Pakketbrief week 34, 25 augustus 2010

logo

Invloed van planeten

Omdat wij volgens de biologisch-dynamische landbouwmethode werken*, krijg ik bij rondleidingen nogal eens de vraag of we bij het zaaien, planten en oogsten ook rekening houden met de stand van de maan en de planeten. Het antwoord is dan een ontnuchterend: "nee". Alleen met de zon houden we voortdurend rekening (zoals elke boer noodgedwongen doet!). Er zijn zoveel directe, materiële factoren waarvan het afhangt of een bepaald werk dat op de akker gedaan moet worden, nu mogelijk is: het kan te nat of te droog zijn, te koud of te warm, te licht of te donker. En dan zijn er nog veel vaste werkzaamheden die elke week weer gedaan moeten worden en die vóór gaan. Zodat ik er in de praktijk nog niet aan toekom om rekening te houden met de invloed van andere hemellichamen dan de zon. Dat die invloed er wel degelijk is, staat voor mij overigens wel vast. Maar hoé precies, is een vraag. De duitse boerin Maria Thun geeft al vele jaren een zaaikalender uit waarin exact aangegeven wordt wanneer je respectievelijk aan wortel-, blad-, bloem- en vruchtgewassen moet werken. Bij haarzelf schijnt dat ook heel overtuigende resultaten op te leveren - mensen die haar bezocht hebben, zijn onder de indruk en enthousiast - maar wetenschappers die haar richtlijnen hebben getoetst vinden geen significante verschillen. Het heeft dus geen zin om Thuns voorschriften als recept te gebruiken. Ik wil hier nog mijn eigen weg in zoeken, maar dat vraagt tijd en rust die hopelijk in de toekomst nog te vinden zijn.

Wouter

* We zijn nog tot juli 2011 in omschakeling voor het demeterkeurmerk.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Spekbonen - 't Leeuweriksveld
Spitskool - Gerard Lanting, Oosterhesselen
Trostomaten - Aldo van Os, Erica
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. Dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt.

Versaanbod week 35

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Bospeen *1,95 / bos
Bloemkool1,70 / st
Prachtige bossen gemengde bloemen!5,- / bos
5033 Zonnepitvolkoren (tarwe, gist)2,25
016 Legden landbrood (rogge, tarwe, desem)2,65
  
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

- Door uw groenteabonnement zorgt u goed voor uzelf en u maakt het ons mogelijk goed voor een stukje aarde te zorgen. Een kwestie van gezond eigenbelang. Een hele zorg minder! -


Recepten

Rode bietensalade

600g rode biet
augurken
1 kleine ui of 2 stengeluitjes
1 appel

Dressing:
4 eetl. yoghurt
2 eetl. mayonaise
azijn
(kruiden)zout
evt. een scheut appeldiksap

Rode bieten gaarkoken, afgieten, met koud water overgieten, pellen en in schijven snijden. Appel schillen en in blokjes snijden. Augurken en ui in stukjes snijden. Dressing maken en mengen met de andere ingrediënten. Met 4 st nieuwe haringen in stukjes ondergemengd wordt het een lekkere maaltijdsalade met aardappels als bijlage.

Chocoladecake met rode biet

225 g zelfrijzende bloem
30 g cacao
1 theelepel bakpoeder
110 g rietsuiker
90 g pure chocolade
90 g roomboter
110 g rauwe bieten (geschild gewicht)
2 eieren, losgeklopt

Smelt de chocolade en de boter in een pan en laat het mengsel minstens 5 minuten afkoelen. Zeef meel, cacao en bakpoeder in een kom en roer er de suiker door. Rasp de rode bietjes fijn.
Klop de eieren door het chocolademengsel en roer de geraspte bieten en het meelmengsel erdoor. Doe het beslag in een cakevorm (springvorm 20 cm) met ingevet boterpapier op de bodem. Bak in een voorverwarmde oven 200°C tot een metalen spies die u in het midden van de cake steekt er droog uitkomt.

Minestrone

500 g tomaat
ui
wortel
selderij
teentje knoflook
marjolein, rozemarijn, tijm, laurier
zout & peper
bouillon
50 g pasta naar keuze

Was en snij de ui en de gemengde groenten en breng ze met de geperste look aan de kook in wat water met een laurierblad. Voeg als het water kookt de pasta toe. Laat alles gaar worden (15 minuten). Voeg de tomaten toe. Breng op smaak met bouillon en kruiden. Op tafel kan je gemalen kaas serveren om in de soep te strooien.

Spitskool-brie-schotel

(4 pers.)

spitskool
1 kg aardappelen
250 gr brie
4 tomaten
oregano
basilicum
gemberwortel
sesamzaad

Snijd de spitskool fijn en roerbak hem in een wok. Kook de aardappelen en maak er puree van. Snijd de tomaten en de brie in plakjes. Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe een laag spitskool in een ovenschaal, leg er de helft van de brie op en weer een laag spitskool. Leg de tomaat erop en bestrooi die met de kruiden. Schep hierop de aardappelpuree en strijk die glad.
Verdeel er de rest van de brie over en strooi daar tenslotte sesamzaadjes over.
Zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.

Gevulde tomaat met krab en gamba

enkele tomaten in helften, uitgehold

vulling:
kleine gamba
krabstick
rode tapenade
mayonaise
olijfolie
peper uit de molen
peterselie

Gamba, krabstick, rode tapenade fijnprakken en mengen. Peper, mayonaise en olijfolie toevoegen. De tomatenhelften ermee vullen en met de peterselie garneren.

naar boven
naar boven