Misschien was het hier al en keer genoemd, maar het blijft leuk: de collega’s van de Naoberhoeve in Echten noemen hun boerderijwinkel het stemlokaal. Want stemmen doe je niet alleen ééns in de paar jaar bij de verkiezingen, maar elke dag met je portemonnee. En als ik dan van collega’s bioboeren hoor, dat ze hun prachtig product gangbaar moeten verkopen, omdat er geen afzet is, dan denk ik: er moet nog veel meer “gestemd” worden! En dus op biologisch. Want is het nu duurder om iets meer geld voor eten uit te geven of de aarde naar de kl… te laten gaan? (even lekker duidelijk).
Maar ja, er moet nog steeds uitgezocht, of biologisch nu echt gezonder is. Maar je hoeft toch niet eens heel slim te zijn om te weten, dat een landbouw zonder gif en een landbouw, die ervoor zorgt, dat de bodemvruchtbaarheid behouden blijft of zelfs beter wordt, dat dat een vorm van landbouw is, die ten opzichte van een wereldwijd dalende bodemvruchtbaarheid voor alle betrokkenen, mensen, dieren, planten bodem, gewoon gezonder is.
Laten we dan daarop met z’n allen stemmen.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Witte kool | Hospers, Marknesse |
Knolselderij | BioRomeo, Ens |
Rode puntpaprika | via Udea (es) |
Winterpostelein, bieslook, …
Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae
Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvoor is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer 😊
Wees welkom op 15 juni as.
Op maandag 1 april, dat is tweede paasdag, organiseren we weer een preparatendag. We graven de preparaten op die we eind september gemaakt en begraven hebben. Verder roeren we het hoornmestpreparaat, en brengen het geroerde preparaat uit over alle akkers en weilanden. 14u tot plm 18u, daarna sluiten we af door samen soep en brood te eten.
Aanmelding noodzakelijk.
elke laatste woensdag van de maand: op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 28 februari 18 uur.
Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op
’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Stuur een mailtje naar reinekefokker@gmail.com en we bespreken hoe en waar je de Kefir kunt ophalen.
Female Voices Emmen gaat uitbreiden en zoekt een sopraan
• Een klein a-capella damesensemble
• Licht klassiek, populair, kerk- en kerstrepertoire
• Repeteren op maandagavond in Emmen
www.femalevoices.info
Interesse? Bel met Marja Reuver 06-20452921 Märia Gepken 06-21914581 Of mail: femalevoices@live.nl
Op 28 juli afgelopen zomer is onze hond bevallen van 3 puppy's waarvan wij graag 2 reutjes willen aanbieden. De moeder is een Jack Russel mix en de vader een Boerenfox. Ze zijn opgegroeid met kinderen op zich heen. Lopen al goed aan de riem. Ongevaccineerd en niet gechipt. Prijs per pup: 400 euro. Bij interesse graag bellen of een bericht naar Rocko en Hedwig de Hoop (0630916314)
voor 4 personen
30 gr boter, 2 steranijs, 1 el olijfolie, 1 ui, 1 knolselderij, 1 sinaasappel, 500 ml water, bouillonpoeder, zout en peper, naar wens: creme fraiche, evt wat groen van de prei
Snipper de ui en fruit in boter met een beetje olie. Snijd de knolselderij in kleine stukjes. Een manier is om de knol in plakken en vervolgens de schil eraf te snijden. Roer door de ui. Laat 10 minuutjes garen.
Rasp de sinaasappelschil, maar zorg dat er geen wit meekomt, dat smaakt bitter. Breng 500 ml water aan de kook en voeg bouillonpoeder toe. Doe dan het uimengsel erbij met de geraspte sinaasappelschil en de steranijs. Laat weer koken en pureer de soep met de staafmixer. Misschien moet er nog wat zout en peper bij.
