde kiemen, 2 sneden oud brood, olie

Rooster de sneden oud brood. Klop de eieren los met wat sambal. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en giet de eieren er in.
Voeg de plakjes champignon toe en bak de omelet aan beide zijden droog. Serveer het ei op de geroosterde boterhammen met de gemengde kiemen en sprenkel er de shoyu over.

naar boven
naar boven