< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 14, 3 april 2024

Preparatendag

Gisteren (tweede paasdag) hadden we preparatendag, je mag het ook sprookjesgeloofdag noemen, als je dat woord tenminste heel pósitief opvat. We waren met maar liefst 15 mensen! Bij wijze van opmaat en om in de juiste sfeer te komen hebben we ons verdiept in de paardebloem. In Steiner’s landbouwcursus wordt vol lof over deze plant gesproken: het is een hemelsbode, die de krachten uit het, in de kosmos overal in homeopathische dosis aanwezige, kiezelzuur opvangt en aan de aarde doorgeeft.

Om te beginnen heeft iedereen uit zijn hoofd een paardebloemplant getekend. Dit leverde prachtige en ook zeer verschillende resultaten op. Vervolgens heb ik een grote paardebloemplant, die ik op vrijdag al uitgegraven en opgepot had, op tafel gezet en mocht ieder een poging wagen om die na te tekenen. Zo hebben we onze waarneming gescherpt. Daarop zijn we naar buiten getogen en hebben de preparaten die we afgelopen herfst gemaakt en ingegraven hadden, weer opgegraven. Allereerst het paardebloempreparaat, toen de hoorns met mest, toen de kamille en tenslotte het eikeschorspreparaat.

Ze zijn allemaal goed gelukt. Vervolgens hebben we het kiezelpreparaat nieuw gemaakt. Dat gaat als volgt: een aantal mooie kiezelstenen die ik op ’t Leeuweriksveld gevonden heb, en wat stukjes bergkristal worden eerst met een moker zo fijn mogelijk geslagen. Het resultaat gaat in een vijzel en wordt weer zo fijn mogelijk gemaakt als met dát gereedschap haalbaar is. Maar dan is het nog niet fijn genoeg, en als laatste wrijven we het poeder dat uit de vijzel komt fijn tussen twee glasplaten. Het eindproduct is een héél fijn poeder, dat in een koeiehoorn gaat en dan gedurende de zomer in de grond verblijft.

Tenslotte hebben we het hoornmestpreparaat geroerd en met emmers en handvegers over alle akkers van ’t Leeuweriksveld uitgebracht. De sfeer was uitstekend en het was echt een feest om te doen en bovendien een fluitje van een cent met zoveel mensen. Afsluitend genoten we van soep en brood bij een mooi paasvuur!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Lentepostelein't Leeuweriksveld
Raapstelen't Leeuweriksveld
Rode bietBioRomeo, Ens
Witte koolDe Verte, Sexbierum
Rode puntpaprikavia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Raapstelen, waspeen, rucola, …

Kiezelpreparaat 2024

Dit jaar roeren en spuiten we elke derde vrijdag van de maand kiezel. De eerste keer is vrijdag 19 april om 7u. Als u zich aanmeldt, kunt u meedoen.

Eten wat de pot schaft

Woensdag 24 april 18 uur op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. info@oogstenkokeneneten.nl

Agenda 20 jaar ‘t Leeuweriksveld

Zelfoogsten

Per 1 mei kunt u bij ons ook een abonnement voor zelfoogst nemen. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit op de akkers een overvloed aan groentes. De zelfoogsters kunnen hiervan oogsten wat ze dagelijks nodig hebben.Voor diegenen, die zelf geen eigen moestuin hebben, maar toch de voldoening van een eigen oogstmoment willen hebben.
Zin om mee te doen? Vanaf 2 april kunt u zich aanmelden bij ons. Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelfoogsten.

BD- dineren: eten en rondleiding

Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Aardedans

Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvóór is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.
’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer.

Nieuw in de agenda:

Festival op de brink

Op zaterdag 14 september willen een aantal bewoners van onze plek een mooie kunstzinnige dag organiseren, noteer deze dag alvast in je agenda.

Een vraag van de collega’s van de Eemstuin

Op de Eemstuin in Uithuizermeeden bouwen we aan het Huis voor de Aarde. Dat is een composteerbaar huis met sprookjesachtige details. Het is podium voor inspiratie, bewustzijn, verbinding en activiteit, alles wat de aarde ten goede komt. In juni willen we een groot openingsfeest houden. Op het Huis moet nog een natuurdak. Hiervoor zoeken we een groene investeerder die ons de aller, aller- laatste 25.000 euro wil lenen.
Email of bel ons voor info en afstemmen: eemstuin@gmail.com 0628866714


Recepten

Raapstelenquiche met paprika

5 bladerdeeg plakjes uit de diepvries, snuf zout en peper, 50 g crème fraîche, 100 g camembert, 3 eieren, beetje nootmuskaat, 50 g geraspte belegen kaas, 1 bos raapstelen, rode paprika

