Afgelopen week hebben we van de nood een deugd gemaakt. Op de akker links van de Wilhelmsweg stond ja bijna de helft onder water. Toen het gevroren had, werd dit een prachtige ijsbaan. Op woensdagmiddag beet Ton de spits af en volgden wij. Bij stralend zonnig weer schaatsen op natuurijs, wat wil een mens meer! De volgende dag was het al weer bewolkt en een beetje dooi, maar het schaatsen ging nog steeds goed. Inmiddels hadden ook meer mensen de Wilhemsoorder ijsbaan ontdekt en zat de stemming er goed in. De winter zet nu voort met de sneeuw, ook een mooi gezicht, zeker beter dan al het regenweer van de afgelopen tijd.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool | 't Leeuweriksveld |
Rode biet | via Udea (nl) |
Bindsla | via Udea (es) |
Zoete bataat | via Udea (es) |
Bleekselderij | via BioNoord (es) |
Prei, zuurkool, waspeen, …
elke laatste woensdag van de maand:
op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
31 januari, 17.30 uur. En daarna:
Woensdag 31 januari 2024, 19.30 uur
In muziek wordt vaak een tweedeling gemaakt tussen lichte muziek en klassieke muziek. Pianist Imke Jelle van Dam (1950) heeft zich geschoold in de eerste categorie en cellist Ephraïm van IJzerlooij (1983) in de tweede. In 2010 hebben ze elkaar ontmoet en ontdekten dat ze ieder vanuit hun eigen achtergrond gezamenlijk konden componeren. In dit concert spelen zij eigen werken, aangevuld met muziekwerken voor cello en piano uit de romantiek (eind negentiende eeuw). Entree: vrije gift.
U kunt eten en concert combineren, of voor één ervan kiezen.
Ter ere van 20 jaar ’t Leeuweriksveld komt op zaterdag 15 juni bij ons de Euritmie en dansgroep Dedae met de prachtige voorstelling: “Aardedans”. Nader bericht volgt!
Sinds 2015 komt een groep samen om te zingen op ’t Leeuweriksveld olv Kathinka. We zingen meerstemmig, en dan dat wat we mooi vinden 🙂. Zo is ons programma vooral klassiek, van middeleeuwen tot heden, aangevuld met een paar nummers uit folk en pop.
Kom bij ons gluren op het Knarrenhof, Meerstraat 36A, 13:30, 15:00 of 16:30 uur
de leukste opleiding van Nederland, én dan ook nog voor het leukste vak: biologisch (dynamische) landbouw, houdt een Open Dag op zaterdag 27 januari. Wil je kijken, meld je aan via hun website: www.aereswarmonderhof.nl
Van vrijdagavond 26 januari t/m zondag 28 januari op ’t Leeuweriksveld.
Vanuit de sociale driegeleding, de idealen, die ook ten grondslag liggen aan ons bedrijf en stichting Mensen voor de aarde, verdiepen we ons in dit seminar in één aspect ervan. Met onze vriend Heidjer Reetz uit Duitsland hebben we al een mooie traditie opgebouwd met elk half jaar een seminar sinds 2019.
Meer weten: kijk op: https://driegeleding.nl/activiteiten.html
Graag aanmelden als je mee wilt doen.
Stichting Mensen voor de Aarde wordt eigenaar van grond, zodat deze niet meer verkocht zal worden, en de aarde van zichzelf kan zijn, waar mensen met zorg mee werken. Stichting Sleipnir doet hetzelfde maar dan voor bedrijven. Ook voor een bedrijf is het mooi als dat van zichzelf kan zijn. Zij hebben een mooi filmpje gemaakt, als je wat meer wilt weten, kijk dan hier.
4 rode bieten, 1 ui, 2 aardappelen, klein potje tomatenpuree, 2 teentjes knoflook, bouillonpoeder, zout en peper, gedroogde basilicum, olijfolie
Snipper de ui en fruit zachtjes in olijfolie. Plet en hak de knoflook fijn en voeg na ca vijf minuten bij de ui. Schil de rode bieten en rasp ze. Schil de aardappelen en rasp ze. Doe bij het uienmengsel.
Doe de tomatenpuree erbij en roer goed. Meng zout en peper door het mengsel en bak nog even door. Doe dan een halve liter water bij het mengsel en voeg wat bouillonpoeder toe. Goed roeren en aan de kook brengen. Zo’n 15-20 minuten zachtjes laten garen.
