Pakketbrief week 37, 10 september 2014

logo

Drukke, lange dinsdag

Het was weer een drukke, lange dinsdag met vijf eigen producten in jullie pakket en bovendien het nodige te oogsten voor de collega's van de uitwisseling en voor de winkel en webwinkel. Al oogsten we hier dan het hele jaar door, de piek blijft natuurlijk toch in de herfst, waar de meeste verschillende groenten tegelijkertijd oogstrijp zijn.
Deze week nog een keer knolvenkel in het pakket. Ik wilde daar eigenlijk nog een weekje mee wachten, maar ze begonnen al een beetje de neiging te vertonen om langer te worden, dus dat durfde ik niet meer aan.
Wat is er de afgelopen week zoal gebeurd op 't Leeuweriksveld?

Wouter

Nieuw: krielabonnement

Help 't Leeuweriksveld van zijn kriel af en neem er een abonnement op!

Elke twee weken ontvangt u een papieren zak met naar keuze 1, 2 of 3 kg krielaardappels.
1 Kg kost € 1,30/keer,
2 kg € 2,50
en 3 kg € 3,20.
Deelname minimaal 7 x.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Knolvenkel- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Sperzieboontjes- 't Leeuweriksveld
Rucola of Raapstelen Mizuna- 't Leeuweriksveld

In week 37 verwacht:

Knolselderij met loof of suikermais, koolrabi, andijvie, peen, eikenbladsla.

Symposium Christengemeenschap
Op zaterdag 20 september a.s. vindt een symposium van de Christengemeenschap plaats. Thema is sacramenten en substanties. 's Ochtends vindt een mensenwijdingsdienst plaats in de vrije school, 's middags maken we preparaten op 't Leeuweriksveld. Meer informatie en aanmelding (of het nu het hele symposium of alleen het preparaten maken betreft) bij 't Leeuweriksveld.

22 sept. vindt de 1e Gezond Verstand Avond lezing plaats, over Healthy Aging:
Ard Pisa vertelt tijdens deze lezing hoe, op basis van de meest recente wetenschappelijke doorbraken, veroudering kan worden vertraagd. Ook vertelt hij hoe het risico op tal van chronische ziekten (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, nierfalen en oogziekten) verlaagd kan worden en dat er nieuwe hoop is voor miljoenen chronisch zieke mensen om hun ziektebeelden te kunnen verminderen.
Locatie Hondsrugcollege, locatie de Brink (middelste gebouw)
Adres Emmalaan 25-26 7822 JB EMMEN
Aanvang 20.00 uur, welkom vanaf 19.30 uur
Entree € 10,00
Aanmelden ( 0591-673041)

Sap persen van uw eigen fruit
Op 24 september kunt u sap van uw appels en peren laten maken op De Sterke Akkers in Dalen. De perskosten bedragen € 5,- per 5 liter. De pakken sap zijn twee jaar houdbaar. Als u zelf niet wilt of kunt plukken dan kan een plukploeg worden geregeld. Zie www.desterkeakkers.nl/agenda. Voor opgave en/of vragen: anneke@andri.nl of 06-19913447


Recepten

Raapstelen in béchamelsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 3 dl volle melk, 20 gr bloem, 15 gr boter, zeezout naar smaak

Worteltjes van de raapstelen snijden. Raapstelen wassen, worteltjes eraf snijden en de raapstelen klein snijden. Boter smelten in een klein pannetjes met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen; niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Raapstelen toevoegen en al roerende op het vuur verwarmen. Als de saus te dik wordt nog wat melk toevoegen. Op smaak brengen met zout. Lekker over pasta, rijst of in schil gekookte aardappelen en een wortelsalade.

Oosterse groentesoep met paksoi en shii-take

voor- of bijgerecht voor 4 personen

3 cm verse gember, 1 teentje knoflook, ½ rood pepertje, 2 groentebouillontablet, 2 waspeentjes, 1 stronk paksoi, 50 gr spaghetti, scheut wokolie of zonnebloemolie, 100 gr verse shii-take, eventueel een scheut sherry, 1 limoen, handje verse koriander

Pel de knoflook en snijd deze in kleine stukjes. Schil de gember en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de peper fijn en de waspeen in luciferdunne reepjes. Was de paksoi en snijd deze in grove stukken. Maak de shii-takes schoon en halveer de grote. Doe de gember, knoflook en het pepertje in een pan met 1 liter koud water en de bouillontabletten en breng aan de kook. Voeg zodra de bouillon kookt de wortel en paksoi toe. Breek de spaghetti in stukjes van 2 cm erboven. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten heel zachtjes trekken op laag vuur. De groenten moeten nog iets knapperig blijven, dus niet te lang koken. Zout naar smaak toevoegen. Verhit wat (wok)olie in een koekenpan en roerbak op hoog vuur de shii-take 1-2 minuten. Voeg de shii-take toe aan de soep, eventueel samen met een flinke scheut sherry. Verdeel de groentesoep over kommen, knijp boven elke kom wat limoensap en strooi er een handje verse koriander over.

Bron: www.okokorecepten.nl / kookboek Koken met Karin - Karin Luiten

Knolvenkeltaart

bijgerecht voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg, 2-3 venkelknollen, 1 ui, 75 gr pesto, 150 gr geraspte kaas, 2 grote eieren, scheutje melk , 100 gr creme fraiche, olie om te roerbakken, beetje boter om in te vetten, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een kleine springvorm of ovenschaal in. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bekleed daarmee de ingevette springvorm. Was de venkel en snijd de onderste schijf en de stelen eraf en snijd de knollen in plakjes. Pel de ui en snijd deze grof. Roerbak de grof gesneden ui en voeg de venkel toe. Roerbak tot het mengsel wat zacht begint te worden. Meng in een kom de eieren met de pesto, kaas, melk, peper, zout en creme fraiche. Doe ui en venkel in de springvorm en giet daarover het eimengsel uit de kom. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Variatie: i.p.v. kaas en pesto kunt u ook gorgonzola of geitenkaas gebruiken.

Sperziebonensalade

bijgerecht voor 2 personen

500 gr sperziebonen, 250 gr cherrytomaten, 1 klein sjalotje, 1 eetl olijfolie, 1 theel geraspte citroenschil, 3 eetl. vers geperst citroensap, 1½ eetl. vers gesnipperde platte peterselie, ½ theel. vers gemalen zwarte peper, 1 theel. zeezout

Was de sperziebonen, snijd de uiteinden eraf en snijd ze in stukken. Zet een pan met water op, breng aan de kook, doe er zout in en kook de bonen 10 minuten. Afgieten, uit laten lekken en koelen met koud water (anders garen ze door). Pel en snipper de sjalot. Maak dressing door de gesnipperde sjalot met citroensap en schil, olijfolie, peper, zout te mengen. Snijd de cherrytomaten in de lengte doormidden. Meng alle ingrediënten door elkaar. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe.

bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven