Pakketbrief week 40, 1 oktober 2014

logo

Van het oogstfront

Het blijft warm en groeizaam weer, zodat de gewassen op onze akkers het nog goed doen. Het geeft me een rijk gevoel als ik er nu overheen loop, zoveel verschillende mooie groente staat er overal!

Afgelopen vrijdag hebben we de pompoenen geoogst, mooi werk en een goed resultaat: 5½ kuubskist met prachtige oranje vruchten.
Vandaag zijn we begonnen aan de herfstprei, die u ook in het pakket aantreft. De schudlichter, waarmee ik de prei kan losschudden, heb ik dit keer ook nog voor een heel ander doel gebruikt: namelijk om de ridderzuring los te schudden die zich volop in de tarwe genesteld heeft gedurende de zomer. Een minder leuke oogst, maar wel heel noodzakelijk en gelukkig op deze manier ook heel effectief.

Als extraatje deze week een bosje radijs in uw pakket, lekker in de sla of op een boterham met kaas!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode batavia/eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld

In week 41 verwacht:

Broccoli of spitskool, raapstelen, ijsbergsla, andijvie, winterpeen.

NIEUW: éénpersoons-combi

Vanaf heden kunt u bij ons ook een abonnement nemen op een combipakket met groente en fruit voor een persoon. Niet dat we dat we zelf nu zoveel fruit telen — dat blijft voorlopig beperkt tot blauwe bessen, wat aardbeien en rode bessen — maar we hebben wel goede contacten met Warmonderhofboomgaard, waar lekkere appels, peren en pruimen worden geteeld.
De vraag naar een combi voor één persoon bereikte ons al vaker, deze week was dat weer het geval, vandaar dat we hem nu introduceren!

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Nieuw: krielabonnement

Help 't Leeuweriksveld van zijn kriel af en neem er een abonnement op!

Elke twee weken ontvangt u een papieren zak met naar keuze 1, 2 of 3 kg krielaardappels.
1 Kg kost € 1,30/keer,
2 kg € 2,50
en 3 kg € 3,20.
Deelname minimaal 7 x.

Prijswijziging aardappelabonnement

M.i.v. week 42 gaat de prijs van het normale aardappelabonnement (dus niet die van het krielabonnement) omhoog naar € 4,- per zak van 3 kg.
De verhoging is nodig omdat we dit jaar minder dan de helft van de normale hoeveelheid aardappels hebben geoogst, en ook bij collega's de prijzen zijn gestegen.

Aanschuiftafel

Per 1 oktober start de AANSCHUIFTAFEL in de Nabershof, de oudste boerderij van Emmen.
Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten, iedere woensdag om 18.00 uur.
Opgave de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail of telefoon: aanschuiveninemmen@gmail.com
of 06 19 19 99 34.
Eten wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

Workshop natuurzuivere gezichtsverzorging

Wilt u de basis van huidverzorging leren of uw kennis opfrissen? Bent u benieuwd naar de cosmetica van Dr. Hauschka? Of hebt u zin in een verwennerijworkshop? Kom dan naar de workshop natuurzuivere huidverzorging.

Salon de Roos in Sleen organiseert op 17, 22 en 24 oktober een workshop natuurzuivere huidverzorging. We gebruiken tijdens de workshop huidverzorgingscosmetica van Dr. Hauschka. Na een korte inleiding gaan we aan de slag met de heerlijk geurende produkten en kunt u ervaren hoe de produkten voelen op uw huid.
Voor aanmelding en verdere informatie zie: www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl

Femmie Timmerman


Recepten

Pompoensoep

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr pompoen, 1 ui, 2 theel kerrie, 1 eetlepel olie, 4 dl groentebouillon, stukje prei, peper, zout, nootmuskaat, 4 takjes selderij, 100 gr halfvolle kwark (of room), 1 eetl zure room

