Pakketbrief week 21, 22 mei 2013

logo

Mai kühl und nass…

"Het is het koudste voorjaar ooit!" zei een collega van de uitwisseling gisteravond.
Op vrijdag 10 mei hebben we alle doeken, die in het voorjaar over de gewassen liggen om ze te beschermen tegen kou, droogte en vraat, eraf gehaald. Je moet wel op een gegeven moment, want het onkruid voelt zich daaronder ook prima en moet dan eerst worden bestreden. Maar sindsdien is het alleen nog maar koud en nat, het onkruid wat je afschoffelt groeit bij wijze van spreken achter je kont weer vast en het gewas zelf groeit maar mondjesmaat. Ik zou de doeken eigenlijk meteen weer terug willen leggen, ware het niet dat het onkruid toch echt eerst weg moet. En bij dit weer zijn er maar weinig goede momenten om onkruid te bestrijden. Gelukkig was het zondag en maandag droog, zodat ik maandag de hele dag naar hartelust kon eggen, schoffelen (met de trekker, rolschoffelen en hakken (met de hand), en ook gisteren tot half vier hebben we een goede slag kunnen slaan. En als je dan op het juiste moment erbij bent, geeft dat werk veel voldoening want het is ongelooflijk hoeveel onkruid in korte tijd opgeruimd wordt en het gewas reageert heel dankbaar op alle zorg.
Een belangrijk aspect daarvan is ook dat er weer lucht in de grond gebracht wordt, die helemaal dichtgeslagen was door alle regen.

Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes.
Voor de gewassen die lange tijd op het veld staan, de kool, knolselderij, prei, uien, aardappels, het graan is dit eigenlijk een prima start, zoals het duitse spreekwoord "Mai kühl und nass, füllt den Bauern Scheun und Fass" al aangeeft. Het is nu vooral belangrijk dat de wortelgroei en de vegetatieve ontwikkeling goed verlopen, en daarvoor moet voldoende tijd en vocht zijn.
Ook voor het fruit zijn de vooruitzichten goed, er is een overvloedige bloei en tot nu toe geen nachtvorst.
Het is dus momenteel elke week nog wat puzzelen om de pakketten te vullen, maar het kan wel eens een prima jaar worden!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Asperges - 't Leeuweriksveld of witte kool
Spinazie of raapstelen- 't Leeuweriksveld
Komkommer- via de Zaai-ster
Winterpeen- via de Zaai-ster

In week 22 verwacht:

Rabarber, andijvie, paprika, …


Om alvast in uw agenda te schrijven:

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).


Recepten

Pasta met raapstelen

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr pasta, 1 bosje raapstelen, 1 ui, 2 tenen knoflook, een scheutje olijfolie, 1 dl. tomatensaus of 3 eetl. tomatenpuree en een scheutje water, evt. 2 gepelde tomaten, 6 olijven zonder pit, 80-100 gr oude kaas of feta, 1 theel. Italiaanse kruiden, evt. meel of maizena als bindmiddel

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de raapsteeltjes en snijd ze in stukjes.
Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.
Snijd de gepelde tomaten in stukjes. Snijd de olijven in stukjes.
Fruit de ui in de olie en voeg er de raapstelen en Italiaanse kruiden bij. Laat de raapstelen slinken en voeg de olijven en dan de tomatensaus en stukjes tomaat toe.
Roer de knoflook door de raapstelen-tomatensaus en bind de saus eventueel met meel of maizena. Dien de pasta op met de saus en rasp de kaas of verbrokkel de feta erover.

Pasta met wilde spinazie

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 500 gr wilde spinazie, 250 gr champignons, 2 teentjes knoflook, 1 bakje creme fraiche, eventueel 1 scheutje witte wijn

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de champignons in stukjes of plakjes en was de spinazie.
Doe een beetje olie in een hapjespan of koekenpan en doe daar de champignons in. Even bakken, daarna de spinazie toevoegen.
Laat het slinken en voeg dan de 2 uitgeperste teentjes knoflook toe. Dan de creme fraiche en eventueel een scheutje witte wijn.
Laat nog even inkoken. Maak op smaak met versgemalen peper.
Lekker met pittig gekruide tofu.

Komkommersalade

bijgerecht voor 2 personen

½ komkommer, 1 tomaat, 50 ml (bulgaarse) yoghurt, 1 eetl. mayonaise, 1 klein teentje knoflook, zout, peper, ½ eetl. gesnipperde dille of peterselie

Was de komkommer en snijd of schaaf hem in dunne plakjes. Laat de plakjes in een vergiet uitlekken.
Was de tomaat, halveer deze en verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Roer de yoghurt en de mayonaise door elkaar en pers er het knoflookteentje door. Meng de helft van de stukjes tomaat en de dille door het sausje en breng op smaak met peper en zout.
Schep de uitgelekte komkommer en het sausje in een schaal door elkaar en garneer het met de rest van de stukjes tomaat.

IJsbergsla met diverse groenten

bijgerecht voor 2 personen

½ krop ijsbergsla, ½ (rode) paprika, ¼ komkommer, ½ stengeltje bosui, 1 klein teentje knoflook, 100 gr wortel
Dressing: 3 eetl olijfolie, 1 eetl Dijon mosterd, 1 eetl rode of witte wijnazijn, zout en peper

Trek de bladeren van de sla af, was ze in koud water en was alle andere groenten. Sla klein snijden.
Snijd de paprika in kleine reepjes. Schil de komkommer en snijd deze in stukjes.
De bosui in kleine ringetjes snijden. De worteltjes eventueel raspen of wassen.
Knoflookteentje pellen en persen. Meng de ingrediënten voor de dressing.
Dit samen met alle andere ingrediënten mengen in een slakom.

Romige rijst met wortel en gorgonzola

hoofdgerecht voor 2 personen

1 ui, 3 eetl olijfolie, 200 gr risottorijst, 400 gr winterpeen, 90 gr gorgonzola kaas, 15 gr verse peterselie, 100 ml room, 1200 ml water

Uien pellen en snipperen. In braadpan helft van olie verhitten.
Helft van de ui 1 min. bakken. Rijst 1 min. meebakken tot korrels glanzen.
Zout en peper toevoegen en al roerend beetje bij beetje 1200 ml water toevoegen. Peen schoonmaken en in plakken snijden.
In grote koekenpan rest van olie verhitten. Rest van ui met wortel 4 min. bakken.
Pan afdekken en wortel in ca. 15 min. beetgaar stoven. Gorgonzola in stukken snijden.
Peterselie fijnknippen. De room en helft peterselie door risotto scheppen.
Gorgonzola over peen verdelen en beetje laten smelten. Risotto over vier borden verdelen en bestrooien met rest peterselie.
Wortel er voorzichtig naast scheppen

naar boven
naar boven