Je kunt er een paar eetlepels creme fraiche op doen en wat ook leuk staat is een paar slierten winterpostelein op de soep met wat fijngesneden groen van de prei.
een kwart witte kool, 1 el sojasaus, een scheutje agavesiroop of honing of ahornsiroop, 1 teentje knoflook, beetje gemberpoeder of versgesneden gember, 2 el (witte wijn)azijn, 2 el olijf- of sesamolie, verse of gedroogde tuinkruiden (tijm, peterselie, bieslook), beetje winterpostelein
Snijd de kern uit de witte kool en snijd in zo fijn mogelijke reepjes. Doe in een bakje en kneed met een beetje zout. Zo worden de steeltjes wat soepeler.
Roer voor de dressing alle ingredienten door elkaar. Schenk de dressing over de witte kool en meng alles goed. Laat nog 10 - 15 minuten intrekken.
Versier met de verse of gedroogde tuinkruiden en winterpostelein. Als je nog een worteltje hebt liggen is het altijd leuk om die er geraspt door te doen.
Geen eenvoudig gerecht, maar als je nooit es risotto probeert mis je toch wat… Dus… daar gaan we:
550 gram prei, 80 gr boter, wat olijfolie, 800 ml water, bouillonpoeder, 250 gr risottorijst, 150 ml droge witte wijn, 100 gr shi i takes, zout en peper, tijm
Snijd de boven- en onderkant van de prei. Het blad kun je fijnsnijden en voor een soepje gebruiken. Snijd het wit doormidden, was het zand tussen de bladeren onder een klein waterstraaltje en snijd de prei in dunne halve ringen.
Verhit 50 gram boter en een scheut olie in een grote pan op middelhoog vuur. Als de boter is gesmolten doe je de prei in de pan, draai het vuur lager en fruit de prei in 20 minuten onder af en toe roeren zacht.
Breng 800 ml water aan de kook en breng op smaak met bouillonpoeder. Als de prei klaar is doe je de risottorijst erbij, roer goed. Doe dan de witte wijn erbij. Laat koken tot de wijn is verdampt. Pak een steelpannetje en voeg de bouillon in 4 of 5 porties toe. Roer tot een portie bouillon is verdampt en voeg dan pas de volgende toe. Dit duurt zo'n 25 minuten.
Snijd de steeltjes van de shi i takes (die kunnen weg- of mee laten trekken in de soep; dan wel eruit halen want ze blijven houterig) en de 'hoedjes' in dunne reepjes.Verhit 20 gram boter en wat olie in een koekenpan en fruit de shi i takes zo knapperig mogelijk, voeg wat zout toe. Proef of de risotto gaar is en breng op smaak met zout en peper.
Doe de boter die je nog over hebt erdoor en laat nog een beetje nagaren met de deksel op de pan. Verstrooi wat verse of gedroogde tijm over dit gerecht.
350 gram paprika's, 2 el paneermeel, 1 el groene kruiden (peterselie, tijm, bieslook, oregano, wat je maar in huis hebt), 0,5 theelepel kerrie, beetje zout, 0,5 prei, 100 gram champignons, 1 ui, 20 gr boter, 4 el bloem, 0,5 liter water, groentebouillonpoeder, knoflook 1 teen of beetje poeder, 1 eetlepel tomatenpuree, zout en peper
Was de paprika's en snijd ze doormidden. Verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd de prei in dunne plakjes en was ze. Poets de champignons schoon en snijd in plakken. Snipper de ui.
Smelt de boter in een pan en fruit de ui, prei en champignons gaar. Doe het paneermeel, de groene kruiden, de kerrie, zout en peper erbij. Roer goed en laat zoveel mogelijk vocht verdampen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een ovenschaal. Vet de bodem en randen wat in en verspreid de gehalveerde paprika's over de bodem. Rooster de paprika's 10 minuten in de oven. Vul dan de schaal, met de paprika's als bodem, met het ui mengsel. Laat boter smelten in een pan en strooi de bloem erover. Giet nu beetje bij beetje het water erbij (evt wat opgevangen vocht van het ui mengsel). Doe de bouillonpoeder erbij en laat even doorkoken. Voeg naar smaak wat knoflook erbij en roer de tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Giet de saus over de paprika's en het ui mengsel en zet ongeveer 20 minuten in de oven.
Lekker met rijst.