Pakketbrief week 34, 22 augustus 2012

logo

De familie Kamphuis is deze week op vakantie.
Niet getreurd, we hebben een paar

Vrolijke Vogelversjes

uitgebroed door Martin.

De Grote Schoonmaak is begonnen!
'k Heb geboend, gesopt, geschuurd,
wat zo'n werk is dat ik maar
een matklopmees heb ingehuurd.

Gezellig? Altijd! Altijd zingen,
altijd lachen en vertier.
En maar feesten met z'n tweeën,
de zilver- en de goudplezier.

Sprak de koekoek: 'Ieder kent mij,
Ik Leg In De Meimaand Niet.
Maar vertelt u mij eens even:
Wie is eigenlijk die Griet?'

En dan nu de sportberichten:
Voetballen in Nieuweschans.
Na veel rellen arresteerde
men de meeste hooligans.

Een wielewaal sprak, zeer gekwetst
door nieuwe regels in de taal:
'... en door al die groene boekjes
noemt men mij nu wielen-waal.'

Een rugstreeppad
sprak gevat:
'Ik ben dus een zebrapad.'

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groenlof - 't Leeuweriksveld
Suikermais of snijbonen - 't Leeuweriksveld
Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Nieuwe uien - 't Leeuweriksveld
Rood pepertje - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Tuindersdijk, Erica

In week 35 verwacht:

Nog niet bekend


Acties week 35

Andijvie*/500g 1,00
Cherrytomaatjes*/250g 1,00

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Groenlof

is een bladgroente met spitse langwerpige kroppen. In het Duits heeft het de mooie naam Zuckerhut. De plant is familie van witlof en andijvie en smaakt ook bitter, met name in de buitenste bladeren. Het is een makkelijk te telen gewas en kan een klein beetje vorst verdragen. Groenlof is lekker als je het kort stooft, maar rauw in dunne reepjes gesneden is het ook erg smakelijk. Bewaar groenlof in een natte (thee)doek in de koelkast. Zo blijft het meerdere dagen vers.

Groenlof met spek of tahoe

bijgerecht voor 2 personen

1 krop groenlof
100 gr gerookt spek of tahoe
klontje boter
een handje geraspte oude kaas
zout
1 eetl. citroensap

Was de groenlof, verwijder de kern en snijd de lof in reepjes. Blancheer ze 5 min. met citroensap en zout in kokend water.
Laat de groente in een vergiet uitlekken. Bak het in reepjes gesneden spek of de in blokjes gesneden tahoe in de boter, voeg de groenlof toe en laat dit 10 min. op een zacht vuurtje smoren.
Schep de groente met spek of tahoe in een ingevette ovenschaal en strooi er geraspte kaas over. In een hete oven of onder de gril kaas laten smelten.
Lekker met aardappelen.

Franse uiensoep

Lunch- of voorgerecht voor 2 personen

500 gr uien
50 gr olijfolie
1 liter bouillon
zout, peper
suiker
paprika
witte wijn
4-6 sneden witbrood
100 gr geraspte kaas

Uien schillen en in dunne ringen snijden. Olie verhitten, uien fruiten.
Bouillon erbij en ca 20 min koken. Zout, peper, paprika naar smaak toevoegen.
Witte wijn erbij. De soep in een ovenschaal of vuurvaste soepkommen vullen.
Sneden brood dik met kaas bestrooien, op de soep leggen. 10 min in een voorverwarmde oven van 250°C bakken.

Eikebladsla met peer en blauwe kaas

bijgerecht voor 2 personen

100 gr Roquefort kaas of andere blauwe kaas
6 eetl biogarde
1 peer
1 eetl citroensap
½ krop eikebladsla

Was de eikebladsla in ruim water en droog hem in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in kleine stukken en verdeel ze over de borden.
Schil de peer, halveer hem en verwijder het klokhuis. Snij de helften in de lengte en in schijven en sprenkel er direct het citroensap over.
Maak een gladde saus van de roquefort met de biogarde. Schep de saus op de salade.
Garneer met plakjes peer. Serveer direct.

Tomaat met kaasvulling

bijgerecht voor 2 personen

300 gr tomaten
2 ansjovisfilets
2 theel. kappertjes, uitgelekt
2 lente-uitjes, 50 gr. camembert of brie, zonder rand
1 theel. karwijzaad
zout en vergemalen zwarte peper
een paar blaadjes kropsla

Snijd het kapje van de tomaten en houdt deze apart. Schep het vruchtvlees en de zaadjes uit de tomaat in een zeef en bewaar het vruchtvlees en het sap voor de vulling.
Snipper de ansjovis, de kappertjes en het lente-uitje. Prak met een vork de kaas fijn.
Roer de ansjovis, de kappertjes, het lente-uitje, het karwijzaad en het tomatenvruchtvlees goed door de kaas en breng op smaak met peper en zout. Schep de kaasvulling in de uitgeholde tomaten.
Serveer goed gekoeld op twee borden met wat blaadjes sla. Lekker met vinaigrette erover.

naar boven
naar boven