logo

Week 24, 10 juni 2009

Open dagen

Wat doen jullie tegen wortelvlieg? Houd je ook rekening met de stand van de maan? Moet je geen grote houtwal om je akker zetten, tegen overwaaiende spuitmiddelen van de buurman? etc. etc.
Martin en Wouter werden onophoudelijk met vragen bestookt tijdens de rondleidingen op 't Leeuweriksveld afgelopen weekend. Èn met complimenten, want veel bezoekers waren erg onder de indruk van het werk dat we sinds 12 oktober jl. (de aankoopdatum) verzet hebben, en van de mooie gewassen op het land.
Er was een heel divers publiek, van mensen die nog nauwelijks iets van biologische landbouw weten tot doorgewinterde natuurvoedingsconsumenten en van heel welwillende bewonderaars tot meer kritische belangstellenden.
Biobackstube Ahaus was er op zaterdag met een stand waar diverse broodsoorten geproefd konden worden, en met heerlijke snacks, koeken en gebak. (Hazelnootbrood met maanzaad, hmmm!)
Kinderen hadden groot plezier bij het groente raden, waarbij ze op de tast een groentesoort moesten proberen te herkennen. En bij het sjoelen, trampolinespringen, schommelen en in de grote zandhoop spelen trouwens, zodat ouders die naar huis wilden de grootste moeite hadden…
Op het terras vonden leuke gesprekken plaats onder het genot van salade, soep of een drankje. Als geheel waren het weer heel geslaagde open dagen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Broccoli - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Bosbiet òf Paksoy Shanghai - 't Leeuweriksveld
Trostomaat - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 25 verwacht:
Courgette óf peultjes, spitskool, ijsbergsla, ...

80.000 preiplanten...
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli organiseren we een meewerkdag op 't Leeuweriksveld. Beide dagen planten we prei, in voorgeponste gaatjes. Eenvoudig maar mooi werk, gezellig, kinderen kunnen mee. Wij zorgen voor eten en drinken. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden. We werken tussen 8.15u en 17u, maar u kunt natuurlijk ook een deel van de dag komen!

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 25
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Romanesco *1,25 / st
Lenteui * 1,00 / st
Volle melk Z.Z. Demeter1,35 / liter
Appel-perendiksap Crombach4,35 / 500 ml

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Ovenschotel andijvie

hoofdgerecht voor vier personen

500 gram gesneden andijvie
500 gr rundergehakt
1 kilo aardappelen
200 gr jong belegen kaas
1/2 kopje lauw warme melk
boter
1 blikje tomatenpuree
1 ui
1 paprika
kaneel
nootmuskaat
maggi
tabasco

Aardappelen schillen en koken. In tussentijd gehakt rullen en deze op smaak brengen met maggi, nootmuskaat, kaneel en iets tabasco. Uien en papika in stukjes snijden en deze later in het geruld gehakt mengen samen met het blikje tomatenpuree. Van de gekookte aardappelen met de 1/2 liter lauwwarme melk aardappelpuree maken. In een ingevette ovenschaal het gehaktmengsel doen. Daar bovenop de rauwe andijvie en daar bovenop de aardappelpuree. Als laatste de jong belegen geraspte kaas. Ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven.

Bosbiet met knoflook en wijnazijn

Bijgerecht voor 4 personen

2 bossen bieten met loof
5 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook
3 eetlepels rode wijnazijn
zeezout en versgemalen peper

Snijd het loof van de bieten. Halveer de stelen op de grens naar het blad. Was de bladeren en de stelen apart. Kook de bietjes in ruim water met zout in ca. 45 minuten gaar. Met een scherp aardappelschilmesje kun je checken of ze gaar zijn. Verhit intussen de olie in een hapjespan, fruit de bietenstelen en de knoflook op middelmatig hoog vuur een paar minuten aan. Blus het af met de azijn en voeg de bladeren met aanhangend water toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en stoof de bladgroente in 15 minuten op laag vuur gaar. Giet de bieten af, laat ze iets afkoelen en verwijder de schil door met je vingers te wrijven of gebruik een scherp mesje. Snijd de bieten in partjes en voeg ze toe aan de gestoofde bladeren. Verwarm het geheel en serveer direct. Lekker met gebraden kipfilet en aardappelpuree.

Gestoofde paksoy met tomaat

Bijgerecht voor 2 personen

1 struik paksoy
1 tomaat
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetl tomatenpuree
1 eetl olijfolie
1 eetl sojasaus
peper
mespunt cayennepeper

Snipper de ui, snij de paksoy in dunne reepjes, de tomaat in kleine stukjes, en pers de knoflook uit. Verwarm de olijfolie en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg de paksoy, tomaat, kruiden en een paar lepels water toe. Leg de deksel op de pan en laat de groenten 5-8 minuten stoven. Voeg de tomatenpuree toe, breng op smaak met sojasaus en roer goed door. Lekker met rijst en gebakken tofu.

Penne met broccoli en geitenkaas

300 gr penne rigate
400 gr broccoli, in roosjes
150 gr zachte geitenkaas, in blokjes
125 ml slagroom
1 eetl basilicum, fijngehakt
150 gr harde geitenkaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Kook de broccoli in weinig water met zout in ca. 5 minuten beetgaar. Giet de pasta en de broccoli af. Schep broccoli, blokjes geitenkaas, slagroom en basilicum door de pasta en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de pasta over in een ingevette ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Laat de schotel in de oven in ca. 25 minuten door en door heet worden en de kaas kleuren. Lekker met een frisse salade.

naar boven
naar boven