Een heel nieuw jaar ligt voor ons. We zijn benieuwd, wat het ons gaat brengen.
Op 't Leeuweriksveld begon het zoals gewoonlijk met onze “privé vuurwerkshow”. Wijzelf hebben geen vuurwerk gekocht, want onze dieren houden er niet van, maar als we op de jaarwisseling op onze akker staan hebben we een volledig panorama van Emmen en alle omliggende dorpen, mooi op afstand. Dan kunnen we het ook niet laten om ervan te genieten.
Buiten is het mild, zodat het geen straf is, om na twee weken rust weer te beginnen met oogsten, klaarmaken, bestellen, de winkel weer inrichten, blije klanten ontvangen (volgens sommigen zijn onze groentes toch nog steeds beter dan biologisch van de Jumbo :) )
We hebben niet echt goede voornemens, want we hebben al een hele lijst met dingen, die we sowieso meenemen naar dit jaar, maar er is ook écht iets nieuws dit jaar, en dat is:
Een landelijk initiatief, waarbij u zich kunt aanmelden voor een heerlijke biologisch dynamische maaltijd met als vooraf een rondleiding over het bedrijf. Wij doen het bij ons in samenwerking van 't Leeuweriksveld met OKeE van Alberta. Om 16 uur begint het met de rondleiding. We laten de gewassen van het seizoen zien, maar ook de rol van de dieren, de vruchtwisseling, onze natuurplekken, plaatsen van ontmoeting, kortom, wat ons bedrijf tot een mooi divers geheel maakt. Om 18 uur kunt u aanschuiven voor het eten. In de maaltijd komt terug de invloed van de seizoenen door de keuze van de groentes, er is aandacht voor de verschillende elementen van de plant: wortel, blad, bloem en vrucht/zaad en de verschillende smaken: zout, zoet, zuur en bitter, dat alles in een mooi divers evenwicht.
We hebben voor elk seizoen een zaterdag gekozen: u bent welkom op:
11 februari; 1 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of
info@oogstenkokeneneten.nl
Wij wensen iedereen een goed Nieuw jaar.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij | ,, |
Winterpeen | Lyts Ropta, Pietersbierum |
Zuurkool | Kramer, Zuid-Scharwoude |
Kropsla | via Udea (België) |
Spruiten, winterpostelein, prei, yacon,
Mantra's in beweging, altijd met live muziek.
Data 2023: Zondag 15 januari, 19 februari en 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu.
Woensdag 25 januari, 18 uur. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Sinds 2019 organiseren we op 't Leeuweriksveld elk halfjaar een seminar over de -zeer actuele- sociale inzichten die Rudolf Steiner een eeuw geleden al formuleerde. Dit doen we telkens zó, dat deelnemers hun eigen, zelfstandige en vrije denkvermogen hieraan ontwikkelen. Van 20-22 jan a.s. de 8e aflevering met als thema: geld!
Aan bod komen onder andere: de geschiedenis van het geld, hebben we een leidende wereldvaluta nodig?, een gezonde, organische geldorde voor deze tijd, christelijk-esoterische achtergronden van het geldvraagstuk.
Meer info op www.driegeleding.nl
De seminars vinden meestal in het derde weekend van januari en in het tweede of derde weekend van juli plaats. Als u tijdig op de hoogte wilt zijn van toekomstige seminars, kunt u zich aanmelden voor de mailinglijst.
bijgerecht voor 2 personen
½ kropsla, ½ selderijknol (125 gr geraspt), ½ eetl limoen- of citroensap, zout, witte peper, 1 eetl (zonnebloem)olie, ca. 40 gr Roquefort of andere blauw geaderde kaas, 1½-2 eetl creme fraiche, frac14; theel geraspte limoen- of citroenschil, 1 theel fijngesneden bieslook
Maak de sla schoon. Spoel de bladeren enkele malen in ruim koud water. Maak ze daarna zo droog mogelijk (slacentrifuge).
