Pakketbrief week 50, 9 december 2009

logo

Culinaire culturele seizoensmarkt

Op uitnodiging van onze vaste klant Joop Zwiep gaat 't Leeuweriksveld deelnemen aan de "Culinaire culturele seizoensmarkt". Een citaat van de website van dit nieuwe initiatief:

Hèt evenement voor kookgekken, lekkerbekken en cultuurminnaars!

Op zaterdag 19 december vormt Veenhuizen het decor van de Culinaire en Culturele Seizoensmarkt. Een groots evenement waar hobbykoks, fijnproevers en cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Kwaliteitsmarkt
De culinaire activiteiten vinden plaats op zaterdag 19 december bij het historische hospitaalcomplex Bitter en Zoet. Daar vindt u een ruim opgezette markt vol culinaire kwaliteitsproducten. U kunt er allerlei heerlijkheden proeven en er worden interessante demonstraties gegeven. Een must voor hobbykoks en fijnproevers!

Koken, eten, proeven…
Daarnaast kunt u deelnemen aan verschillende workshops. Chef-kok Joop Zwiep, jarenlang eigenaar van ster-restaurant Idylle in Zweeloo, leidt een aantal kookworkshops in kerstsfeer. En wat te denken van een workshop pizza bakken of kerstbonbons maken?

(einde citaat)

Het leuke is, dat we sinds kort een stagiair hebben die jarenlange ervaring heeft in de horeca en die zin heeft om op een markt te staan (Frank). Zijn vriendin Saskia heeft als hobby om lekkere en bijzondere gerechten te maken van biologische groentes. Gedrieën gaan we de kraam bemensen en hopen op veel publiek met goede smaakpapillen! Naast de culinaire zijn ook de culturele activiteiten de moeite waard, o.a. een klezmer-orkest. Ook u bent natuurlijk van harte welkom.

www.seizoensmarkt.nl

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool - 't Leeuweriksveld
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Winterpeen - Gerbrandastate, Sexbierum
Kropsla - Eef Maassen, Ens
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 51 verwacht:

Spruitjes, rode biet, veldsla of winterpostelein,…
Wilt u vakanties s.v.p. tijdig aan ons doorgeven, uiterlijk vóór het weekeinde.

Attentie: in de week voor kerstmis, op woensdag 23 en donderdag 24 december, ontvangt u van ons zoals gebruikelijk een dubbel groentepakket met een feestelijk tintje.
In week 53 zijn wij gesloten. In week 1 is alles dan weer normaal.


Vrije School Michaël en peuterhuis De Regenboog
Prinsenlaan 80
Emmen
tel. 0591-610531
email: directie@vrijeschoolemmen.nl
www: www.ditiseenleukeschool.nl (hier kunt u een kennismakingsfilmpje zien).

ACTIE: Tijdelijk geven we 5 kg lekkere Biogold aardappels van 't Leeuweriksveld cadeau aan nieuwe abonnees!
Bovendien geldt ons vaste kennismakingsaanbod van 5 weken abonnement voor de prijs van 4.
Dus als u iemand kent die wellicht geïnteresseerd is, is dit een goed moment om hem of haar te laten kennismaken.

Versaanbod week 51

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Pastinaak/kg1,40
Sinaasappels Navelina/kg, demeter, Italië2,70

Recepten

Geroosterde pompoen met pompoenpitpesto

Bijgerecht voor 4 personen

1 middelgrote pompoen, extra vergine olijfolie, een paar blaadjes salie.

Voor de pesto: 25 gr pompoenpitten, 1 teentje knoflook, een klein bosje platte peterselie, 25 gr halfgedroogde tomaten, 1 kleine gedroogde Spaanse peper (verkruimeld), 25 gr versgeraspte Parmezaanse kaas en 25 gr Pecorino, 3-4 eetl extra vergine olijfolie, versgeperst citroensap of 1-2 eetl creme fraiche (naar smaak)

Verwarm de oven voor tot 200°C. Snijd de pompoen in grote parten, haal de pitten eruit. Leg ze op een bakplaat of in een grote ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de salieblaadjes. Rooster in de voorverwarmde oven tot zacht, ongeveer 35-40 minuten. Schep de olie er halverwege de baktijd nog eens overheen. Maak intussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Let erop dat ze niet verbranden. Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat en Spaanse peper (naar smaak) tot een stevige pasta. Voeg de kaas toe en dan de olie, genoeg om een smeuïge pesto te maken. Proef de pesto en voeg een beetje citroensap toe om de smaak iets frisser te maken of een beetje creme fraiche om de smaak iets te verzachten, kies wat je het lekkerst vindt. Serveer de pesto met de geroosterde pompoenparten.

Stamppot mous: boerenkool op z'n Gronings

Hoofdgerecht voor 4 personen

kilo bloemige aardappelen, 750 gram boerenkool, 4 preien, handje (vlug)gort, 4 eetl (Groninger) mosterd, zout, peper

Kook de aardappelen met een handje (vlug)gort en een mespunt zout in ongeveer 25 minuten gaar. Haal de bladeren van de stronk boerenkool en was deze. Gebruik alleen de zachtere delen van het blad, de dikke stukken gebruik je niet. Snijd het eventueel nog kleiner. Zet de boerenkool op met een bodempje water en kook in 20 minuten gaar. De prei in dunne ringen snijden en in een koekenpan of wok met wat olijfolie kort roerbakken. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze op een laag vuur even droog stomen met het deksel van de pan. Doe de boerenkool in een vergiet en vang het vocht op. Stamp de aardappelen fijn en voeg de uitgelekte boerenkool en de gebakken prei toe. Schep alles goed door en maak het stamppotje smeuïg met een beetje opgevangen boerenkoolvocht. Op smaak brengen met mosterd, zout en peper uit de molen. De gort zorgt voor een heerlijk smeuïge stamppot mous. Serveer met verse (rook)worst en zoetzure zilveruitjes.

Witlof met een korstje

bijgerecht voor 2 personen

4 struikjes witlof, snufje zout, snufje nootmuskaat, peper, 2 plakken gekookte ham, 4 plakken Emmentaler, 1 eetl. boter 1 eetl. gehakte sjalotjes, 200 ml. bouillon, 2 eetl. slagroom

Witlof van de pit ontdoen en kruiden met wat zout, nootmuskaat en peper. De plakken ham halveren en het lof erin wikkelen. De plakken kaas om de ham wikkelen. Een soufflévorm invetten en het lof erin doen. De sjalotten erover strooien, de bouillon erover schenken en het geheel met slagroom besprenkelen. Het gerecht een half uur in de oven zetten en warm serveren.

Pompoensoep

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr pompoen, 1 ui, 2 theel kerrie, 1 eetlepel olie, 4 dl groentebouillon, stukje prei, peper, zout, nootmuskaat, 4 takjes selderij, 100 gr halfvolle kwark (of room), 1 eetl zure room

Snijd het vruchtvlees van het stuk pompoen in blokjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Fruit de ui met de kerrie in de olie goudgeel. Voeg de pompoen toe met de groentebouillon. Breng dit aan de kook en kook de soep 20 minuten. Pureer de massa in keukenmachine, met staafmixer of door een zeef. Breng de soep weer aan de kook en maak hem op smaak met wat preiringen, peper, zout en nootmuskaat. Was de selderij en knip de blaadjes klein. Meng de kwark met de selderij, de zure room, peper en zout en schep dit aan tafel op de soep. Lekker met roggebrood met nagelkaas.

naar boven
naar boven