Af en toe ga ik plat op de grond liggen en kijk ik naar boven in de lucht. Soms onder de sterrehemel, soms onder de wolken, soms onder een helder blauwe hemel. Ik word altijd blij van zo’n andere blikrichting. Soms zie ik vooral de verschijnselen: sterren, wolken, zon, maan, wolken en blauw, maar soms kan ik me ineens helemaal één voelen met dat, wat daar zo oneindig ver hoog boven me is, alsof mijn geest moeiteloos de afstand overbrugt. Dan ben ik tegelijkertijd een stip op aarde en een deel van dit grote geheel. Dat is een geluksmoment.
In de alledaagse beslommeringen zijn er zoveel dingen, die je uit dit gevoel willen trekken. Dat een biologische boer 3 meter land vrij moet houden van z’n spuitende buur, een tevergeefse poging om in te loggen bij de overheid, dat de zomertijd er weer aankomt…
Misschien is het juist dán een idee om even onder de hemel te gaan liggen, dan zouden de beslommeringen ook maar weer stipjes kunnen worden in een onwijs rijk geheel.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Zoete bataat | Biobatem, Lemele |
Venkel | via Udea |
Bleekselderij | via Udea |
Raapstelen, lentepostelein, …
Op maandag 1 april, dat is tweede paasdag, organiseren we weer een preparatendag. 14u tot plm 18u, daarna sluiten we af door samen soep en brood te eten. Aanmelding noodzakelijk.
elke laatste woensdag van de maand:
op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 24 april 18 uur.
Op de Eemstuin in Uithuizermeeden bouwen we aan het Huis voor de Aarde. Dat is een composteerbaar huis met sprookjesachtige details. Het is podium voor inspiratie, bewustzijn, verbinding en activiteit, alles wat de aarde ten goede komt. In juni willen we een groot openingsfeest houden. Op het Huis moet nog een natuurdak. Hiervoor zoeken we een groene investeerder die ons de aller, aller- laatste 25.000 euro wil lenen.
Email of bel ons voor info en afstemmen: eemstuin@gmail.com 0628866714
Per 1 mei kunt u bij ons ook een abonnement voor zelfoogst nemen. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op de akkers een overvloed aan groentes. De zelfoogsters kunnen hiervan oogsten wat ze dagelijks nodig hebben.Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben.
Zin om mee te doen? Vanaf 2 april kunt u zich aanmelden bij ons. Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelfoogsten.
Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvóór is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer.
Op zaterdag 14 september willen een aantal bewoners van onze plek een mooie kunstzinnige dag organiseren, noteer deze dag alvast in je agenda.
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie, 120 gram zoete bataat, 2 prei, 1 of 2 knoflookteentjes, 1 eetlepel sojasaus
Schil de zoete bataat en snijd in kleine blokjes. Snijd de prei 2 cm vanaf de wortel (dan valt ie niet uit elkaar) in de lengte doormidden en was het zand tussen de bladeren weg. Snijd de prei in stukken van ca 2 centimeter. Het groene blad kan ook mee. Hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan of wok. Als het heet is kunnen de blokjes zoete bataat erin. Bak op hoog vuur en roer af en toe zodat de blokjes rondom dichtschroeien. Doe na twee minuten de prei erbij met 50 milliliter water en roerbak nog 5 minuten terwijl je blijft roeren. Doe dan de knoflook, zout en peper erbij en bak nog een klein minuutje. Tot slot kan de sojasaus erbij, nog even goed doorroeren en je gerecht is klaar. Een vegetarische schijf of een hamburger past hier goed bij.
1 venkelknol, 2 sinaasappels (bloedsinaasappels zitten lekker vol sap), 1 ui, 2 el olijfolie, paar rozemarijnblaadjes vers of gedroogd, zout en peper
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Snijd de stelen aan de bovenkant van de knol (als er groen aan zit dan is dat mooi voor garnering). Zet de knol op zijn onderkant en snijd een plak van de zijkant. Zet de venkel op zijn kant en snijd verticaal of horizontaal in plakken. Snijd de ui en sinaasappel in dunne plakken of stukjes. Vet een ovenschaal in met boter of olie. Doe de ui, sinaasappel en venkel daarin. Breng op smaak met peper en zout. Pers een sinaasappel uit en doe het sap over de groentes in de ovenschaal. Zet 15 minuten in de oven of langer als de groentes nog hard zijn. Voeg nog wat sap en/of water toe als het droogkookt.
• Je kunt ditzelfde gerecht maken met bleekselderij in plaats van venkel. Voor erbij bijvoorbeeld zwarte bonen en een salade met augurk.
2 appels, 3 stengels bleekselderij, ca 75 gram mayonaise (1 eetlepel is 15 gram), zout en peper, 60 gram walnoten, citroensap
Was en snijd de appels in blokjes (zonder 't klokhuis natuurlijk…). Snijd de bleekselderij in plakjes van 1 centimeter. Snijd de walnoten in stukjes. Meng de appels, bleekselderij en noten. Doe de mayonaise erbij en naar smaak citroensap, zout en peper.
• Je kunt deze salade ook maken met een knolvenkel. Een stokbroodje met kruidenboter (roomboter of halvarine met zout, peper en kleingesneden bieslook) smaakt hier goed bij. Een paar gekookte eitjes erbij en je paasmaaltijd is klaar.
1 laurierblad, beetje citroensap, bouillonpoeder, gebruik de kruiden die je hebt zoals; mierikswortel, maggiplant, tijm, citroenmelisse, knoflookpoeder en gebruik groentes die je hebt, zoals zoete bataat, prei, venkel, bleekselderij, ui, tomaat, wortel, pompoen, 1 liter water
Breng een liter water aan de kook en doe daarin een ui (kan met schil erbij), een teen knoflook, een laurierblad, wat citroenmelisse, en wat je verder maar hebt. Laat een halfuurtje zachtjes pruttelen, zo trek je bouillon. Haal alles uit de pan en maak de soep af met verse groentes die je in stukjes snijd. Laat een half uurtje garen en breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper en wat citroensap.
50 gram roomboter, 1 citroen, 200 gram fijne suiker (ja klopt is niet goed, maar soms wel lekker…), 4 eieren, 4 eidooiers
Snijd de boter in kleine blokjes en laat de helft smelten op zacht vuur in een pannetje. Splits 4 eieren in dooiers en eiwit. Het eiwit kun je voor iets anders gebruiken. Doe de suiker, 4 eieren en 4 eidooiers bij de gesmolten boter. Breng al roerend op half hoog vuur aan de kook. Daarna nog een klein minuutje zachtjes koken; blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Je hebt nu een soort dunne vla. Haal de pan van het vuur. Doe de andere helft van de boterblokjes erbij en roer goed totdat alle boter is gesmolten. Zeef dit mengsel door een fijne zeef in een schaal en zet vier uur in de koelkast. Je kunt de vla versieren met bijv wat geraspte chocola.
4 eiwitten, 175 gram fijne kristalsuiker, 200 gram kokosrasp (voor ca 20 stuks)
Verwarm de oven voor op 170 graden. Maak een kom vetvrij en klop daarin de eiwitten stijf met de suiker. Doe de kokosrasp erbij en roer alles totdat het goed is gemengd. Bekleed een bakplaat met bakpapier. De kokosmakronen zetten niet veel uit in de oven, dus je kunt ze dicht bij elkaar plaatsen. Doe dat met een ijslepel of twee eetlepels. Strijk ze glad af aan de rand. Bak bruin in 20 tot 25 minuten.