Beetje gedroogde basilicum erdoor en eventueel serveren met een beetje room of soja cuisine.
6 a 7 boerenkoolbladeren, 450 gr zoete bataat, soja cuisine of crème fraiche, verse of gedroogde salie, zout en peper
Pluk een stuk of 6/7 bladeren met nerven van de stronk. Doe ze in een plastic zak, sluit goed af en leg in de diepvries. De volgende dag haal je de zak uit de vriezer en hak je erop in met je handen. Maak de zak open, haal de nerven eruit en je hebt mooie fijne boerenkool. Schil de zoete bataat en snijd in blokjes. Doe in een pan, de fijngestampte boerenkool erop en kook met weinig water en een beetje zout in ca 15 minuten gaar.
Pluk een flinke tak salie of koop een zakje gedroogde salie en doe dat bij de room. Kook zachtjes totdat de room de smaak van de salie in zich op heeft genomen. De tak salie mag eruit en stamp de zoete bataat tot puree met de room. Breng op smaak met zout en peper. Je kunt hier natuurlijk spekjes doordoen of met flink zout en peper gebakken paddenstoelen.
Wat augurken erbij is lekker fris.
1 pak bladerdeeg, 4 ons zoete bataat, 1 ui, 150 gr boerenkool, 2/3 teentjes knoflook, olijfolie, 4 eieren, 1 theelepel kurkuma, 5 gedroogde tomaatjes in olijfolie, 75 gram feta, scheutje melk of room, zout en peper
De zoete bataat en ui fijnsnijden en 15 minuten roosteren in de oven met olijfolie en zout en peper.
De knoflook en boerenkool fijnsnijden en roerbakken in olijfolie.
De bladerdeegvellen uit elkaar halen en laten ontdooien. De zongedroogde tomaatjes fijnsnijden. De eieren kloppen met zout en peper, 1 thlpl kurkuma, de fijngesneden tomaatjes, de verbrokkelde feta plus een scheutje melk.
Pak een taartvorm (niet te groot). Vet de randen in en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Doe de zoete bataat met de uien op de bodem. Daarover gaat het boerenkoolmengsel. Dan het eiermengsel erover en het bladerdeeg erover vouwen.
30 minuten op 180 graden.
3 eetlepels olijfolie, balsamico azijn, handvol olijven of wat kappertjes, 1 sjalot, 1 volle theelepel gedroogde oregano, 175 g feta, 4 zongedroogde tomaatjes in olijfolie, 1 krop bindsla
Klop de olijfolie met de balsamicoazijn (2:1) en de oregano tot een geheel. Snipper de sjalot. Verbrokkel de feta. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes. Snijd de bindsla in kleine stukjes en was het zand eruit (in een vergiet onder de kraan). Laten uitlekken. Doe de bindsla in een kom en meng de dressing, het sjalotje en de tomaatjes erdoor.
Versier met de feta.
300 gram bindsla, 2 eetlepels olijfolie, 2 knoflooktenen, sap van 1 citroen, 1 eetlepel gedroogde oregano, zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en snijd de bindsla grof. Hak de knoflook fijn. Meng de bindsla met de olijfolie, knoflook en het citroensap. Voeg de oregano toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de sla op de bakplaat en rooster 5-8 minuten in de oven.
1 struik bleekselderij, 1 ui, 2 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 laurierblad, 1,2 dl droge witte wijn of een eetlepel citroensap, 4,7 dl water met bouillonpoeder, 225 gram bruine linzen, zout en peper, geraspte sinaasappelschil
Pak een ruime pan. Was en snijd de bleekselderij in stukjes van een centimeter (Sommige mensen halen eerst de draden van de stengels; met een mesje in de lengte eraf ritsen). Snipper de ui. Snipper de knoflook. Fruit de ui in olijfolie. Doe na ca drie minuten de bleekselderij erbij. Laat 5 tot 7 minuten garen. Strooi het paprika poeder erover en bak de laatste minuut de knoflook mee.
Doe de wijn, het water, het laurierblad en de linzen erbij. Rasp het oranje van een sinaasappelschil en voeg 1 theelepel toe aan het kookvocht. Breng aan de kook en laat 25 tot 30 minuten zachtjes garen met de deksel schuin op de pan. Als het droog kookt moet je er wat water bij doen.
Breng op smaak met zout en peper als de linzen zacht zijn.