Bovenstaande zin is weer uit Saskia’s wijze spreukenverzameling en hij leek mij wel toepasselijk bij het kijken naar ons werk met de stichting. Sinds 2020 is daar toch veel gebeurd. Twee huizen met grond eromheen zijn erbij gekomen, en daarmee ook veel nieuwe mensen, die ieder zo op hun eigen manier bijdragen aan het geheel. Zij het in de “binnenkring” als bewoner of stichtingslid, zij het in de buitenkring als financier of op een andere manier belangstellend.
In de binnenkring is altijd veel werk aan de winkel. Op het gebied van de verbouwingen, het bewerken van alle stukken land, maar ook in het samenwerken. Het lijkt soms makkelijker om gemeenschappelijk voor een ideaal in te staan, dan met elkaar de dagelijkse dingen te regelen!
En dan gaat het bijna ongemerkt vanzelf, dat je vooral ziet, wat er zo allemaal ontbreekt…
Maar om dan even weer op de tekst bovenaan te kijken: er gebeuren toch zoveel dingen: we hebben een aantal gezamenlijke houtdagen achter de rug, waar we met een mooie groep mensen brandhout hebben gekloofd, gezaagd en het direct in het nieuw gebouwde houthok hebben opgestapeld. Sinds kort is er de spelletjesmiddag op de 1e zondag van de maand, gewoon gezellig met elkaar spelen (dat is trouwens open voor iedereen, die dat leuk vindt: elke 1e zondag van de maand vanaf 14 uur op ’t Leeuweriksveld, heb je een favoriet spel, neem het dan mee).
Op de brink liggen al weer een hoop takken voor een paasvuur in de vuurschaal.
Wij van ’t Leeuweriksveld zijn al weer een paar keer een aantal dagen wegeweest en dan zijn er genoeg mensen om alle dieren, planten en de winkel goed te verzorgen.
R. E. Byrd sluit de volgende zin aan de bovenstaande:
Ik leef nu veel simpeler en met meer vrede.
…om er nog even op door te broeden.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Spruiten | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij | 't Leeuweriksveld |
Rode biet | Bioromeo, Ens |
Komkommer | via Udea (es) |
Zuurkool | Kramer, Z. Scharwoude |
Rode kool, yacon, pastinaak …
We hebben al een hele verzameling in een opslagkuil staan, dus het planten op 13 februari gaat door. Maar heeft u nog overtollige zaailingen van bv. vlier, vuilboom, gelderse roos, rode kornoelje, hazelaar of nóg beter, struiken met doornen (meidoorn, sleedoorn, duindoorn, wilde roos) die u wel wilt missen? Dan kunnen we die nog steeds goed gebruiken.
Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op:
11 februari; 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of
info@oogstenkokeneneten.nl
Data 2023: Zondag 19 februari en 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Woensdag 22 februari, 18 uur. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of
info@oogstenkokeneneten.nl
voor 4 personen
500 gr zuurkool, 1 rood pepertje, 1 gr korianderzaad, 1 gr komijnzaad, 1 kg zoete aardappels (bataat), 8 el yoghurt, rasp van een halve citroen, 1 tl citroensap.
Was de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie en peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220°C en rooster de zoete aardappels in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Meng ondertussen de yoghurt met de citroenrasp en het limoensap.
Stamp de zoete aardappels grof met een stamper en schep de zuurkool erdoor. Maak een kuiltje in het midden van de stamppot en schep de yoghurt daarin.
Omdat een knolselderij groot is, geven we u twee recepten.
0,5 schoongemaakte knolselderij, 50 gram walnoten, een handvol rozijnen, 'n half bosje peterselie, 2 flinke friszure appels, peper en zout, olijfolie
Snij de knolselderij doormidden en vervolgens in plakken, dat schilt makkelijker. Haal de schil eraf.
Snij de plakken doormidden en rasp ze. Was de appels, schil ze niet.
Snij de appels doormidden, haal het klokhuis eruit en rasp ze. Meng de geraspte knolselderij en appel en knijp een halve citroen over het mengsel uit. Strooi er wat zout en peper over.
Voeg de walnoten, peterselie en rozijnen toe, en een scheutje olijfolie. Meng alles en proef of er nog wat citroensap, zout of peper bij moet. Doe de peterselie in een kopje en knip fijn (mooier resultaat dan snijden).
Meng door de salade en serveer.
0,5 schoongemaakte knolselderij, olijfolie, citroensap, zout en peper, mosterd
Snij de knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dikte en schil ze. Smeer de plakken in met een beetje citroensap, olijfolie, zout en peper. Doe er vervolgens mosterd overheen, ongeveer een afgestreken eetlepel per kant, het kan wel wat pit gebruiken.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de schnitzels op halfhoog vuur, ongeveer 10 minuten per kant.
1 kilo spruiten, 100gr pompoenpitten, zout, ca 0,30 l water
Rooster de pompoenpitten in een droge pan; het vuur niet te hoog i.v.m. verbranding en niet te laag want dan gebeurt er niks.
Als de pitjes beginnen te geuren en licht verkleuren, zijn ze klaar. Mix de pitten met de staafmixer met water en zout, zodat een saus ontstaat.
Haal de minder mooie blaadjes van de spruitjes. Was en snijd aan de onderkant een plakje van de spruitjes en snijd ze overlangs in drie stukken. Bak ze op hoog vuur met een beetje zout in olijfolie, ca 2 minuten, niet te veel roeren.
Giet de pittensaus over de spruiten in de pan en verwarm 2-3 minuten op een lage stand. Maak de smaak af met zout.
8 eetlepels notenpasta, 8 el ketjap, halve el citroensap, 0,3 pakje kokosmelk, 0,5 rode peper of sambal, 600 gr spruitjes, 2 ui, 2el boter, 50 gr geroosterde sesamzaadjes
Snij de halve peper in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en snij in dunne stukjes. Snipper de ui.
Haal de minder mooie blaadjes van de spruitjes, snij een plakje van de bodem, was ze en halveer ze. Roer de notenpasta, ketjap, citroensap, kokosmelk en rode peper tot een gladde saus.
Kook de spruitjes in water met zout vijf minuten en giet af. Verhit olie in een pan en fruit de ui. Bak de spruitjes 5 minuten mee. Roer de saus erdoor.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot de eerste beginnen te springen. Haal de pan van het vuur en schud nog wat heen en weer. Garneer de spruitjes met de geroosterde zaadjes.
2 rode bieten, 4 sjalotten, tijm, laurier, olijfolie, scheutje balsamicoazijn
Snij de bietjes in ca 8 plakjes en de sjalotjes in vieren. Leg de plakjes rode biet en de stukken sjalot in een ovenschaal. Besprenkel de groentes met een beetje olijfolie, een scheutje balsamico.
Verdeel enkele blaadjes laurier en kleine takjes tijm over de schotel. Kruid met wat peper van de molen en een beetje (grof) zout. Ca 60 minuten in de oven op 160 graden.
Lekker bij aardappelpuree en een witlofsalade.