Pakketbrief week 23, 8 juni 2011

logo

Ehec-echec

Nou zijn er op het gebied van voedselveiligheid al zóveel regels en hygiënenormen, HACCP voorschriften, controle-instanties, Voedsel- en Warenautoriteiten etc. etc. en nóg gaat het mis…een forse uitbraak van voedselvergiftiging in Noord-Duitsland.
Wedden dat er weer een heel nieuw protocol bij gaat komen, zodat voortaan elk levensmiddel alleen nog in de handel gebracht mag worden als het gegarandeerd EHEC-vrij is? Met alle bijbehorende kosten en bureaucratische rompslomp van dien. En helpen zal het niet, want vroeg of laat komt er vast en zeker weer een andere, onvoorziene epidemie die een nieuw gevaar zal vormen voor de volksgezondheid en die dan weer "onder controle" gebracht zal moeten worden met nog meer voorschriften en inspecties…
De biologisch-dynamische.landbouw staat voor een heel andere weg, namelijk inzien dat we onderdeel zijn van de natuur en zij van ons, dat we haar niet alleen als te beheersen en controleren gebruiksobject kunnen zien, maar veel meer als een goede vriend, waar we heel veel aan danken en die wij van onze kant zo goed mogelijk willen begrijpen en verzorgen. Dat leidt tot een gezonde relatie van geven (de juiste voorwaarden voor planten en dieren om hun wezen zo goed mogelijk te ontplooien) en nemen (écht gezonde en betrouwbare voeding) tussen mens en natuur.
Het hoort ook te leiden tot een andere economie, waarin de anonimiteit, de verspilling, de zinloze concurrentie en het gebrek aan inzicht die onlosmakelijk met de "vrije" markteconomie samenhangen plaatsmaken voor menselijke verhoudingen, vertrouwen en doelgerichte samenwerking…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Spinazie of andijvie - 't Leeuweriksveld
Asperges óf bosbiet - 't Leeuweriksveld
(degenen die nu geen asperges aantreffen, krijgen één van de komende weken nog een keer een portie)
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica

In week 24 verwacht:

Broccoli, ijsbergsla, bosbiet/asperges, snijbiet, andijvie/spinazie


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Prijswijziging per 1 juli a.s.

1-persoons5,50
2-persoons9,50
4-persoons16,00
combi10,50
aardappelabo3,20

Meewerkdag

Elke tweede zaterdag van de maand organiseren we een meewerkdag op 't Leeuweriksveld. Aanstaande zaterdag gaan we ridderzuring steken (een lastig wortelonkruid in het grasland). Van 11-15 u met soep en brood in de pauze.

Open dag

Op zaterdag 18 juni a.s. doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer!
Van 9 tot 16 uur is jong en oud welkom voor een interessante rondleiding, smullen van door ons zelf gemaakte salades en aspergesoep, leuke spelen voor de kinderen, kleine kinderboerderij, en aardedansen onder leiding van Eleonora Helderman. Het geheel omlijst met vrolijke levende muziek! Het belooft een geslaagde dag te worden!

Thema-avond

"Is individualisering werkelijk mogelijk?"
Door Jac en Wouter, vrijdag 17 juni 20 uur op 't Leeuweriksveld.

Recepten

Bindsla

Bindsla, ook wel Romeinse sla genoemd, is een stevige soort sla. Het blad van deze sla is stevig en zowel geschikt om te stoven als om rauw als salade te eten. Heerlijk rauw in reepjes gesneden in een stamppot met (vegetarische) worst of spekjes. Andijvierecepten zijn geschikt voor deze slasoort. Ook is bindsla heel geschikt om in een soep of stoofschotel te verwerken en om als salade te eten. Bindsla is in een natte (thee)doek in de koelkast een aantal dagen te bewaren.

Mexicaanse salade

bijgerecht voor 2 personen

½ krop (bind)sla, 2 kopjes gekookte bruine bonen, 1 ui, 2 tomaten, 1 eetl. tomatenpuree, 1 mespunt cayennepeper, 1 klein zakje tortillachips, 50 gr oude kaas, 2 eetl. zure room

Grill voorverwarmen. Sla wassen, uit laten lekken en op borden of een platte schaal uitspreiden. Kaas raspen. Uien en tomaten klein snijden en samen met de tomatenpuree en cayennepeper door de bruine bonen roeren. Al roerende kort verwarmen op een laag vuur en in een ovenschaal scheppen. Tortillachips op de bonen verdelen. Kaas erover strooien. Bonenschotel onder de grill plaatsen totdat de kaas is gesmolten en een goudkleurig korstje heeft. Bonenschotel op de salade scheppen. Zure room op de bonen scheppen.

Risotto met asperges

bijgerecht voor 2 personen

175 gr risottorijst, 1 sjalotje of 1 kleine rode ui, 1 klein teentje knoflook, 400 gr asperges, scheut olijfolie mild, 175 ml tuinkruidenbouillon, 250 ml kookvocht van de asperges, verse peper, zout en nootmuskaat, 25 gr pecorino-kaas

Schil de asperges en snijd ze in stukken van ca. 4 cm. Kook ze met een beetje zout. Vang bij het afgieten het kookvocht op en bewaar dit. Snipper de sjalot of ui. Verhit in een hapjespan 2 eetl. olijfolie, voeg de sjalot of ui toe en fruit dit glazig. Doe de risottorijst in de pan en voeg evt. nog een laatste eetl. olijfolie toe. Voeg de helft van het kookvocht van de asperges toe en laat dit onder af en toe roeren deels inkoken, voeg dan de bouillon toe, weer steeds roeren. Na het inkoken het laatste kookvocht toevoegen. Na zo'n 20 min koken kun je de asperges erbij doen. Voeg als laatste de pecorino kaas toe. Breng op smaak met nootmuskaat en vers gemalen peper.

Spinazietaart

bijgerecht voor 2 personen

500 gr wilde spinazie, 4 eieren, ½ potje creme fraiche, 4 plakjes bladerdeeg, peper, zout, nootmuskaat, geraspte kaas (ong. 50 gr)

Verwarm de oven voor op 225°C. Kook 2 eieren hard. Was de spinazie in ruim water en laat uitlekken. Kook de spinazie 5 minuten en laat uitlekken. Bodem en zijkant van een springvorm met bladerdeeg bekleden. (gaatjes in bodem prikken met een vork). Houdt ongeveer 2 plakjes over voor de bovenkant. Gekookte eieren halveren en over de bodem verdelen, met de bolle kant naar boven.
Spinazie mengen met overige eieren, kruiden, creme fraiche en geraspte kaas. Spinaziemengsel over eieren verdelen. Overgebleven bladerdeeg over de bovenkant verdelen. Ongeveer 45 minuten bakken in de oven.

Knolvenkel in Marokkaanse marinade

bijgerecht voor 2 personen

400 gr knolvenkel, 1 teen knoflook, ¼ theel. zeezout, ½ theel. komijnpoeder, ½ theel. paprikapoeder, ¼ theel. cayennepeper, 2 eetl. vers gehakte koriander, 1 eetl. vers gehakte peterselie, sap van ½ citroen, 2 eetl. olijfolie

Knolvenkel wassen, droge stengeldelen en kontje weg snijden. Venkel met de lijnen mee in stukken snijden. Even blancheren in kokend water en laten uitlekken. Knoflook, koriander en peterselie fijn hakken. Citroen uitpersen. Knoflook, kruiden, citroensap en olijfolie mengen en door de venkel roeren. Warm of koud serveren.

naar boven
naar boven