Pakketbrief week 51, 18 december 2013

logo

Boerenkool

Op het land staat nu steeds minder groente, hoewel we dit jaar nog verbazend lang van alles hadden staan. De winterharde gewassen blijven over. Een daarvan is de boerenkool. Van alle koolgewassen is het de plant die nog het meest op zijn wilde voorouder lijkt. Het is een vitale plant met zijn stevige stronk en donkergroene bladeren. Deze bladeren zijn een wonder aan oppervlakte. Door naar alle kanten te kronkelen zit er heel veel massa aan een blad.
De andere koolsoorten zijn in de loop der eeuwen veel meer bewerkt door de mens tot ze de vastgesloten kroppen gingen vormen. Deze zijn veel vatbaarder voor allerlei ziektes en plaagbeestjes. We hebben dit jaar ook een rood/paarse variant van de boerenkool, maar die is veel minder groeizaam.
In boerenkool zitten zo ongeveer alle soorten vitamines die er zijn, heel gezond dus. Ook zitten er stoffen in waarvan gezegd wordt, dat ze tegen de groei van kankercellen werken. In Nederland wordt boerenkool meestal in stamppot gegeten. De rawfoodbeweging maakt er ook graag sappen en smoothies van. Vooral de kleinste bovenste bladeren hebben rauw gegeten een lekker zoete smaak.
Ook in Amerika hebben ze nu de boerenkool echt ontdekt en maken er onder ander chips van. Een makkelijk recept vond ik voor in de oven: boerenkool in grove stukken snijden. met een eetlepel olijfolie mengen, op een ovenplaat leggen en met zout bestrooien. 15 min. bij 180°C bakken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Knolselderij- 't Leeuweriksveld
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Witlof- Henk Klompe, Biddinghuizen

In week 52 + week 1 verwacht:

Spruiten, prei, veldsla, groenlof, krielaardappels, regenboogpeen, bolletje knoflook, zuurkool, stoofperen, 2 avocado's, 2 puntpaprika's.

Kerstspel

Deze week voeren ouders en leraren van de vrije school weer een kerstspel op in onze schuur! Vorig jaar was dit een heel sfeervol gebeuren. U bent van harte welkom als u het mee wilt maken: donderdag 19 december om 19 uur.

Attentie

Levering week 52 (dubbelpakket)

In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. In week 1 leveren we niet.

Vanwege kerstmis, dat op woensdag en donderdag valt, leveren we in week 52 twee dagen eerder dan normaal, namelijk op maandag 23 en dinsdag 24 december.
Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.

Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen, u kunt natuurlijk in week 52 vooruit bestellen voor week 1.

Boerderijwinkel: op dinsdag 24 december is er een exra opening van 10 tot 16 uur. 25 december tot en met 3 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 4 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl


Recepten

Vegetarische erwtensoep

hoofdgerecht voor 4 personen

500 gr spliterwten, 5 blaadjes laurier, 5 kruidnagels, 5 jeneverbessen, 4 cm kombu (te koop in natuurvoedingswinkels), 3 stukjes foelie, ¼ steranijs, 2 uien, 1 prei, 1 winterpeen, ½ knolselderij, ½ bleekselderij, 50 gr roomboter, zout, peper, 250 gr gerookte tofu, 50 gr hazelnoten, 3 eetl havervlokken grof, miso, melasse of tamari

Kook de erwten in 2 ltr water met de laurier, kruidnagels, jeneverbessen, kombu, foelie en steranijs in ong. 1 uur gaar. Verwijder de kruiden en kombu (te bewaren voor een volgende soep of bouillon).
Was de groentes en snijd alles in blokjes. Verhit 25 gr roomboter in een soeppan, fruit de ui met een flinke snuf zout. Voeg de peen toe en bak mee.
Knol- en bleekselderij toevoegen en water zodat de groenten nèt niet onder staan. Kook 10 min met de deksel op de pan.
Rooktofu in kleine blokjes snijden en op hoog vuur in 25 gr roomboter knapperig bakken. Rooster de hazelnoten en de havervlokken op een laag vuur heel lichtbruin. Hak dit grof.
Voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei. Breng weer even aan de kook.
Maak op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari. Voeg de tofu toe en warm even goed door.
Opdienen met de hazelnoten en havervlokken.

Vegetarische boerenkool met ui, tomaat en kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

375 gr gesneden boerenkool, 750 gr kruimige aardappelen, 25 gr boter, 50 ml lauwe melk, scheutje azijn, 1 uien, 2 tomaten, 150 gr pittige geraspte kaas, peper en zout

Haal de boerenkoolbladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder evetueel dikke bladnerven en snijd 375 gr van het blad fijn.
Breng in een ruime pan een bodem water aan de kook en kook hierin de boerenkool in ca 20 minuten gaar. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in weinig gezouten water.
Pureer de aardappelen met de 15 gram van de boter, melk, een scheutje azijn, peper en zout. Pel de uien en snipper ze.
Was de tomaten en snijd ze in stukken. Verhit 10 gram van de boter in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan.
Voeg na 2 a 3 minuten de tomaten toe en bak deze even mee. Schep het ui-tomatenmengsel met de geraspte kaas en de uitgelekte boerenkool door de aardappelpuree.

Veldsla met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

voor de sla: 100 gr veldsla, 1 sinaasappel, ½ rode ui, ½ eetl sesamzaad

voor de vinaigrette: 1½ eetl rode wijnazijn, ½ theel (Zaanse) mosterd, 4½ eetl olijfolie, ½ theel vloeibare honing, zout, peper

Maak de vinaigrette door in een kommetje de azijn, de mosterd en de honing door elkaar te kloppen. De olie scheutje voor scheutje erdoorheen kloppen.
De vinaigrette op smaak brengen met zout en peper. Was de sla en snijd de worteltjes eraf.
Pel de sinaasappelen en snijd ze in ½ rondjes. Snijd de ui in schijfjes en haal deze uit elkaar.
Meng alles door elkaar. Voeg de sesamzaadjes toe en breng op smaak met de vinaigrette.

Quiche met witlof, gorgonzola en prei

bijgerecht voor 2 personen

2 struikjes witlof, 1 dun preitje, 2 eieren, 125 ml slagroom, 50 gr gorgonzola, versgemalen peper, 10 gr boter, circa 125 gr croissantdeeg of bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de witlof en de prei en snijd deze in dunne ringen.
Klop de eieren door de slagroom. Snijd de gorgonzola in kleine stukjes en schep dit door het ei-roommengsel.Roer er tenslotte een beetje versgemalen peper door.
Vet een ronde vorm met een diameter van 22 á 24 cm in met boter. Bekleed de bodem en de zijkant van de vorm met het deeg en druk de naden goed tegen elkaar aan.
Bak de witlof en prei ringen in een beetje boter enkele minuten in een koekenpan op een matige hittebron. Verdeel witlof en prei over de deegbodem. Giet het ei-roommengsel erover.
Bak ong. 45 minuten in de oven.

naar boven
naar boven