Afgelopen weekend hebben we de tiende editie van “Sociaal denken, voelen en handelen” hier op de boerderij gehad. Met een kleine 15 mensen hebben we het fenomeen van de arbeidsdeling doorgrond. Als we tegenwoordig een willekeurig product ergens kopen, en dan kijken, hoeveel mensen uit alle hoeken van de wereld eraan meegewerkt hebben, dan kun je zien, dat eigenlijk de hele mensheid samenwerkt. En toch is het iets wat weinig gezien wordt. Misschien ook daarom, omdat deze arbeidsdeling er weliswaar is, maar een goede prijs vaak volledig ontbreekt en dat heeft verschillende oorzaken.
Je kunt zeggen, dat aan de éne kant de ontwikkeling van de techniek een zulke vaart heeft genomen, dat wij mensen er bijna een beetje machteloos door opgeslokt zijn. Op de andere kant hebben we een (oud) eigendomssysteem, dat ervoor zorgt, dat mensen niet gelijkwaardig samen kunnen werken, sommigen kunnen zich enorm verrijken, velen krijgen te weinig.
In het nieuws zien we de boeren protesteren, is er grote onvrede over als maar toenemende regel- en administratiedruk, berichten van ziektes en plagen, extreem weer en oorlogen, je kunt er haast moedeloos om worden, omdat de enkeling schijnbaar niets kan veranderen. Dat wordt bijna nog sterker, hoe meer inzichten je krijgt. En toch: het samen werken en worstelen om de wereld beter te begrijpen voegt iets goeds toe, dat konden we ervaren.
We hebben ook naar de arbeidsdeling op ’t Leeuweriksveld gekeken en konden in eerste instantie constateren, dat wij in 2004 met alleen groenteteelt begonnen zijn en met de eigen afzet via winkel, abonnementen en webwinkel de handel erbij genomen hebben. Het leuke daarbij is, dat we door het directe contact met mensen weer hebben kunnen werken aan een bewustwording over het eigendomsvraagstuk en daardoor ook kleine praktische stappen in het grote toneel hebben kunnen zetten.
Met heerlijk weer: overdag mild en zonnig, ’s nachts vorst en heldere hemel was het in alle opzichten een mooi seminar.
Kathinka.
P.S. En we hebben heerlijk gezongen olv bovengetekende, maar dat schrijft ze er dan zelf niet bij… (W)
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Spruitjes | 't Leeuweriksveld |
Boerenkool | 't Leeuweriksveld |
Pastinaak | Arenosa, Lelystad |
Venkel | via Udea (it) |
Winterpostelein, palmkool, zuurkool, …
Komende zondag:
zondag 4 februari
Koor de Leeuwericken doet mee!
Sinds 2015 komt een groep samen om te zingen op ’t Leeuweriksveld olv Kathinka. We zingen meerstemmig, en dan dat wat we mooi vinden 🙂
Kom bij ons gluren op het Knarrenhof, Meerstraat 36A, 13:30, 15:00 of 16:30 uur
elke laatste woensdag van de maand: op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 28 februari 18 uur.
Ook dit jaar weer:
BD-dineren: eten en rondleiding
Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Ter ere van 20 jaar ’t Leeuweriksveld komt op zaterdag 15 juni bij ons de Euritmie en dansgroep Dedae met de prachtige voorstelling: “Aardedans”. Nader bericht volgt!
550 gr pastinaak, boter en olijfolie, 15 tot 30 gr bloem, snuf zout en peper, 40 gr mosterd, paar druppels azijn
Was de pastinaak, snijd een stukje van boven en beneden en maak plakjes. Roerbak ze in een beetje boter en olie. Als ze bijna gaar zijn doe je er nog een klontje boter bij die je laat smelten. Strooi er een tot twee eetlepels bloem over en blijft roeren. Een beetje zout en peper erbij, wat mosterd en een paar druppeltjes azijn voor de smaak. Blijf goed roeren tot alle smaken goed zijn opgenomen.
