logo

Week 25, 17 juni 2009

Voedselvraagstuk

Een spannende vraag die ik met enige regelmaat tegenkom, is: kan biologische landbouw de wereldbevolking voeden?
De bekende en -op haar manier- weldenkende landbouwkundige Louise Fresco gelooft er niet in: "Door het gebruik van kunstmest is de landbouw erg efficiënt geworden. (…) Er kunnen weinig gebieden zonder kunstmest. Anders is de opbrengst te laag en wordt de grond op den duur uitgeput." en over het streven naar regionale zelfvoorziening : "Amsterdam voeden met boerenbedrijven uit Noord-Holland is al onmogelijk, laat staan echt grote steden als Londen of Mexico-City. Mijn eerste zorg daar is goedkoop voedsel voor al die miljoenen."
Deze argumenten klinken erg logisch en overtuigend, en er zit zeker veel waars in. Tenminste, als je uitgaat van de bestaande randvoorwaarden m.b.t. vleesconsumptie, hoeveelheid arbeid die we met zijn allen bereid zijn in te zetten voor de landbouw, en bovenal: de huidige samenlevingsorde waarin grond, arbeid en kapitaal als koopwaar beschouwd en behandeld worden, wat ze in werkelijkheid, naar hun wezen niet zijn…
Wereldwijd gezien moeten we constateren dat de reguliere landbouw nog steeds onmachtig blijkt de wereldbevolking te voeden, ook na anderhalve eeuw kunstmest en vele, vele andere technologische 'verbeteringen'. Mijn intuïtie zegt me dat biologische landbouw dat juist wel zou kunnen.
Waarom? Als de gezindheid van waaruit mensen biologisch boeren, meer doorzet, dan wordt ook het verdelingsvraagstuk, dat zoals bekend de eigenlijke oorzaak is van de honger in de wereld, opgelost. Want uit die gezindheid volgt ook een broederlijke economie, die écht ten dienste staat van de mens. Het zijn twee kanten van één medaille…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Peultjes - 't Leeuweriksveld
Bosbiet óf Paksoy - 't Leeuweriksveld
Courgette óf spinazie - 't Leeuweriksveld

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 26 verwacht:
Courgette óf spinazie, kropsla, romanesco/bloemkool, …

Mededeling voor de aardappelabonnees: de volgende keer nieuwe aardappels in het abonnement!

80.000 preiplanten...
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli organiseren we een meewerkdag op 't Leeuweriksveld. Beide dagen planten we prei, in voorgeponste gaatjes. Eenvoudig maar mooi werk, gezellig, kinderen kunnen mee. Wij zorgen voor eten en drinken. Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden. We werken tussen 8.15u en 17u, maar u kunt natuurlijk ook een deel van de dag komen!

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 26
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Nieuwe aardappels Junior *2,50 / kg
Knolvenkel * 1,25 / 500 g
Nieuwe sjalotjes + loof *2,75 / 500 g

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Varkensreepjes met peultjes in de wok

Bijgerecht voor 2 personen

250 gr varkensreepjes
125 gr peultjes
2 eetl olijfolie
1 teentje knoflook
1,5 eetl ketjap manis
zout
1 bosuitje

Snipper de knoflook fijn. Maak de peultjes schoon. Snijd de bosui in ringetjes. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de knoflook. Voeg de peultjes met varkensreepjes toe en bak het al roerend 5 minuten mee. Voeg de ketjap toe en warm het geheel goed door. Breng het gerecht op smaak met zout en bestrooi het met bosui.

Peultjes met wortelen

Bijgerecht voor 2 personen

150 gr peultjes
200 gr wortel
scheutje olie
peper en zout
eventueel een paar takjes peterselie

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 min. beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

Courgettetaartje met geitenkaas

Bijgerecht voor 2 personen

1 courgette
zout
3 plakken bladerdeeg (diepvries)
1 vleestomaat
2 teentjes knoflook
2 eetl olijfolie
boter om in te vetten
1 eetl gehakte Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, tijm; vers of diepvries)
1 eetl pijnboompitten
versgemalen peper
2 plakken zachte geitenkaas (50 gram per stuk)
2 taartvormpjes

Snijd de gewassen courgette in kleine blokjes. Bestrooi deze met zout en zet ze apart. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Kruis de tomaat in, leg deze even in kokend water, ontvel hem en snijd hem zonder zaadjes in kleine blokjes. Pel de teentjes knoflook en hak deze fijn. Verwarm de oven voor op 200°C. vet de taartvormpjes licht in. Dep de courgetteblokjes droog. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgette, knoflook en ½ eetlepel kruiden 2 minuten. Schep de tomatenblokjes en pijnboompitten erdoor. Maal er peper over. Bekleed de taartvormpjes met bladerdeeg. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Schep het courgettemengsel erin en leg de geitenkaas en de rest van de kruiden erop. Bak de taartjes ca. 15 minuten in het midden van de oven. Garneer met fijne veldsla en cherry-/kerstomaat.

Tip: In plaats van geitenkaas is brie of gorgonzola ook heel lekker

Wraps met ijsbergsla en tomatensalsa

1 krop ijsbergsla
12 cherrytomaatjes
300 gr gare kipfilet
100 gr maïskorrels uit pot of blik
8 kleine wraptortilla's
1 middelgrote ui
3 vleestomaten
1 groene paprika
1-2 fijngesneden chilipepers
1 theel. oregano
2 eetl. azijn
zout
zwarte peper
2 eetl. (olijf)olie
2 theel. suiker
2 takjes fijngeknipte peterselie of koriander

Maak eerst de tomatensalsa. Pel de ui en hak deze fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze heel fijn. Snijd de paprika in kleine stukjes. Meng de ui, tomaten en paprika met de chilipepers, oregano, azijn, zout, zwarte peper, olijfolie, suiker en peterselie of koriander. Maak nu de wraps. Haal 8 mooie bladeren van de ijsbergsla en snijd de rest van de sla in reepjes. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de kipfilet in stukjes. Laat de maïskorrels ontdooien of uitlekken. Meng de reepjes sla met de cherrytomaatjes, kip en maïskorrels. Verwarm de tortilla's zoals staat aangegeven op de verpakking. Leg de tortilla's plat neer, leg er een blad ijsbergsla op en verdeel de salade erover. Rol de tortilla's op of vouw ze tot een envelopje. Serveer de tortilla's met de tomatensalsa.

Vegetarische variatie: Vervang de kipfilet door kidneybonen

naar boven
naar boven