Pakketbrief week 26, 27 juni 2012

logo

Een afscheidsgroet aan Henk

Deze week een droevig bericht: onze buurman Henk, tevens trouwe aspergesteker, is afgelopen maandag bij een tragisch ongeval plotseling overleden.
Het wil nog maar moeilijk tot ons doordringen dat hij nooit meer langs zal komen voor een praatje, een grap of om wat plantjes te bietsen voor zijn eigen liefdevol verzorgde moestuin.
Jullie hebben allemaal asperges gegeten die hij gestoken heeft, want de afgelopen twee lentes was hij bijna dagelijks van de partij bij dat werk. Ik heb mijn best gedaan hem hiervoor te betalen, maar dat lukte niet: hij deed het voor zijn plezier en wilde ons ermee helpen. Henk was altijd goedgehumeurd en joviaal, vol belangstelling voor ons werk.
Een hele goede buurman, die we nu missen… bedankt, Henk!

Kathinka en Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Broccoli - 't Leeuweriksveld
Snijbiet - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen of kapucijners of peultjes - 't Leeuweriksveld
Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Rode bataviasla - 't Leeuweriksveld

In week 27 verwacht:

Peultjes/capucijners/tuinbonen, eikebladsla, venkel, nieuwe aardappels, …


Acties week 27

Courgette*/500g € 1,25
Kersen (van Villa Sterrebos uit Frederiksoord, b.d. in omschakeling) 500g voor € 6,00

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Dansen van Universele Vrede

"Kracht van verbinding"
Zondag 1 juli 13:00 tot 16:30 uur
Deze keer bij ons op de boerderij 't Leeuweriksveld.
Inlichtingen en opgave:
Eleonora Helderman 0591-627083
etmhelderman@gmail.com
Na het dansen willen we de dag afsluiten met een gezamelijke maaltijd, neem lekker eten mee.


Recepten

Kathinka's pittige broccoli-kapucijnersoep

Een heerlijke soep waar veel bezoekers van de open dag van hebben gesmuld!

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

500 gr broccoli, 500 gr kapucijners, 1 bosje bosui, ½ peper of minder, 3 eetl olie, zout, kerrie naar smaak, 2 liter water

Broccoli wassen en in kleine roosjes snijden, de stronken schillen en in blokjes snijden.
De kapucijners doppen. Bosui klein snijden, groen apart houden.
Peper fijn snijden. De olie verhitten en het witte gedeelte van de bosui in de olie fruiten.
2 liter water, zout, broccoli, kapucijners en peper toevoegen. Aan de kook brengen, even goed laten koken en dan uitzetten.
Het groen van de bosui toevoegen met de kerrie, nog een tijdje laten trekken. Eet smakelijk!

Sla met tonijn, rode ui en kiemen

bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla, 1 rode ui in dunne ringen, 1 zakje of bakje gemengde kiemen, 1 blikje tonijn
Dressing: 6 eetl honing, 2 eetl citroensap, 1 theel mosterd, 1 theel honing, peper, zout
Extra lekker: wat kappertjes

Sla in stukjes delen, wassen en droogslingeren in theedoek.
Tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. Kiemen loshalen en met de ui, tonijn en sla in een kom door elkaar scheppen.
Dressing maken en door de sla scheppen.

Ovenschotel snijbiet met aardappel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet, 1 uitje, een scheutje olijfolie, 500 gr aardappels, 1 dl. melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd, 75 gr geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel

Was de snijbiet en snijd deze in repen.
Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd deze in stukken.
Verwarm de oven voor op 175°C. Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, (kruiden)zout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van.
Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door.
Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk.
Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ong. een half uur in de oven tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
Lekker met een komkommersalade erbij.

Variatie extra gevuld:
Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch) gehakt, blokjes ham of stukjes salami.

Aardappel-selderijsalade

bijgerecht voor 2 personen

500 gr. aardappels, ¼ l. vleesbouillon, 1 struik selderij, 2 zoetzure appels, 2 augurken.
Voor de kwarkmayonaise: 1 eierdooier, 1 theel. mosterd, 1 theel. olie, 100 g. magere kwark, zout, peper en 1 theel. citroen

Boen de aardappels en kook deze in de schil gaar. Laat eventueel afkoelen.
Pel de aardappels. Snijd de aardappels in plakken, giet er hete bouillon over en laat het 10 min. staan.
Verdeel de selderij in stengels, maak ze schoon, was ze en snijd ze in stukjes.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes.
Snijd de uitgelekte augurken ook in plakjes.
Roer voor de saus de eierdooier, de mosterd, olie en kwark door elkaar en breng het op smaak met wat zout en peper.
Laat de aardappels uitlekken en schep ze door elkaar in een kom met de selderij, appel en augurk.
Schep de kwarkmayonaise erdoor en breng het op smaak met citroensap, zout en peper.
Laat de salade op een koele plaats 30 min. rusten.

naar boven
naar boven