Serveer bij rijst en een frisse salade
500 gr spruiten, zout, nootmuskaat, 3 ons oude kaas, 50 gr boter, 60 gr bloem, ca 350 ml water of melk
Snijd de bodem van de spruitjes af en verwijder de minder mooie blaadjes. Kook ze gaar in ca 15 minuten in weinig water met wat zout en nootmuskaat.
Rasp 3 ons oude kaas. Smelt 50 gram boter in een pannetje, doe er 4 eetlepels bloem bij en roer goed. Laat een kleine drie minuutjes garen en doe er dan al roerend wat vocht bij (water of melk) tot je de gewenste saus-samenstelling hebt. Doe er wat zout en peper bij. Tot slot de geraspte kaas, roer goed en haal de pan van het vuur.
Lekker bij gebakken aardappeltjes.
150 gr winterpostelein, 6-8 zongedroogde tomaatjes, 50 gr walnoten, 2 eetlepels veganaise, 1 eetlepel olie en 1 eetlepel azijn, zout en peper, evt wat verse tuinkruiden
Was de winterpostelein en laat uitlekken. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Rooster de walnoten en hak ze fijn. Meng de mayonaise met olijfolie en azijn met wat zout en peper. Meng alle ingrediënten.
Wat verse tuinkruiden erover is altijd smakelijk.
3 ons boerenkool, een halve pompoen, zout en peper, een teen knoflook
Haal het blad van de stronk en de nerven van de boerenkool en was ze. Laat uitlekken en snijd het blad in kleine stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan en roerbak de boerenkool met zout, en peper. Pers een teentje knoflook en doe dat erbij in de laatste minuut.
Kook een pompoen in weinig water ca 15 minuten, draai halverwege om. Haal uit de pan en snijd (de helft) in stukken. Verwijder de schil en de pitten en maak blokjes. Doe die bij de boerenkool met knoflook en roerbak totdat de pompoen gaar is (zo'n 15 minuten). Als de pan te droog is kun je er wat kookvocht van de pompoen bij doen.
Serveer met bulgur en een stukje vlees(vervanger).
ca 500 gram boerenkool, 250 gr aardappelen, een halve knolselderij, boter, zout en peper, (plantaardige) melk
Snijd het blad van de nerven en snijd de bladeren in kleine stukjes. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de knolselderij in plakken en schil de plakken.
Snijd in gelijke stukken. Doe de aardappelen, de knolselderij en de boerenkool in een pan met een bodem water. Kook gaar in 15 tot 20 minuten. Doe er een klont boter, zout en peper bij en stamp tot een geheel. Als het te droog is kun je er nog wat (plantaardige) melk bij doen.
Een knoflookworst is hier lekker bij of gemarineerde tofoe; bijvoorbeeld:
200 gram tofoe naturel of gerookt, 0,5 theelepel sambal, 3 eetlepels sojasaus of een eetlepel miso, beetje water, olie, evt tomatenketchup
Wikkel de tofoe in een theedoek en leg er iets zwaars op (een stapel boeken bijvoorbeeld). Pers het vocht eruit in ca een half uurtje. Maak een marinade van sambal en miso of sojasaus met een beetje water. Snijd de tofoe in stukjes en laat een half uurtje marineren.
Verhit olie in een koekenpan. Haal de tofoe uit de marinade en bak op redelijk hoog temperatuur al roerend ca 5 minuten. Als het dreigt aan te branden, doe je er wat marinade vocht bij. Een beetje tomatenketchup is ook smakelijk erbij. Doe de stukjes tofoe door de stamppot boerenkool.
Je kunt van de rest van de marinade een soort jus/saus maken; lekker voor erbij.
400 gr knolvenkel, boter, 125 gr Parmezaanse kaas
Snijd het groen, de stengel aanzetten en de bodem van de knol. Snijd de venkel in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter. Kook de plakken in weinig water met een beetje zout zo'n 7 minuten. Laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en verdeel de plakken venkel dakpansgewijs. Verdeel wat klontjes boter en geraspte parmezaanse of oude kaas erover. Bak een kwartier in de oven.
Serveer met bijvoorbeeld macaroni en een stukje vis.