Zo zijn inmiddels op twee plekken op de akkers al meer dan 6000 planten de grond ingegaan: spitskool, koolrabi, paksoi, palmkool, sla, spinazie, andijvie, snijbiet, mooi verborgen onder het vliesdoek. De plantuien zitten in de grond, evenals de tuinbonen. Voor de peulen en kapucijners staan al twee rijen met netten en er zijn ook al een deel ingezaaid. Zo ook de eerste bedden met wortelen en raapstelen.
In de tunnels kun je planten haast zien groeien, want daar is het af en toe al heerlijk warm, als de zon schijnt. Zodat de winterpostelein al weer langzaam overgaat in “lentepostelein” met een wit bloemtrosje, even lekker en nog mooier.
De kippen en de eenden zijn flink aan de leg en de koeien moeten nog twee voerbalen opvreten en dan mogen ze op de weide. We kunnen zeggen, dat we het graag wat warmer zouden willen hebben en misschien ook wat droger, maar voor onze nieuw aangeplante haag was al die regen wel precies goed, zo kunnen de bomen en struiken mooi beginnen met wortelen op deze plek.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | via Udea (it) |
Witte kool | Hospers, Marknesse |
Stoofperen | Boomgaard Warmonderhof, Dronten |
Trostomaat | via Udea (es) |
Winterpostelein, pastinaak, bosknoflook, raapstelen, prei, taugé
Op tweede paasdag, 10 april vanaf 15 uur
We gaan het hoornmestpreparaat roeren en uitbrengen over de vers bewerkte gronden. De compostpreparaten, die de winter in de grond doorgebracht hebben, graven we op. We sluiten af met soep en brood.
Wil je meedoen, meld je bij ons aan.
Ik ben op zoek naar restanten garen, waarvan ik dekentjes brei. Metalen en rubberen kruiken zijn ook welkom voor het breien van zakken. Het resultaat gaat via mijn schoonzus voor een goed doel, jij mag ook een doel kiezen. Ook brei ik er met plezier eentje voor jou!
Miny Katerberg – Roffel 0591-620923
Het garen kan eenvoudig afgegeven worden bij één van onze neerzetpunten en in de winkel.
Florijn is een nieuw betaalmiddel, een complementaire munt die naast het huidige en toekomstige betaalsysteem zal bestaan.
Op Dinsdag 18 april: 19:30u inloop, 20u aanvang lezing is op ’t Leeuweriksveld een ontmoeting met Anthony Migchels, 1 van de oprichters van dit initiatief.
Van harte welkom bij deze avond. Aan het einde zal de pet rondgaan om de onkosten te dekken.
biologisch driegangenmenu, Woensdag 26 april, 18 uur. € 20,-/pp.
Rondleiding over 't Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag:
13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema
06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Data 2023: Zondag 16 april, 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114.
Prijs: € 60
Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h
22 en 23 april, deze cursus gaat niet door.
150 gr winterpostelein, ½ teentje knoflook, ½ eetlepel mosterd, ½ eetlepel olijfolie, zout en peper, 20 gram zonnebloempitten, 75 gr geraspte oude kaas
Was de winterpostelein en laat uitlekken. Pers het knoflookteentje en meng dit in een kom met een eetlepel mosterd en olie. Rooster de pitten in een pan en voeg dit toe aan het mosterd-knoflookmengsel. Snijd de winterpostelein een beetje kleiner en doe erbij in de kom en roer als laatste de geraspte kaas er doorheen.
3 sjalotjes of kleine uitjes, 2 teentjes knoflook, 2 (of meer) trostomaten, 1 klein blikje tomatenpuree, citroensap, peper, zout, snufje suiker, basilicum of peterselie, 2 el olijfolie, paar druppels tabasco of sambal
Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Verhit de olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de tomaten en de tomatenpuree toe. 2 minuten laten sudderen.
Dan beetje citroensap en water erbij. Zout, peper en wat suiker toevoegen. In open pan zachtjes laten sudderen tot een dikke rode saus ontstaat.
Bestrooi de saus met peterselie of basilicum.
Lekker met stokbrood.
2 grote uien, 4 tenen knoflook, 1 pompoen, 4-6 stoofperen (afhankelijk van de grootte), 1 flinke eetlepel ras-el-hanout (kruidenmengsel), 2-3 bouillonblokjes
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Was de pompoen, (schillen hoeft niet), halveer en verwijder de pitten.
Snijd het vruchtvlees in stukken. Schil de stoofperen en snijd ze in blokjes.
Bak de uien zacht in olie tot ze karamelliseren - in een wok- of koekenpan. Knoflook uitpersen en erbij roeren, 1 minuut meebakken, daarna de ras-el-hanout erbij strooien.
Doe het uienmengsel in een soeppan. Pompoen stukjes en perenstukjes erbij roeren.
Water (alles moet net onder staan) en bouillonblokjes erbij. Half uur koken.
Ietsje laten
afkoelen en pureren, voor opdienen weer verwarmen.
Bron: dailygreenspiration
300 gr seitan, 350 milliliter bouillon, 400 gram wortelen, 250 gram champignons, 1 blikje tomatenpuree, 2 laurierblaadjes, takje rozemarijn, 1 plakje ontbijtkoek, boter om in te bakken
Snijd de seitan in stukken. Verwarm wat boter in een pan en bak hier de seitan in.
Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager.
Doe de tomatenpuree, laurierblaadjes en rozemarijn erbij en laat ze meestoven. Doe de deksel op de pan.
Ondertussen kunnen de wortelen en de champignons worden gesneden. Nadat de seitan 20 minuten heeft gestoofd, kunnen de groenten toegevoegd worden.
Laat dit (met de deksel op de pan) nog ongeveer een uur meestoven. Verwijder de laurierblaadjes en het takje rozemarijn.
Verkruimel het plakje ontbijtkoek en roer dit door de stoofschotel. De ontbijtkoek zorgt ervoor dat de saus gaat binden.
Lekker bij bijv bruine bonen of linzen.
300 gr (vegetarische) kip, 1 thlpl fenegriek, 250 gr champignons, 1 takje rozemarijn, 250 ml witte wijn, 25 gr roomboter, 50 ml melk, 1 kilo aardappelen, 1 takje salie, 1 witte kool, 3 tenen knoflook, 1 ui
Snijd de kip in kleine stukjes. Snipper de ui en knoflook en snijd de champignons in kwartjes.
Fruit de ui in roomboter en doe na ca vijf minuten de knoflook erbij. Na 10 minuten mogen de kip en champignons erbij.
Snijd ondertussen de kool in fijne reepjes. Schil de aardappels en kook ze gaar.
Voeg de witte kool bij het kipmengsel met de rozemarijn en de salie en blus af met de witte wijn. Breng op smaak met zout en peper en laat 20 minuten garen.
Stamp de gare aardappelen met melk, boter en fenegriek tot puree.
Serveer de koolstoof met de aardappelpuree.
Bron: Hofweb