Afgelopen week zijn we twee keer op de Warmonderhof geweest (de opleidingsplek voor biodynamische landbouw). De Warmonderhof is op zich zelf al een inspirerende plek, maar de dagen dat we er waren, waren ook inspirerend.
Donderdag 29 februari hield Wouter daar een avondklas over de geschiedenis van ons bedrijf, met als titel: hoe begin je in Nederland een boerenbedrijf zonder geld of erfenis? Want dat is nogal een vraag voor al die enthousiaste studenten, die daar het vak leren. Wij kunnen daar dan een mooi voorbeeld geven, dat het niet eenvoudig, maar zeker wel mogelijk is! En ook al vond één van de leraren daar, dat er nog veel meer leerlingen hadden moeten komen, de avond was voor ons zeer geslaagd en er was ook veel levendig gesprek na Wouters verhaal.
Zaterdag 2 maart was de jaarlijkse winterconferentie van de bd- landbouw. Op een bijna voorjaarsachtige dag was het daar goed vertoeven en waren er goede sprekers, actieve werkgroepen, goede verzorging, al met al een mooi programma.
Je hebt soms van die bijeenkomsten, waarbij in ieder mens het beste naar voren komt, zo was het op deze dag. Veel thema’s werden besproken: hoe verhoudt zich de materie tot het onstoffelijke, waar nemen we dat waar op ons bedrijf, is het bedrijf een organisme, een wezen, een individualiteit, of is dat gewoon de boer? Wat is de rol, en/of de plek van de dieren op de boerderij? Als ik het zo schrijf, zou je kunnen zeggen, waar gaat het nu eigenlijk over? Maar misschien is wel het meest belangrijke van zo’n dag, dat je allemaal mensen ontmoet, die zelf durven denken en de strubbelingen en mooie inzichten, die ze in dat proces tegenkomen, openhartig met elkaar delen. Wat een mooie mensen!
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Krieltjes | 't Leeuweriksveld |
Bieslook | 't Leeuweriksveld |
Rode bietjes | BioRomeo, Ens |
Tomaten | via Udea (es) |
Spitskool | via Udea (es) |
Veldsla, …
Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op
’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvoor is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
't Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer.
Wees welkom op 15 juni as.
Op maandag 1 april, dat is tweede paasdag, organiseren we weer een preparatendag. We graven de preparaten op die we eind september gemaakt en begraven hebben. Verder roeren we het hoornmestpreparaat, en brengen het geroerde preparaat uit over alle akkers en weilanden. 14u tot plm 18u, daarna sluiten we af door samen soep en brood te eten. Aanmelding noodzakelijk.
elke laatste woensdag van de maand:
op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 27 maart 18 uur.
Op 28 juli afgelopen zomer is onze hond bevallen van 3 puppy's waarvan wij graag 2 reutjes willen aanbieden. De moeder is een Jack Russel mix en de vader een Boerenfox. Ze zijn opgegroeid met kinderen op zich heen. Lopen al goed aan de riem. Ongevaccineerd en niet gechipt. Prijs per pup: 400 euro. Bij interesse graag bellen of een bericht naar Rocko en Hedwig de Hoop (0630916314)
In deze maand kun je al eetbaar wild plukken. Misschien vind je niet alles, maar vast wat. Pluk niet langs een snelweg of op hondenuitlaatplekken.
Paardebloembladen, vogelmuur, viooltje (blad en bloem), zevenblad, kleefkruid, daslook, madeliefje (blad en bloem)jonge topjes van de spar
Meng wat 'wilde bladen' door de winterpostelein en maak een saladedressing met 1 eetlepel mayonaise, 1/2 eetlepel azijn, 1/2 eetlepel olie, zout en peper, wat bieslook en een tomaat. Meng de dressing door het groene blad en als de paardebloem bloeit kun je de salade versieren met wat gele sliertjes.