Scheur de bladeren in kleine stukjes en neem de dikste nerven weg. Boen de halve selderijknol onder stromend koud water schoon en snijd hem in dikke plakken. Schil de plakken en spoel ze onder stromend koud water. Maak de plakken droog met keukenpapier en rasp ze op een (zeer) grove rasp.
Breng in een pan met dikke bodem 375 ml water aan de kook. Voeg limoen- of citroensap toe en roer er 1 theelepel zout en de olie door. Voeg de selderijknol toe. Roer alles krachtig door. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Neem dan de pan van het vuur en laat de knolselderij in het kookvocht koud worden. Laat de knolselderij daarna in een bolzeef uitlekken.
Wrijf de helft van de Roquefort door een fijne zeef. Vermeng de nu verkregen puree met creme fraiche en roer er geraspte limoen- of citroenschil door. Voeg naar smaak zout en/of peper toe. Verdeel de sla als bedjes over de borden.
Schep de uitgelekte knolselderij er in het midden op. Schep de saus er over en bestrooi de gerechten met de verkruimelde rest van de Roquefort en de bieslook.
hoofdgerecht voor 2 personen
750 gr aardappels, 250 gr zuurkool, 25 gr boter, 1 kleine ui, 1 appel (Elstar of een andere zoete appel), 2 theel. scherpe kerriepoeder, 150 ml melk, 100 gr zachte geitenkaas, zout en peper naar smaak
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appel in schijven.
Vul een pan met een bodempje water en voeg de aardappels en de zuurkool toe. Kook ong. 20 minuten met de deksel op de pan.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met boter.
Bak de schijfjes appel in 15 gr boter goudbruin in ong. 3 minuten. Bak in de laatste minuut ook de gesnipperde ui en kerriepoeder mee. Smelt 30 gr boter in een steelpannetje en roer de melk erdoor.
Giet de aardappels en zuurkool af, meng het melk-botermengsel erdoor en stamp tot puree. Breng op smaak met zout en peper. Schep de stamppot in de ovenschaal en leg hierop de appel.
Verkruimel de geitenkaas erover. Zet ong. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Bron: allrecipes.nl
bijgerecht voor 2 personen
550-600 gr wortels, 200 gr rode uien, 4 cm gemberwortel, ½ blikje kokosmelk, zout, peper, ev. handje rozijnen
Gemberwortel schillen en in stukjes snijden. Met
staafmixer of in keukenmachine een pasta van
maken. Of heel fijn snijden. Winterwortel
schoonmaken, overlangs in vieren snijden en daarna in plakjes. De ui pellen en in kleine stukjes snijden. Kokosmelk en gember in pan doen, alle groenten erbij en in 20-30 min. laten gaarstoven. De laatste 10 minuten de rozijnen toevoegen. Op smaak maken met zout en peper. Lekker bij aardappelpuree maar ook bij rijst.
bijgerecht voor 2 personen
½ of 1 stronk boerenkool (250 gr gesneden), ½ theel. zout, een klont boter, ½ eetl. bloem, 1 dl. melk, 1 dl. slagroom, vers gemalen zwarte peper
Was de boerenkoolbladeren, snijd de hoofdnerven eruit en hak 250 gr van de groente fijn. Kook de boerenkool met zout in een flinke laag water in ± 15 min. gaar. Giet ze af en maak ze heel fijn in een keukenmachine of met de staafmixer.
Smelt in een grote pan de boter. Neem de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Voeg dan de melk en de room toe terwijl u goed klopt met een garde, zodat de saus glad wordt. Plaats de pan weer op een laag vuur en blijf goed roeren tot de saus aan de kook komt en dikker wordt. Voeg daarna de peper toe en de fijngehakte boerenkool en laat de kool in de saus nog even koken.
Deze boerenkoolroomsaus wordt in Denemarken in de winter traditioneel opgediend met gekarameliseerde aardappeltjes en gebraden varkensvlees. U kunt de saus echter ook bij een gekookte graansoort zoals gierst en een (vegetarische) burger serveren.