< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 17, 24 april 2024

Het voorjaar gaat zijn gang

We kunnen hier van alles opmerken over het weer en toch loopt het hier op de boerderij aardig goed. Twee ladingen planten zitten al in de grond, de derde komt deze week. Het zal wel even puzzelen zijn, want sommige planten moeten nu op een andere plek, omdat het achter de bessengaard nog veel te nat is, maar ten opzichte van de ons omringende buurboeren zijn we mooi op gang. De asperges zijn volop bezig en deze week was er al een ruime oogst uit de tunnelkassen: spinazie, kropjes sla, paksoy, bosui, de laatste raapstelen en rucola. Want nu moet er al weer ruimte komen voor de zomergewassen in de kas.

De planten op de akkers buiten zijn goed beschermd door het doek en als je eronder kijkt, groeien ook daar de planten goed. In de bessengaard is het volop aan het bloeien, hopelijk heeft de nachtelijke beregening de bloesems goed tegen de vorst kunnen beschermen, dat zal te zijner tijd zichtbaar worden. En ook al hebben we nu hier geen bijen, zie je toch op een zonnig moment van alles rondvliegen aan hommels en wilde bijen. De boerenzwaluwen zijn al weer met een leuke club aanwezig in onze schuur en verblijden ons met hun gekwetter. Weer of geen weer, de natuur gaat z’n gang.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Spinazie't Leeuweriksveld
Groene eikebladsla't Leeuweriksveld
Paksoy óf asperges/óf paprika't Leeuweriksveld /resp. Vahl, IJsselmuiden
Zoete bataatBiobatem, Lemele
Komkommervia Udea

Volgende week verwacht:

Kropsla, deel vd pakketten: asperges, paksoy, rabarber, …

Kiezelpreparaat 2024

dit jaar roeren en spuiten we elke derde vrijdag van de maand kiezel. De volgende keer is vrijdag 17 mei om 7u. Als u zich aanmeldt, kunt u meedoen.

Eten wat de pot schaft

Woensdag 29 mei 18 uur op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp. info@oogstenkokeneneten.nl

Asperges bestellen

Wilt u bij uw groentepakket ook een portie asperges bestellen, dan kan dat in deze periode. Stuur ons een mailtje of bel ons, dan komt het witte, of soms groene goud de volgende keer mee met het pakket.
De prijzen:
AA1/kg €12,00
AA2/kg €8,50
A1/kg €11,00
Groen/kg €10,00
B/kg €4,00
Koppen/kg €4,00
Soepasperges/kg €2,75


In week 19 leveren we alle pakketten één dag eerder dan normaal i.v.m. Hemelvaartsdag. De winkel is in die week dan op woensdagmiddag geopend.


Agenda 20 jaar ’t Leeuweriksveld, en ook: 100 jaar bd landbouw 😊

Zelf oogsten

Vanaf heden kunt u zich aanmelden bij ons! Voor meer informatie: vraag een flyer op, of kijk op onze website bij Zelf oogsten.

Pinkstermarkt

op 't Leeuweriksveld Zaterdag 18 mei van 9 tot 14 uur.
10 en 12u: korte rondleiding over de boerderij en kennis maken met het zelf oogsten. Voor uw zelf geoogste groente betaalt u de winkelprijs met 25% korting.
11 uur: wildplukwandeling
13 uur: rondleiding in de bessengaard.
Voor meer info (ook als je nog met een kraam wilt komen):
Linda 06-15330589 debruijn.linda29@gmail.com

BD- dineren: eten en rondleiding

Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld
16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Aardedans

Optreden van de dans- en euritmiegroep DeDae
Zaterdag 15 juni om 14:30 op onze brink.
Daarvóór is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans. Hiervoor graag aanmelden bij ons.

TUIN-Festival op de brink

Op zaterdag 14 september willen een aantal bewoners van onze plek een mooie kunstzinnige dag organiseren, noteer deze dag alvast in je agenda.


Recepten

Asperges met kappertjes

700 gram asperges, zout en peper, 3 el boter of kokosolie, witte asperges, 1 bosje peterselie (gewassen en fijngehakt), 0,5citroen (uitgeperst), 1 potje kappertjes

Snijd 2-3 cm van de onderkant van de asperges. Schil tot ca 2 tot 3 cm onder het kopje. Verhit 1 el boter of kokosolie in een koekenpan. Bak de asperges rondom in de boter, zo’n kleine 10 minuten. Haal de asperges uit de pan en leg ze op een mooie schaal. Doe 1 el boter erbij in de pan en doe de peterselie en de kappertjes erin en laat ze meeverwarmen in de boter. Schep de boter met de kappertjes en peterselie over de asperges. Bestrooi met zout en peper en besprenkel vlak voor het serveren met het citroensap.

