Pakketbrief week 44, 28 oktober 2015

leeuweriksveld logo

Van goede grond

Bij de ingang van ons erf ligt sinds afgelopen zaterdag een mooi, nieuw landschapskunstwerk! Het is een ster van zwerfkeitjes, het hart ligt op licht, bijna wit zand. Daaromheen ligt een dubbele cirkel van geelbruin zand en zwart zand. Vanuit de cirkel gaan 14 stralen naar buiten.
Zo'n 20 mensen, waaronder veel kinderen hebben eraan meegewerkt. Behalve dat het onze ingang verfraait, is er ook nog iets bijzonders mee: het ligt op een kruispunt van 7 zogenaamde leylijnen, die afgelopen vrijdag opgespoord zijn door een wichelroedeloopster. Leylijnen zijn lijnen waar goede kosmische energie op aarde komt. In vroeger tijden hadden de mensen weet van deze dingen en ze bouwden hun hunebedden, grafheuvels, kerken en huizen op kruispunten van leylijnen.
Onder leiding van Liesbeth Takken en Marijke Meijer is nu bij ons dus een kunstwerk gebouwd op zo'n plek.

Terwijl buiten creatief met de natuur werd gewerkt, werd op de schuurzolder — de plek die we aan het verbouwen zijn voor 't Leeuweriksnest — door John Hogervorst en ondergetekende een poging gewaagd creatief met de geest aan de slag te gaan. We hebben “thirty minute talks” gehouden over diverse maatschappijvragen. Er werd intensief naar geluisterd en over gediscussieerd, alles in een goede sfeer.
Een voorbeeld: John zette uiteen hoe de huidige wereldeconomie ten gevolge van de arbeidsdeling één groot, samenhangend geheel is. Aan een potje pindakaas uit de winkel werkt uiteindelijk, als je maar ver genoeg kijkt, de hele wereldbevolking mee! Maar wat zou nu de juiste prijs zijn voor dat potje? Dat is de prijs waarbij alle mensen die er een bijdrage aan geleverd hebben, daarvoor zoveel geld krijgen als ze nodig hebben om in hun behoeften te voorzien tot ze weer een volgende bijdrage geleverd hebben. Simpel en helder.
Maar ja, die juiste prijs is nu nog nergens gerealiseerd… en dat ligt er weer aan dat we in de economie nu niet alleen betalen voor werkelijke prestaties, maar ook voor bv. grond, arbeid, aandelen…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Sla, vooral radicchio rosso- 't Leeuweriksveld
Groene óf spitskool- 't Leeuweriksveld
Herfstraapjes- 't Leeuweriksveld
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld en Henrike Kathmann, Ens

In week 45 verwacht:

Spruitjes, pompoen, paars mosterdblad, veldsla of winterpostelein, …


Dienst Christengemeenschap in Emmen

Op zaterdag 7 november vindt er voor de derde keer een mensenwijdingsdienst plaats in Emmen. Geïnteresseerden zijn welkom, de toegang is vrij. Van harte aanbevolen! Aanvang 10.30u, Vrije basisschool de Stroeten, Stroetweg 10.


De Aanschuiftafel

Gezellig biologisch eten in huiskamersfeer.
Elke 1e en 3e woensdag van de maand om 18 uur op 't Leeuweriksveld.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven.
Opgave tot de maandag ervoor. Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl


Gezond moestuinieren

Dagcursus door Janneke Tops zaterdag 7 november in bibliotheek Emmen.
Info: biotuinemmen.nl/cursus-gezond-tuinieren
Aanmelden: gezondemoestuin@gmail.com


Recepten

Raapjes

zijn vitaminerijk en caloriearm. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Rauw hebben ze een frisse smaak en zijn ze zeer geschikt om te verwerken in salades. U hoeft ze niet te schillen. Snijd het onderkantje en eventueel bovenkantje eraf, snijd de knolletjes in plakjes en kook de groente in een laagje water. Alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden. Ook lekker: geraspt & rauw op een boterham met (oude) kaas en een likje mosterd.

Gratin van aardappelen en raapjes met cheddar

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappelen, 2 flinke rapen, 1 eetl boter, 1 teentje knoflook, 2 dl melk, 150 ml verse room, 100 gr cheddar of oude kaas, peper & zout

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en de raapjes en snijd ze in dunne plakjes. Doe de aardappel en rapenschijfjes in een kom, kruid ze met peper en zout en vermeng ze. Vet een ovenschaal in met boter en wrijf in met het knoflookteentje. Doe er het aardappel-raapmengsel in. Rasp de kaas. Doe de helft van de geraspte kaas bij de room en klop los met de melk. Giet dit mengsel over het aardappel-raapmengsel. Strooi er de resterende kaas over en zet de schaal 40 minuten in de voorverwarmde oven.

bron: www.tournedos.nl

Groene kool met kokos

bijgerecht voor 2 personen

1 groene kool, 1 rode peper, 3 eetl olie, 1 ui, 2 tenen knoflook, 3 cm verse gemberwortel, 200 ml kokosmelk (uit blik), zout, peper, 2 eetl verse koriander

Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de kool in repen. Verwijder eventueel de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Rasp de gember. Verhit de olie en fruit de ui met de fijngehakte knoflook, geraspte gember en rode peper tot het gaat geuren. Schep de kool erdoor en roerbak alles 3-4 minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat de kool in nog 3-4 minuten zachtjes gaar worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de grofgehakte koriander erdoor. Lekker met rijst.

Sla met sinaasappel en walnoten

bijgerecht voor 2 personen

2 eetl sinaasappelsap, 2 eetl (walnoten)olie, ¼ theel zout, snufje cayennepeper, 1 krop sla, 1 sinaasappel in partjes, ½ rode ui in dunne ringetjes, 150 gr walnoten (gehakt)

Meng sinaasappelsap, olie, (zout) en cayennepeper in een klein kommetje. Was de sla en snijd in stukken. Doe de sla met de sinaasappel, de ui en de walnoten in een grote kom. Giet er de dressing over. Meng nog eens voorzichtig door elkaar en serveer direct.

Risotto met raapstelen

hoofdgerecht voor 2 personen

450 ml groentebouillon, 30 gram boter, 1 eetl. olijfolie, 3 sjalotjes, 150 gram risottorijst, eventueel 50 ml droge witte wijn, 150 gr raapstelen, 100 gram zachte geitenkaas, 25 gram oude (schapen)kaas, zout, peper

Breng de bouillon aan de kook. Verhit 20 gram boter en de olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Bak de sjalotjes zacht, maar niet bruin in de hete boter en olie.Voeg de rijst toe en roer goed totdat alle rijstkorrels zijn bedekt met vet. Schenk de wijn erbij en roer tot dit geheel is opgenomen. Voeg een soeplepel hete bouillon toe en roer tot dit is opgenomen. Herhaal dit twee keer en schenk vervolgens de bouillon in grotere hoeveelheden erbij. Steeds wachten tot het voorgaande is opgenomen. Kook de rijst gaar, maar zorg ervoor dat hij stevig, bijtgaar, blijft. Was en droog intussen de raapstelen en snijd ze grof. Snijd de geitenkaas in blokjes en rasp de oude kaas. Voeg de laatste 2 minuten de raapstelen met de geitenkaas toe en roer tot de raapstelen iets zijn geslonken en de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de geraspte kaas. Lekker met een tomatensalade.

bron: www.trouw.nl

naar boven
naar boven