1,5 eetlepel olijfolie, 750 gr aardappelen, 350 gram bieten, 60 gram crème fraîche, 1 eetlepel balsamicoazijn, 40 gram rucola, 1 eetlepel walnoot, 75 gram zachte geitenkaas, klont roomboter, zout en peper
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Giet af en stamp ze tot puree met behulp van een klont roomboter en wat zout. Schil de bietjes, snijd ze in blokjes van ca een centimeter en kook ze gaar in zo'n 10 minuten. Meng de aardappelpuree en de bieten.
Verhit dat in een ruime hapjespan met een beetje olie. Roer goed met zout, peper en de creme fraiche. Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge hete koekenpan. Klop een dressing met de azijn, olijfolie, zout en peper. Meng dat met de rucola.
Serveer de stamppot met de rucola, walnoten en geitenkaas apart. Die kun je op tafel naar wens over de stamppot strooien.
200 gram gare rode bieten, 1 sjalotje, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel komijnzaad, 1 teentje knoflook 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht ca. 250 gram), 25 gram walnoten, 2 eetlepels havermout, zout en peper, 1 eetlepel tahin
Schil de bieten en rasp ze. Pel de sjalot en snijd klein. Fruit de sjalot in 1 eetlepel olie glazig. Bak het komijnzaad mee en pers er een teentje knoflook boven uit.
Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan af en laat ze uitlekken. Meng de rode bieten met de sjalot, een flinke lepel kikkererwten en de walnoten en prak of kneed stevig zodat de kikkererwten fijngeplet worden. Maak een stevige massa met wat havermout.
Breng op smaak met zout, peper en de tahin. Vorm er 4 burgers van (handig om je handen een beetje nat te maken) en laat ze afgedekt 20 minuten in de koelkast opstijven. Verwarm olie in een koekenpan en bak hierin de bietenburgers in ca. 5 minuten lichtbruin.
Lekker in een pita broodje met salade.
1 kg krieltjes, kruiden, 2 tenen knoflook, olijfolie, boter
Was de krieltjes en snijd ze doormidden. Maak olie en boter warm in de koekenpan en fruit de krieltjes zo'n 15 minuten gaar en bruin. Doe er na 10 minuten wat gehalveerde tenen knoflook bij. Hussel er provencaalse kruiden door en of rozemarijn. Als je de krieltjes in de oven doet dan snijd je ze ook doormidden. Doe ze in een ovenschaal en hussel er olie, zout en peper door met tenen knoflook en kruiden. Op 180 graden 20 tot 25 minuten bruin laten worden. Serveer met een salade, een gekookt eitje en wat kruidenboter: roomboter met zout, peper en wat gesnipperde bieslook.
2 kleine courgettes, 300 g tomaten, 2 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, peper, 2 eetlepels geraspte kaas, ketjap manis, oregano, basilicum of provencaalse kruiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Hol de courgettes uit (gaat goed met een theelepel) en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Snijd de tomaten in stukken. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui glazig. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de tomaten en het courgettevruchtvlees toe. Doe er peper en zout, een scheutje ketjap en kruiden naar smaak bij. Laat het geheel op laag vuur 10 minuten sudderen, zonder deksel zodat er niet teveel vocht achterblijft.
Vul de courgettes met het mengsel en zet ze naast elkaar in een ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas over. Bak in ca. 40 minuten gaar.
Rijst kombineert goed.
1 spitskool, 1 theelepel paprikapoeder, 1 ui, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel tomatenpuree of 2 tomaten, ½ rode peper, sesamzaadjes
Haal de buitenste bladeren van de kool als ze niet mooi zijn. Snijd vanaf de punt in zo dun mogelijke reepjes. Snipper de ui. Snijd het stukje peper in zeer kleine stukjes.
Verwarm de olie en fruit de ui. Bak de tomatenpuree (of/en de in stukjes gesneden tomaten) en het pepertje even mee. Roerbak de koolreepjes enkele minuten. Voeg paprikapoeder toe en laat de kool nog een paar minuten gaar worden. Rooster wat sesamzaadjes in een droge koekenpan en strooi ze over de kool.
Lekker met bonen.