Pak de bladerdeegvellen uit en laat zo'n 10 minuten ontdooien. Gebruik een taartvorm. Vet in met roomboter. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Was de raapstelen en snijd ze grof. Laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren los met de crème fraiche, peper, zout en nootmuskaat en meng de groente erdoor. Snijd de camembert in blokjes en doe erbij. Snijd de helft van de paprika in kleine blokjes en roer erdoor. Vul de taartvorm ermee. Strooi de kaas erover. Bak de quiche in ca. 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Lentepostelein met geraspte rode biet

Was de postelein en maak een dressing van 1 deel olie (bijvoorbeeld 1 eetlepel), 2 deel azijn met wat zout en peper, 2 theelepels mosterd; altijd lekker als bijgerecht. Voor de variatie een leuke versiering: schil en rasp een handjevol rode biet en verspreid dat over de lentepostelein. Je kunt de rode biet ook eerst koken, laten afkoelen, schillen en in blokjes snijden. Over het verse groen verspreiden met wat blokjes feta en dan de dressing met mosterd erover sprenkelen. Wat geroosterde nootjes (cashewnoten) zijn er heerlijk bij.

Salade met couscous en witte kool

100 gram appel, 140 gram witte kool in fijne reepjes gesneden, 165 gram couscous, 0,5 rode ui in dunne ringen, 1 el mosterd, 40 ml olijfolie extra virgine, 1 el azijn of citroensap, zout en peper

Het voordeel van couscous is dat het snel klaar is. Je giet er wat kokend water (net zoveel milliliter als het aantal grammen couscous) over, laat even staan en klaar is Marie. Rasp de appel en meng met een beetje citroensap tegen de verkleuring. Snijd de witte kool in zo fijn mogelijke reepjes. Snijd de rode ui in fijne snippertjes. Klop de mosterd, olie en azijn tot een geheel en voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de appel, kool, ui en couscous met de dressing. O ja, versier met lentepostelein.

Snelle zure witte kool

500 gram witte kool, 1 el zout, 1 theelepel suiker, 2 tl azijn, als je hebt wat dille, een hand vol rozijnen

Snijd de witte kool in zeer dunne reepjes. Doe de reepjes in een vergiet en kneed het zout gedurende 1 minuut door de witte kool. Zet het vergiet in een bak. Laat 15 tot 30 minuten staan op 't aanrecht en knijp af en toe het vocht eruit. Doe dan een schotel op de kool in het vergiet en zet er iets zwaars op.

Laat 30 minuten rusten en knijp nog een keer goed uit. Spoel af onder de kraan en laat uitlekken. Meng met de suiker, de dille en de rozijnen.

Geroerbakte tofu met witte kool en paprika

1 blok tofu, 2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 1 rode (punt)paprika, 2 tenen knoflook, 4 ons witte kool, verse of gember poeder, 4 eetlepels water of witte wijn, 2 eetlepels soja saus, snuf zout

Wikkel de tofu in een schone theedoek, zet er een paar boeken oid op en laat het vocht er in zo’n 20 minuten uittrekken. Snipper de ui en fruit in olijfolie. Snijd de knoflook fijn en laat meebakken. Snijd de paprika en de witte kool in reepjes en roerbak zo’n 5 minuten mee. Haal uit de pan. Snijd de tofu in blokjes en bak op een stevig vuur krokant in dezelfde pan, vijf minuten. Doe de gember erbij en een scheut water of witte wijn. Laat al roerend wat vocht verdampen en doe dan het uimengsel erbij. Roer goed en laat lekker opwarmen. Tot slot nog de sojasaus en wat zout goed erdoor mengen en serveren met een frisse salade of de snelle zure witte kool.

Veganistische pesto met lentepostelein, zevenblad en daslook

4 handen groen: lentepostelein, zevenblad en daslook, 4 teen knoflook, 40 gr zonnebloempitten, 20 gr sesamzaad, 20 gr walnoot (ca 8), halve theelepel citroensap, halve theelepel balsamicoazijn, scheutje olijfolie, zout en peper

Was de groene bladeren. Spreid ze uit over een theedoek en laat drogen. Draai het nog een keer om; hoe minder water hoe beter. Rooster de zonnebloempitten en sesamzaadjes apart (sesamzaadjes zijn eerder klaar) en de in stukjes gesneden walnoot in een droge koekenpan. Pel de knoflook en snijd het zeer fijn. Snijd het groen zeer fijn en doe in een kom. De geroosterde zaden, noten en de knoflook erbij, het citroensap, een scheut olijfolie en de azijn. Een snufje zout en peper erbij. Mix dit met de staafmixer tot een smeuïge pasta. Proef en maak de smaak af. Doe de pesto in schone potjes en houd ca 1 cm ruimte. Dek het af met olijfolie. De pesto mag niet in aanraking komen met zuurstof, dan wordt het snel zuur. Sluit het potje. Ongeopend circa 3 weken houdbaar in de koelkast. Geopend ca 1 week.

< terug naar overzicht