Pakketbrief week 36, 8 september 2010

logo

Bericht van het land

Maandag was het gelukkig mooi weer, daar heb ik alle gewassen kunnen schoffelen en aanaarden. Na de vele regen van de afgelopen tijd was dat hard nodig.
Inmiddels hebben we de laatste plantingen van dit seizoen achter de rug, en afgelopen vrijdag heb ik de laatste gewassen gezaaid (raapsteel, mizunaraapsteel, radijs, winterspinazie, veldsla en winterpostelein). Alleen in de tunnelkas komen half oktober nog nieuwe plantjes (ook veldsla en winterpostelein). Onze tweede tunnel is overigens nog steeds in aanbouw, de zomerdrukte liet maar weinig tijd voor dat werk maar eind september hoop ik hem toch gereed te krijgen.
We zijn nu druk met oogstwerkzaamheden, deze week weer alle groente in het pakket van eigen land, en daarnaast bestellingen voor de collega's en voor groothandel de Zaai-ster. De alweer rap korter wordende dagen lijken soms té kort. De wintertarwe die op het pachtland stond is alweer een maand geleden geoogst en is ingezuurd en geplet, om nu te worden vervoederd aan de melkschapen van de Sterke Akkers. De onderzaai met gras/klaver/luzerne leek in juni nog te gaan mislukken, bij de hitte en droogte van toen moest ik zoeken om wat kleine plantjes te vinden. En nu staat er, wonder boven wonder, toch een mooi pakket klaver.
Als de kuubskisten voorbereid zijn - er moeten kleppen in zodat je steeds een kleine hoeveelheid aardappels in kratten kunt overpakken - en het weer mooi is gaan we de aardappels oogsten. Onze twee Bunte Bentheimer-varkens zijn intussen hard gegroeid en bijna slachtrijp. Ze hebben volop aardappels, groenteafval, wei en over-datum-zuivel van kaasmakerij Karwij gekregen, aangevuld met brokjes. Als u geïnteresseerd bent in het vlees, kunt u zich aanmelden. Binnenkort meer info over soorten en prijzen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bindsla - 't Leeuweriksveld
Suikermais - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Spekbonen - 't Leeuweriksveld

- De bonen zien er niet meer zo mooi uit, ze hebben schade opgelopen van de harde wind van twee weken. De smaak is onveranderd prima.


't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 37 verwacht:

Krulandijvie, sla?, broccoli, rode bietjes, …


Zondag 19 september a.s staan we op de markt van de week van de smaak in Borger bij Restaurant Bieze.

Versaanbod week 37

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Krulandijvie *€ 1,50 / st
Brood:
5043 Pompoen tarwedesem/800g€ 2,25
5012 Tarwegistbruin/800g€ 1,95
601 Uiensnack
met ui, spelt, crème fraiche,
ei, kaas, peper en karwij
€2,19 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

- Er wordt ongelooflijk gerommeld met voedingsmiddelen. De biologisch(-dynamische) landbouw, verwerking en handel gaat hier doelbewust tegenin, en zet alles op alles om werkelijk gezonde levensmiddelen te produceren. -


Recepten

Gebakken pompoen

bijgerecht voor 2 personen

400 gr pompoen
1 ui
2 tenen knoflook
250 gr wortelpeterselie of 1 prei of 1 wortel
50 gr paranoten
olie
½ theel. korianderzaad, gekneusd of gemalen
een aantal blaadjes rozemarijn
1 theel. groentebouillonpoeder
peper, zout
2 eetl. azijn of citroensap
evt. sojasaus

Schil de pompoen, halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de ui in ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Was de wortelpeterselie, prei of wortel en snijd deze in stukjes. Hak de paranoten grof. Bak de gesneden groenten samen met de noten en koriander in olie. Schep het mengsel een paar maal om en voeg rozemarijn, bouillonpoeder, azijn of citroensap en een flinke scheut water toe. Laat de groenten op een laag pitje in ongeveer 10 min. gaar worden. Maak op smaak met sojasaus, peper en zout. Serveer met rijst, gierst of bulgur.
• Variatie met vlees of champignons: Vervang in dit recept de paranoten door champignons, gerookte spekblokjes of stukjes salami.

Spekbonen of sperziebonen met tomaat

bijgerecht voor 2 personen

200 gr spekbonen of sperziebonen
2 tomaten
½ ui
1 eetl olijfolie
½ theel bonekruid
½ theel tijm
zout en peper

Puntjes en draden van de bonen verwijderen. Halve ui pellen en snipperen. Olie verwarmen en ui fruiten. Bonen, kruiden en een bodempje water toevoegen. De bonen in ca. 15-20 minuten gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen (evt) en in stukken snijden. Vlak voor het einde toevoegen en goed laten doorwarmen.

Maiskolven met kruidenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 maiskolven
50 gr boter
½ eetl citroensap
1 teentje knoflook (uit de knijper)
1 klein sjalotje (fijngesnipperd)
½ eetl versgehakte peterselie
½ eetl versgehakte bieslook
peper en zout

Verwijder het blad en de draden van de kolven, was de kolven. In een ruime pan een flinke laag water met wat zout aan de kook brengen en de maiskolven in circa 20 min gaar koken. Eventueel nog beboteren en grillen in een hete oven gedurende 5 minuten.
Kruidenboter: Roer de boter met het citroensap en de knoflook dooreen. Meng het sjalotje met peterselie en bieslook, peper en zout en roer door de boter. Serveer de gare mais met de kruidenboter.

Stoofpot met kip en prei

hoofdgerecht voor 2 personen

500 g prei
1 teentje knoflook
1½ eetl olie en wat olie om in te smeren
1 theel. bloem
1 dl kippenbouillon
650 ml. droge witte wijn
100 gr zachte kruidenkaas met knoflook
zout en peper
4 kippenbouten (ontveld en ontbeend) of 200 gr kipfilet
600 gr aardappelen
boter

Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder het groen en het kontje van de prei, was de prei en snijd deze in dikke schijven. Pel het teentje knoflook. Ontvel en ontbeen de kippenbouten. Schil de aardappels en snijd deze in heel dunne schijven. Verhit de olie in een vuurvaste pan. Voeg de prei toe en pers het knoflookteentje erboven uit. Bak de prei en knoflook glazig. Strooi de bloem erover en roer ze erdoor. Doe de wijn en de bouillon er langzaam bij en breng al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de kaas, zout en peper erdoor. Voeg de kip erbij en roer door. Doe het prei-kipmengsel in een ovenschaal en schik de aardappelen erover. Bestrooi met wat zout en peper en bestrijk ze met wat olie. Dek af en bak het de oven circa 90 minuten, tot de aardappelen en de kip gaar zijn. Vlak voor het serveren deksel eraf nemen en even onder de grill plaatsen en bruin laten worden.

naar boven
naar boven