Was de pompoen, snijd de vrucht middendoor en verwijder de pitten. Schillen is niet nodig, verwijder alleen eventueel lelijke plekken. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Fruit de ui met de kerrie in de olie goudgeel. Voeg de pompoen toe met de groentebouillon. Breng dit aan de kook en kook de soep 20 minuten.
Pureer de massa in keukenmachine, met staafmixer of door een zeef. Breng de soep weer aan de kook en maak hem op smaak met wat preiringen, peper, zout en nootmuskaat. Was de selderij en knip de blaadjes klein. Meng de kwark met de selderij, de zure room, peper en zout en schep dit aan tafel op de soep. Lekker met roggebrood met nagelkaas.

Prei met gorgonzola

bijgerecht voor 2 personen

400 gr prei, een scheutje olijfolie, 50 gr gorgonzola (of andere blauwe schimmelkaas), 50 gr creme fraiche of meer naar smaak, peper en zout, 1 teen knoflook

Was de prei en snijd ze in ringen.
Fruit de prei in de olie en laat het geheel met het deksel op de pan nog 10 min. smoren onder regelmatig omscheppen. Snijd de gorgonzola in stukjes en roer dit met de creme fraiche door de prei. Nog een paar minuten laten stoven tot de gorgonzola gesmolten is. Pers de knoflook uit en roer deze erdoor. Maak op smaak met peper en zout. Lekker met rijst.

Groenlof met kerriesaus

bijgerecht voor 2 personen

600 gr groenlof, 1 eetl olijfolie, 150 gr kipfilet of tahoe
Saus: 20 gr roomboter, 20 gr bloem, 250 ml melk, snufje zeezout, snufje peper, 2 eetl kerriepoeder

Was de groenlof en snijd deze in dunne repen. Snij de kipfilet of tahoe in stukjes. Doe de olie in de wok. Roerbak de kipstukjes of tahoe gaar. Voeg beetje voor beetje al roerend de groenlof toe (op hoog vuur).

Laat daarna ongeveer 8 minuten garen. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem en de kerriepoeder toe en giet er dan geleidelijk al roerend de melk bij tot een gladde saus ontstaat. Laat de saus 1 minuut zachtjes koken. Voeg de kerriesaus toe aan de groenlof. Roer door. Laat dit nog ongeveer 2 minuten koken. Lekker met zilvervliesrijst.

Bataviasalade met kruidensaus

bijgerecht voor 2 personen

½ krop bataviasla, 1 stengels selderij, 100 gr verse champignons, ½ eetl citroensap, ½ kleine rijpe avocado
Voor de slasaus: 1 eetl creme fraiche, 1½ eetl room, ½ eetl mierikswortel (vers geraspt of uit een potje), zout en peper, ½ à 1 eetl witte wijnazijn
Garnering: 1 hardgekookt ei, ½ bakje tuinkers

Eventueel de buitenste bladeren van de sla verwijderen. De rest van de bladeren losmaken, spoelen en dan goed laten uitdruipen. Selderij spoelen en in dunne stukjes snijden. Champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden en bedruppelen met citroensap.

De halve avocado schillen en de pit verwijderen; het vruchtenvlees dwars in plakjes snijden. Meng de ingrediënten voor de slasaus en verdeel de saus door de salade. Garneer met in plakjes gesneden ei en tuinkers.

Geraspte bietjes

hoofdgerecht voor 2 personen

600 g bietjes, 600 g aardappelen, olie naar keuze, 1 flinke ui, peper, zout, suiker, kruidnagel, 1 of 2 eetlepels neutrale azijn

Schil de aardappelen en snij deze in kleine stukjes. Kook de aardappelstukjes in plm. 10 minuten halfgaar. Schil en rasp de bietjes. Snipper de ui fijn. Smoor de ui in de olie.

Voeg de geraspte biet en de rest van de ingrediënten toe en laat het geheel kort smoren. Bak de aardappelstukjes gaar in olie of boter. Voeg de aardappelstukjes bij de geraspte biet.

naar boven
naar boven