Pakketbrief week 33, 13 augustus 2014

logo

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla of rode eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Raapjes- 't Leeuweriksveld
Waspeen- Cor Zenhorst
Bloemkool- De Eerste, Marknesse

In week 34 verwacht:

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins altijd voor het weekend vóór de week waarin u geen pakket wilt, aan ons doorgeven a.u.b.

Preparatendagen

Op zaterdagmiddag 20 september maken we het hoornmestpreparaat, kamille- en paardebloempreparaat en graven het kiezelpreparaat op.
Deze middag maakt tevens onderdeel uit van een minisymposium over Christendom en b.d.landbouw.
's Ochtends vindt daarbij een mensenwijdingsdienst plaats in de vrije school in Emmen. Daarna is er een gesprek waarin we ervaringen uitwisselen m.b.t. sacramenten en preparaten of in wijdere zin religie en natuur.
's Middags verplaatst het hele gezelschap zich naar 't Leeuweriksveld om daar samen met geïnteresseerden die niet aan het symposium deelnemen, preparaten te maken.

Meer informatie en aanmelding (of het nu het hele symposium of alleen het preparaten maken betreft) bij 't Leeuweriksveld.


Recepten

Groenlofstamppot met kaas en pijnboompitjes

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr aardappels, 1 krop groenlof, scheutje melk, peper en zout, 1 theel. mosterd, 1 eetl roomboter, 1 ui, scheutje olie, 50-100 gr kaas, handje pijnboompitjes

Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Was de groenlof en snijd deze in smalle reepjes. Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de kaas in kleine blokjes. Kook de aardappels gaar in water met zout. Fruit ondertussen de ui in olie. Rooster de pijnboompitjes bruin. Giet van de aardappels ruim de helft van het kookvocht af en stamp ze fijn. Schep er de rauwe groenlof door met een scheutje melk, mosterd, de boter, peper en zout. Zet de pan weer op een laag pitje op het fornuis en voeg de kaas en de pijnboompitjes toe en laat de stamppot onder af en toe roeren goed warm worden. Maak op smaak met peper en zout.

Ovenschotel met raapjes

bij- of hoofdgerecht voor 4 personen

500-600 gr raapjes, 400 gr aardappelen, 250 gr paddenstoelen, 1 citroen, boter, 25 gr bloem, 200 ml groentebouillon, 200 ml halfvolle melk, 100 gr roomkaas of kruidenkaas, 100 gr gemalen kaas, 2 tomaten, peper, zout, muskaatnoot

Schil de raapjes en aardappels en kook ze afzonderlijk gaar in 15-20 minuten. Snijd de paddenstoelen in plakken, besprenkel ze met citroensap en stoof ze gaar. Snij de gekookte aardappelen en raapjes in plakken en schik ze samen met de paddenstoelen in een vuurvaste schotel. Maak een saus van 2 eetlepels boter, de bloem, de groentebouillon en de melk. Roer er 100 gr roomkaas of kruidenkaas door. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en giet over de groenten. Zet 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Bestrooi met 100 gr gemalen kaas en verdeel de in blokjes gesneden tomaten over de schotel. Zet de schotel in de oven tot de kaas is gesmolten.

Sla met ei in remouladesaus

bijgerecht voor 2 personen

½ grote krop of 1 kleine krop sla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper

Eieren koken zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

Pasta met bloemkool

hoofdgerecht voor 2 personen

175 gr macaroni grande of andere pasta, 300 gr bloemkoolroosjes, 1 eetl olijfolie, 1 teentje knoflook, 75 ml creme fraiche, ½ eetl fijngesneden basilicum, 50 gr geraspte oude kaas

Kook de pasta in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Kook de bloemkoolroosjes in weinig water met zout 3-4 minuten. Giet de bloemkool af en laat de groenten goed uitlekken. Pers het teentje knoflook. Verhit in een wok de olijfolie. Bak de bloemkoolroosjes al omscheppend in 3-4 minuten knapperig gaar. Voeg de knoflook met de creme fraiche, de basilicum toe en zout en peper naar smaak. Schep de pasta met de helft van de kaas door de bloemkool en verwarm nog 1 minuut. Schep de pasta in 2 kommen of diepe borden en bestrooi met de rest van de kaas.

Wortels met tijm en mosterd

bijgerecht voor 2 personen

500-600 gr wortelen, 25 gr boter, 150 ml groentebouillon, 75 ml droge witte wijn, 1 eetl tijm, 1 theel mosterdzaadjes, zout, zwarte peper

Wortels schoonmaken, in plakken snijden. Boter smelten, wortels toevoegen. Wanneer alle wortels met boter bedekt zijn, wijn en bouillon toevoegen. Aan de kook brengen, tijm, mosterd en zout toevoegen. Met deksel op de pan zachtjes 20 min koken. Wanneer er dan nog vocht over is, inkoken totdat de wortels licht glanzen en bedekt zijn met stukjes tijm en mosterd. Gemalen peper eroverheen strooien.

naar boven
naar boven