Pakketbrief week 39, 28 september 2011

logo

Uit ons dak

Sinds afgelopen vrijdag zijn we letterlijk uit ons dak gegaan: de oude asbestgolfplaten op onze schuur zijn toen verwijderd.
Twee 'marsmannetjes' in witte beschermende kleding, een hoogwerker en een opzichter waren er de hele dag druk mee. Ze hebben alle platen verwijderd, ingepakt in folie en in een container afgevoerd. Gedurende de dag was de schuur en naaste omgeving afgezet met geel lint met daarop doodskoppen; wie "door het lint ging" beging daarmee een milieudelict en was strafbaar. Toen de verwijderaars klaar waren met hun werk kwam een inspecteur die controleerde of alle asbest daadwerkelijk verwijderd was, en die de schuur weer voor 'normaal gebruik' vrijgegeven heeft.
Nou ja, normaal gebruik? Er moet vooral ook zo snel mogelijk een nieuw dak op natuurlijk. Mijn neef Jos Kamphuis, die timmerman is, is sinds maandag hard aan het werk om de oude sporen en gordingen te vervangen door nieuwe. Vooral aan de oostkant is dat nodig, want daar heeft het oude dak al jarenlang gelekt met als gevolg dat de houten constructie op vele plekken aangetast was. Op dit moment liggen de nieuwe gordingen er alweer in en worden de regels bevestigd, waarop volgende week vrijdag de nieuwe sandwichpanelen (geïsoleerde golfplaten) gemonteerd worden.
Wat hebben we een geluk met het weer! Als dat nog anderhalve week zo zou kunnen blijven! (Of langer natuurlijk!)

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Koolrabi superschmelz - 't Leeuweriksveld
Rode bindsla/ijsbergsla - 't Leeuweriksveld
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Pastinaak - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Ruud van Schie, Ens

In week 40 verwacht:

Bloemkool, krulandijvie, bietjes, sla, …


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


BRONSGIETEN

Atelier Geerlings in Holsloot organiseert bij voldoende belangstelling op zaterdag 8 okt en zondag 9 okt een weekend bronsgieten.
Zaterdagochtend beginnen we met het maken van een beeld in was, zondagmiddag is uw bronzen beeld klaar en kunt u het mee naar huis nemen. De kosten zijn 225 euro inclusief materiaal en lunches. Er is eventueel een slaapplek beschikbaar. Zie www.ateliergeerlings.nl


5 voordrachten

van pedagoge Jeanne Meijs in Groningen (3,4,5 okt), Assen (6 okt) en Emmen (7 okt. in vrije school "De Stroeten" vh. Michaël, Prinsenlaan 80).
Kosten € 5,- per voordracht.
Info en aanmelding: Hanna Hiemstra, deparelvisser@kpnmail.nl


A.s. zondag: Preparatendag op 't Leeuweriksveld

Ter wille van een collega die ook graag wil deelnemen, verschuiven we de preparatendag naar

ZONDAG 2 oktober a.s.

We maken dan het hoorn-mestpreparaat, duizendblad-, kamille-, paardebloem- en eikeschorspreparaat. Iedereen die interesse heeft in de biologisch-dynamische preparaten is welkom. We beginnen om 10 uur op 't Leeuweriksveld met een Michaëlsverhaal, daarna maken we de preparaten, we zingen een Michaëlslied en om plm. 13u eten we gezamenlijk ter afsluiting. Aanmelding gewenst.

Recepten

Pasta met saus van pastinaken

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr pasta, 400 gr pastinaken, ½ bakje champignons, 2 teentjes knoflook, ½ theel. rozemarijnnaaldjes, zeezout naar smaak, melk of rijstdrank, olijfolie

Knoflook pellen en fijn hakken. Pastinaken schillen met een dunschiller, in stukjes snijden en met knoflook en rozemarijn in 10 a 15 min. gaar koken in een bodempje water. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Champignons schoon wrijven, in plakjes snijden en krokant bakken in olie. Pastinaken pureren. Zoveel melk toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Champignons en zout door de saus roeren. Saus over de pasta serveren met geraspte kaas en bv. veldsla.

Pittige pompoensoep

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 pompoen van ongeveer 1 kg, 2 uien, 1 appel, 2 theel. kerriepoeder, een scheutje olijfolie, het sap van 1 sinaasappel, 2 tomaten, ½ liter groente- of kippenbouillon, zeezout, ½ theel. sambal, 1 eetl. zure room

Pompoen schoonmaken door ze af te spoelen, door midden te snijden en de pitten te verwijderen met een lepel. Schillen is niet nodig. Pompoen in smalle schijven snijden en deze weer in kleine stukjes. Uien pellen en in ringen snijden. Tomaten in stukjes snijden. Uien fruiten in olie. Pompoen, appel, bouillon, tomaten, kerrie, sinaasappelsap en zout toevoegen. Soep ong 10 min laten pruttelen tot de pompoen zacht is. Indien u van een gladde soep houdt, kunt u deze met een roerzeef of staafmixer pureren. Sambal toevoegen. In ieder bord soep een halve eetlepel zure room scheppen.

Koolrabi met mosterdsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 grote koolrabi (schoongemaakt ong. 400 gr), 20 gr margarine, 15 gr bloem, 100 ml slagroom, 50 ml melk, ½ eetl grove mosterd, mespunt bouillonpoeder, peterselie, bieslook, peper en zout naar smaak, 25 gr geraspte kaas

Oven voorverwarmen op 220°C gewone oven of 200°C hetelucht. Schil de koolrabi dik, verwijder de stelen en het stronkje. Snijd de koolrabi in plakken van ca ½ cm dik. In pan met weinig water en zout in 10 minuten gaar koken. Goed laten uitlekken. Saus maken: In steelpan margarine smelten en bloem toevoegen. 1 minuut laten koken. Dan in 1 keer de room en melk toevoegen. Goed doorroeren en langzaam aan de kook brengen. Ondertussen de mosterd, bouillonpoeder, peper, bieslook en peterselie naar smaak toevoegen. Proeven en eventueel iets zout toevoegen. De plakken koolrabi in de ovenschaal leggen en saus er over gieten. Over saus geraspte kaas strooien. Nog 13-15 minuten in de voorverwarmde oven zetten. Lekker met saucijzen en aardappelen.

Sla met tomatendressing en croutons

bijgerecht voor 2 personen

Voor de sla: 1 ei, ½ krop sla, ½ ui
Dressing: 1 tomaat, 1 teen knoflook, 2 ansjovisfilets, 2 eetl olijfolie, ½ eetl rode-wijnazijn
Croutons: ½ á 1 sneetje oud brood, scheutje (olijf)olie, snufje kruiden (bijvoorbeeld italiaanse kruiden), snufje knoflook

Croutons: Snijd het brood in kleine blokjes. Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en strooi kruiden of knoflook in de pan. Bak de broodblokjes al roerend snel krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Tomatendressing: Kruis de tomaat bovenop in en dompel deze kort in kokend water tot het vel loslaat. Ontvel de tomaat en verwijder de zaadjes. Hak de ansjovisfilets grof. Hak de knoflook grof. Pureer de tomaat met een staafmixer of in een keukenmachine met de knoflook en ansjovis. Meng geleidelijk de olie en azijn erdoor tot een dikke dressing ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Sla: Kook de eieren in 6-8 minuten bijna hard. Spoel ze af met koud water en laat de eieren afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Snijd de ui in dunne ringen. Was de sla, scheur de bladeren in grove stukken en hussel ze in een schaal door de tomatendressing. Verdeel de partjes ei, uiringen en slacroutons erover.

naar boven
naar boven