Pakketbrief week 36, 2 september 2015

leeuweriksveld logo

Van 't land

De afgelopen twee weken was het een heen en weer van warm-koud en droog-nat.
Eigenlijk bijna verbazend, dat we nog van het stukje grasklaver een aantal kuilvoerbalen hebben laten persen en de twee blokken haver hebben kunnen dorsen met redelijk droge graankorrels. Als de kwaliteit goed genoeg is, wordt-ie tot biologisch dynamisch havermout verwerkt. Alleen het stro ligt nog grotendeels op het land en wacht op een paar dagen droog weer. Hopen maar dat die gauw komen, anders komt er de schimmel in.
Gisteren hebben we maar gewoon twee vrachten vol los stro in de kapschuur gelegd om na te drogen. Dat is dan weer mooi om te beseffen dat in de landbouw afval dus niet bestaat, want alles is ergens voor.

Ondertussen heeft het onkruid genoten van het groeizaam weer en staan er heel wat wied-kilometers te wachten bij de nieuw gezaaide teelten zoals raapstelen, winterpostelein en veldsla.

Afgelopen week heeft ook de in het voorjaar stukgewaaide tunnelkas weer nieuwe folie gekregen, een hele laag koemest zit ingespit in de grond (door een loonwerker met een minitrekker gedaan), en is ook al weer winterpostelein, radijs en spinazie ingezaaid.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bonte snijbiet- 't Leeuweriksveld
Courgette- 't Leeuweriksveld
Groenlof óf paksoy- 't Leeuweriksveld
Sperzieboontjes, 't Leeuweriksveldof Tomaten, van Schie
Bieslook óf bonekruid- 't Leeuweriksveld
Paprika- van Schie, Ens

In week 37 verwacht:

Rode bieten, sla, bloemkool, .....

Pop up restaurant met Oma Serveert

We hebben een datum geprikt om het heerlijke diner te herhalen:
Zondag 20 september 18 uur kunt u zich weer opgeven voor een biologisch 3-gangen-menu. € 29,95 per persoon.
Wees er snel bij, want vol = vol.
Vanaf 15 uur is er ook weer gelegenheid om op het bedrijf te kijken en de winkel te bezoeken. Er is een rondleiding.
Opgeven via ons of meel@omaserveert.nl
Dieetwensen graag doorgeven.

Neem nu een aardappelabonnement!
Er zijn weer volop heerlijke aardappels van 't Leeuweriksveld. Elke even week zetten we 3 kg in een papieren zak met voor u klaar op het neerzetpunt. €4,— per keer.

Het kiezelpreparaat roeren en spuiten
een goede zaak! Zaterdag 5 september is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.

U kunt weer AANSCHUIVEN!

Vanaf woe.16 september wordt er voor u gekookt op 't Leeuweriksveld. Elke 1e en 3e woensdag v/d maand. (H)Eerlijke gerechten.
Dieetwensen tevoren doorgeven.
Kostprijs € 10,-, sponsorprijs naar eigen inzicht.
Aanvang 18.00 uur. Opgave 0619199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

10-10-2015: APPELSAPDAG en volgende mini open dag

Op zaterdag 10 oktober kunt u sap laten maken van uw appels en peren.
Er komt een rijdende pers op ons erf. Ook zijn er kraampjes op het gebied van ecologisch tuinieren. De boerderijwinkel is geopend en er zijn rondleidingen over het bedrijf.
Met of zonder fruit bent u van harte welkom!

Voordracht over biologisch-dynamische landbouw door Wouter: 23 sept. a.s. om 19.30u in de openbare bibliotheek Emmen

Cultus of flauwekul?
is de titel van een voordracht die Bart Hessen, priester van de Christengemeenschap voor Noord-Nederland, op 16 oktober zal houden in de openbare bibliotheek Emmen.


Recepten

Aardappel-knolselderijsoep

bijgerecht voor 2 personen

250 gr aardappelen, 150 gr knolselderij, ½ grote ui of 1 kleine, 1 teentje knoflook, eventueel ½ rode peper, 70 gr tomatenpuree, 750 ml liter kruiden- of kippenbouillon, laurierblad, peterselie, bieslook, olijfolie, (zee)zout en zwarte peper, paprikapoeder

Schil de aardappels en de knolselderij en snijd ze in kleine blokjes. Pel de ui en de knoflook en snipper deze. Eventueel rode peper fijnsnijden. Bak in een pan in een scheut olijfolie de ui, knoflook en peper en houdt het vuur vrij laag.
Voeg een theelepel paprikapoeder toe en roer dit erdoor. De tomatenpuree toevoegen met een extra lepel olijfolie en dit zeker drie minuten doorroeren en meebakken. Daarna de aardappel toevoegen met de bouillon en het laurierblad en 15 minuten koken. Selderij toevoegen en nog 10 minuten meekoken. Peterselie en bieslook fijnsnijden.
Soep op smaak maken met wat peper en zout. Groene kruiden toevoegen en direct serveren.

bron: www.culi-blog.nl

Indische koolvisfilet met spitskool en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

150-200 gr witte rijst, 300 gr koolvis, ½ spitskool, 2 tomaten, ½ ui, 1 teentje knoflook, 1 eetl azijn, 2 eetl ketjap manis, ½ theel sambal oelek, 1 eetl fijngehakte bladselderij (of loof van knolselderij), 3 eetl olie

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de koolvis in stukken van ca. 4 centimeter. Was deze onder de koude kraan en laat de filets in een vergiet even uitlekken. Was de spitskool en snijd deze in smalle repen. Kruis de tomaten in, leg ze 12 tellen in kokend water, spoel koud af en trek de velletjes eraf. Halveer tomaten en snijd ze in blokjes.

Pel en snipper de ui en het teentje knoflook. Meng de azijn met de ketjap, de sambal en de fijngesneden bladselderij. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of ruime braadpan en roerbak de stukjes vis 3 minuten op een hoog vuur. Neem de vis uit de pan. Doe nog 1 eetlepel olie in de pan en roerbak hierin de ui, knoflook en spitskool 3 minuten. Voeg de tomaat, de vis en het ketjapmengsel toe en roerbak het gerecht nog 2 minuten. Serveer met de rijst.

bron: www.missethoreca.nl

Pasta met knolvenkel

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr pasta, 400-500 gr knolvenkel, 1 ui, 1 eetl. olijfolie, 150 gr champignons of 100 gr garnalen, ½ theel. kerriepoeder, mespuntje cayennepeper, 1 eetl. citrussap (citroen of sinaasappel), zout

Was de venkel, snijd de stelen eraf, verwijder de kern en snijd de blaadjes in stukjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Kook de pasta en laat het uitlekken in een vergiet. Kook de venkelstukjes in een laagje water 10 tot 15 min. beetgaar. Fruit de ui even in olijfolie, voeg gesneden champignons of garnalen toe en bak deze mee. Giet de venkel af en roer deze door de pasta samen met de champignons of garnalen. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel goed warm worden.

Rode biet met geitenkaas en walnoten

voor-/bijgerecht voor 2 personen

500 gr bietjes, 400 gr zachte geitenkaas, 2 dessertlepels vloeibare honing, 3 eetl azijn, 2 theel mosterd, 8 eetl olie, zout, peper, 2 eetl klein geknipte bieslook, 200 gr gemengde sla of andere sla, 150 gram walnoten

Was de bietjes, kook ze gaar, laat ze afkoelen en haal de schil eraf. Snij uit elke rode biet een aantal plakken van ca. 2 cm dik. Snij de rest van de biet in dobbelsteentjes. Verwarm de grill van de oven voor. Meng azijn en mosterd en schenk hier al roerend de olie bij. Breng op smaak met zout en peper en bieslook en marineer hiermee de blokjes biet.

Verdeel de geitenkaas over de plakken biet en bedruppel de kaas met de vloeibare honing. Schuif de plakken biet met geitenkaas onder de hete grill tot de kaas licht begint te kleuren. Verdeel de slablaadjes over de borden. Schep de blokjes biet met de dressing hierover. Leg de gegrilde biet met kaas in het midden en bestrooi met de walnoten.

naar boven
naar boven