Spinazie met paddenstoelen en aardappelpuree

4 ons aardappelen (kan ook met zoete bataat), flinke klont roomboter (of olijfolie), 3 tenen knoflook, 200 gr kastanje champignons, 600 gram spinazie, 4 eetlepels creme fraiche (of zijdentofu of plantaardige room), geraspte parmezaanse kaas

Kook de aardappels gaar, giet ze af (bewaar wat van het vocht) en stamp met behulp van roomboter en evt wat kookvocht tot puree. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de helft van de champignons in plakjes en de andere helft in kleine stukjes. Snijd de knoflook fijn. Was de spinazie en laat uitlekken. Fruit de champignons en knoflook op hoog vuur bruin. Doe na een minuutje de uitgelekte spinazie erbij. Roer goed tot de spinazie is gesmolten. Roer dan 3 eetlepels creme fraiche erdoor en roer tot een sausachtig geheel. Als het te dik is kun je er wat aardappelwater doorroeren. Doe de laatste lepel creme fraiche erbij en wat zout en peper. Doe de aardappelpuree in een ovenschaal. Verspreid de spinazie erover. Verstrooi de geraspte parmezaanse kaas over de spinazie en zet 10 minuten in de oven.

Curry met zoete bataat

500 gr zoete aardappel, 150 gr spinazie of 1 bos raapsteel, 200 gr kikkererwten (vers of uit een potje), 400 gr tomatenblokjes (vers of uit blik), 400 ml kokosmelk of een blok kokosnootcreme van 50 gr, 1 rode (of gele) paprika, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 cm verse gember, 30 gr zonnebloempitten, 1 el garam massala, 1 tl komijn, 1 tl koriander, peper en zout, olijfolie, als je hebt wat verse peterselie

Schil de zoete aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui, snijd de knoflook fijn, de paprika in kleine stukjes (zonder zaad) en rasp de gember fijn. Fruit de ui in olijfolie, doe na een paar minuten de paprika en gember erbij. Roer goed en laat lekker garen. Roer tot slot de knoflook erdoor. Voeg de garam massala en de komijn toe en bak dit kort mee. Voeg de zoete aardappel, de tomatenblokjes en de kokosmelk toe. Laat de zoete aardappelcurry op een zacht vuur ongeveer 15 – 20 minuten stoven. Voeg nu beetje bij beetje de spinazie (of de in stukjes gesneden raapsteel)toe en de (uitgelekte) kikkererwten. Meng nog even kort. Breng de Indiase curry op smaak met peper en zout. Garneer de zoete aardappel curry met wat verse peterselie en de zonnebloempitten. Serveer met quinoa of rijst.

Zoetzure komkommer

1 komkommer, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel rietsuiker, beetje zout, 1 mespunt sambal oelek

Was de komkommer. Voor een leuk effect snijd je met een vork van boven naar beneden in de buitenkant van de komkommer. Je kunt ook schillen zodat er 1 cm brede witte en groene strepen ontstaan. Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Bestrooi met wat zout en laat dit enkele minuten intrekken. Roer de suiker, zout en sambal oelek door de azijn en schenk het sausje over de komkommer. Laat zeker 1 uur intrekken op een koele plaats.

Sla met sinaasappel

1 krop sla, 1 stengel bleekselderij, 1 sinaasappel, handje walnoten. Voor de dressing: 1 eetlepel zure room, 2 theelepels paprikapoeder, 2 theelepels mosterd, zout en peper, sap van 1 citroen

Was de sla en laat uitlekken. Verspreid de blaadjes op een schaal. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en hak de walnoten grof. Strooi beiden over de sla. Pel de sinaasappel en haal in partjes uiteen. Snijd de partjes in drie stukjes. Verspreid over de sla. Roer het sausje van de room, paprikapoeder, mosterd, zout, peper en citroensap naar smaak. De saus vlak voor het opdienen over de sla verspreiden.

Zoete aardappelkoekjes, veganistisch

500 gram zoete bataat, 1 eetlepel ketjap, 2 eetlepels bloem, 2 stengels lenteui of een dun preitje, peper en zout

Schil de bataat en snijd in stukken. Kook gaar in zo’n 15 minuten. Giet af en laat even droogstomen. Snipper de lenteui. Stamp de aardappels fijn en meng met de lenteui, ketjap, bloem, peper en zout. Maak kleine koekjes en bak in olie of boter.

< terug naar overzicht