Pakketbrief week 39, 23 september 2015

leeuweriksveld logo

10 oktober- Open appelsap Dag

Afgelopen week heb ik met de drie dames, die druk bezig zijn met de appelsapdag, vergaderd. Inmiddels hebben we de hoeveelheid appels, die nodig is, om de pers daadwerkelijk te kunnen laten draaien, zo goed als rond. Mensen, die nog appels van een paar bomen hebben, zijn nog steeds van harte welkom, maar we kunnen dus met trots aankondigen: het gaat door!

En daarmee wil ik hierbij iedereen nog een keer van harte uitnodigen, om op 10 oktober langs te komen, want er zijn niet alleen appels, maar ook andere leuke dingen.
Kraampjes van oa. VELT (ecologisch leven en tuinieren),
biologische kleding van Bee dressed,
de Pomologische vereniging (zij weten alles over appels en peren)
en Huize Henricus met hun vrolijke kunstwerken.
Er is livemuziek.
Daarnaast is natuurlijk de boerderijwinkel open, kunt u genieten van een kopje koffie en heerlijk appelrozijnenbrood van onze bakker, en zijn er rondleidingen over het bedrijf.
We zijn ook bezig de gouden oktoberzon te boeken voor deze dag. Dus zet de datum alvast in de agenda.

Op het land zijn we bezig met aardappels oogsten, als het droog weer is. De laatste zaaigewassen voor de winter, veldsla, winterpostelein, spinazie, moeten nog een keer gewied worden. We zijn begonnen met de oogst van pastinaken, die tot nog toe goed met rust zijn gelaten door de wortelvlieg. In de zomer zijn de jonge planten flink met gesteentemeel bestrooid, met het idee, dat de wortelvlieg hen dan niet herkent. Dat lijkt tot nu toe een succes.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Rucola- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Bonte snijbiet- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- Eko de eerste, Marknesse

In week 40 verwacht:

Krulsla, pompoen, knolselderij met loof, andijvie, prei.


U kunt weer aanschuiven
Elke 1e en 3e woensdag v/d maand. (H)Eerlijke gerechten. Dieetwensen tevoren doorgeven. Kostprijs € 10,-, sponsorprijs naar eigen inzicht.
Aanvang 18.00 uur. Opgave 0619199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

4 oktober: preparatendag op 't Leeuweriksveld van 15u-19u

Cultus of flauwekul?
is de titel van een voordracht die Bart Hessen, priester van de Christengemeenschap voor Noord-Nederland, op 16 oktober zal houden in de openbare bibliotheek Emmen. Aanvang 20u, vrijwillige bijdrage.


Recepten

Lasagne met snijbiet

hoofdgerecht voor 2 personen

8 tot 10 velletjes (groene) lasagne, 1 bosje snijbiet, 1 ui, scheutje olie, 2 tomaten, 100 gr feta, 2 eieren, ev. 100 gr champignons, 2 dl yoghurt, peper en zout, oregano, geraspte kaas, 3 eetl. paneermeel

Was de snijbiet en snijd de groente in reepjes. Snijd de tomaten in plakjes.
Pel en snipper de ui. Maak eventueel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Fruit ui in olie, bak ev. de champignons mee, voeg er snijbiet aan toe en laat een paar minuten stoven. Verbrokkel de feta en meng deze door de groente.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vul een ingevette ovenschaal om en om met laagjes groentemengsel en lasagneblaadjes.
Kluts de eieren met yoghurt, geraspte kaas, oregano, peper en zout en giet deze saus over de inhoud van de schotel. Zorg dat de bovenste laag net onder de saus ligt. Leg de schijfjes tomaat er bovenop.
Meng nog 2 eetl. geraspte kaas met het paneermeel en strooi het mengsel over de schotel. Zet de lasagneschotel ongeveer 30 tot 45 min. in de oven.
Prik met een vork in de lasagne om te voelen of deze gaar is.

Variatie: deze lasagneschotel is met diverse geblancheerde groenten te maken.
Ook lekker met bijvoorbeeld spinazie, paksoi of wortel.

Romige pastinaaksoep met knoflookcroutons

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr pastinaak, 1 eetl. roomboter, 1 kleine ui, paar takjes tijm, ½ teentje knoflook, 375 ml groentebouillon, 50 ml room
Knoflookcroutons: 2 witte boterhammen, 1 klein teentje knoflook, paar takjes tijm, olijfolie

Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes. Pel en snipper de ui.
Verhit de roomboter in een soeppan en fruit de ui glazig. Knijp er de teen knoflook in uit, voeg de tijmblaadjes toe en bak even mee.
Doe er de pastinaak bij en laat een paar minuten op laag vuur meebakken. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
Kook tot de pastinaak gaar is, na ongeveer 15 minuten. Laat de soep afkoelen.
Verwijder de korsten van het brood en snijd het brood in blokjes van ca. 1 bij 1 cm. Verhit in een koekenpan enkele eetlepels olijfolie en bak op middelhoog vuur de brooddobbelsteentjes.
Knijp er halverwege de knoflookteen boven uit, schud de pan en breng op smaak met zout, peper en tijm. De croutons zijn klaar als ze goudbruin en krokant zijn.
Laat ze afkoelen op keukenpapier. Pureer met een blender de soep en voeg er de room aan toe.
Proeven en eventueel met zout en peper of tijm verder op smaak brengen. Dien op met de croutons op de soep.

bron: www.greendelicious.nl

Maiskolven met kruidenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 verse maiskolven, 50 gr boter, ½ eetl citroensap, 1 teentje knoflook, 1 klein sjalotje, ½ eetl versgehakte peterselie, ½ eetl versgehakte bieslook, peper en zout

De bladeren en draden van de maiskolven verwijderen. In een ruime pan een flinke laag water met wat zout aan de kook brengen en de maiskolven in circa 20 min gaar koken.

Kruidenboter: Pel en snipper het sjalotje. Pel de knoflook.
Roer de boter met citroensap en geperste knoflook dooreen. Meng het sjalotje met peterselie en bieslook, peper en zout en roer door de boter.
Serveer de gare mais met de kruidenboter.

Variatie: in plaats van kruidenboter is de mais ook lekker met roomboter en honing.

Eikenbladsla met druiven, walnoten en geitenkaas

bijgerecht voor 2 personen

½ grote of 1 kleine krop eikenbladsla, ± 3 eetl. honing, handjevol walnoten, trosje druiven, een paar plakjes geitenkaas, halve appel

Was de sla en snijd deze kleiner. Doe de sla in een kom.
Verdeel 2 eetlepels honing over de sla en meng dit er goed door. Snijd de druiven eventueel doormidden, snijd de geitenkaas en de appel in kleine stukjes en hak de walnoten fijn.
Verdeel de walnoten, druiven, geitenkaas en appel over de sla en giet eventueel nog een klein beetje extra honing over de salade. Alles goed door elkaar mengen.

bron: www.lekkerensimpel.com

naar boven
naar boven