< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 18, 1 mei 2024

Uniek bedrijf zoekt opvolgers

In Nederland zijn er ruim 150 biologisch- dynamische boerderijen en tuinderijen. Eén daarvan is Noorderbos. Dit unieke bedrijf zoekt opvolgers.

Wij zijn Edo en Maria. Wij zoeken opvolgers voor ons biologische blauwe bessenbedrijf Noorderbos van 11 ha. bedrijf in Tiendeveen, in het zuiden van Drenthe. We zijn gestart in 2006 op een prachtige plek, pal naast een bos van Drents Landschap. Houtsingels en bloemrijke grasranden omringen de bessenpercelen en de natuur is overal aanwezig. Onze wens is mensen te vinden die de zorg voor deze mooie plek willen overnemen en het bedrijf naar eigen inzicht voortzetten of omvormen, met behoud van de natuur- en landschapselementen en de biologische status van de grond. De grond en de locatie bieden ook heel veel andere mogelijkheden. Behoud en beheer van natuur- en landschap (met subsidie) en de biologische grond vinden we van groot belang. Neem vooral contact op als je een woning met grond zoekt voor een eigen biologische en natuurinclusieve bedrijfsvoering. De voorbereiding voor seizoen 2024 is al begonnen. We hopen dat geïnteresseerden snel contact zoeken, zodat ze samen met ons ervaring kunnen opdoen met alle aspecten van het bedrijf. Naast de verse bessen die we in juli en augustus oogsten, zijn onze diepvriesbessen, sappen en siropen in biowinkels in het hele land te koop. We zijn EKO en Demeter gecertificeerd.

Bel Maria 06 2714 8412 of Edo 0626 538 626 of kijk op www.noorderbos.nl

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla't Leeuweriksveld
Rabarber't Leeuweriksveld
Paksoi óf asperges't Leeuweriksveld
Rode bietenHospers, Marknesse
Bleekselderijvia Udea

Volgende week verwacht:

Kropsla, deel vd pakketten: asperges, raapstelen, …

Kiezelpreparaat 2024

Dit jaar roeren en spuiten we elke derde vrijdag van de maand kiezel. De volgende keer is vrijdag 17 mei om 7u. Als u zich aanmeldt, kunt u meedoen.

Eten wat de pot schaft

Woensdag 29 mei 18 uur op ’t Leeuweriksveld.
€ 20,-/pp. info@oogstenkokeneneten.nl

In week 19 leveren we alle pakketten één dag eerder dan normaal i.v.m. Hemelvaartsdag. De winkel is in die week dan op woensdagmiddag geopend.

BD- dineren op 11 mei:
Nog enkele plaatsen beschikbaar.

16 uur rondleiding over de steeds mooier wordende landen, op het menu deze keer natuurlijk het witte en groene goud. Met een klein muzikaal toetje. € 29,50 p.p. Info en aanmelding bij Alberta Rollema 06-19199934, info@oogstenkokeneneten.nl

Lezing Permacultuur & Elektrocultuur

door Moestuin Milan op 't Leeuweriksveld, zaterdag 1 juni 10 - 15 uur

Beste tuinliefhebbers, Ben je klaar om je tuin te transformeren in een bloeiend paradijs vol leven en harmonie? Kom dan naar mijn lezing waar ik de twaalf krachtige principes van permacultuur zal delen, samen met een introductie tot elektrocultuur. Ontdek hoe permacultuur je kan helpen om op een natuurlijke en duurzame manier een weelderige én productieve tuin te creëren. Maar dat is nog niet alles! We zullen ook een blik werpen op elektrocultuur, een fascinerende benadering van tuinieren die gebruikmaakt van “elektrische” impulsen om de groei van planten te stimuleren. Deze lezing is bedoeld voor iedereen, of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint. Aanmelden kan via de email moestuinmilan@gmail.com en via Telegram: https://t.me/+Q2UuDSQDRvMyYjE8. Het event gaat door mits er genoeg deelnemers zijn. Eigen bijdrage (contant) €25,- p.p. (dit is incl. koffie, thee en water.)
Lunch is potluck.

Asperges bestellen

Wilt u bij uw groentepakket ook een portie asperges bestellen, dan kan dat in deze periode. Stuur ons een mailtje of bel ons, dan komt het witte, of soms groene goud de volgende keer mee met het pakket.
De prijzen:
AA1/kg €12,00
AA2/kg €8,50
A1/kg €11,00
Groen/kg €10,00
B/kg €4,00
Koppen/kg €4,00
Soep/kg € 2,75


Recepten

Sla anders

Je kunt sla eens anders presenteren, bijvoorbeeld op een groot plat bord.
Pluk de slabladeren en was het zand eraf. Laat uitlekken. Bedenk wat je bij de salade wilt gebruiken:

noten, augurkjes, eetbare bloemetjes, sjalotje, kleingesneden bleekselderij, tuinkruiden en bedenk een dressing; bijvoorbeeld 1 deel olie, 1 deel azijn en twee delen mayonaise met paprikapoeder

Verdeel de sla over het platte bord. Nu kun je de sla gaan 'versieren', maak er een mooi schilderij van! Tot slot druppel je de dressing over het geheel.

Krokante bieten

250 gr bieten, olijfolie, zout en peper, bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakplaat in of bekleed met bakpapier. Schil de bieten, halveer ze en snijd in plakken van ca 3 millimeter. Doe de plakken biet in een kom met een flinke scheut olijfolie en hussel door elkaar zodat alle plakken ingevet zijn. Leg de plakken naast en tegen elkaar op de bakplaat. Strooi er zout en peper over. Rooster de plakken 10 minuten. Keer ze om en rooster nog tien minuten. Serveer meteen. Lekker bij een salade en bijvoorbeeld puree.

Rauwe bietensalade met yoghurtsaus

250 gram rode bieten, 1 sjalotje, zout en peper, 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels yoghurt, 1 takje dragon of verse peterselie of een ander groen kruid

Schil de bieten en rasp ze. Pel de sjalot en snijd heel fijn. Meng beiden in een kom. Meng met zout en peper, de mosterd en de yoghurt. Proef en breng eventueel verder op smaak. Snijd de groene kruiden zo fijn mogelijk en schep door de bietensla.

Paksoi met kappertjes en olijven

paksoi, olijfolie, 2 eetlepels kappertjes, 40 gram olijven, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel balsamicoazijn

Was het zand van de paksoi. Snijd het blad van de stengels. Verwijder het onderste stuk van de stengel en snijd alles in repen van ruim 1 centimeter. Laat twee eetlepels kappertjes uitlekken en snijd 40 gram olijven in stukjes en verwijder eventuele pitten. Hak twee tenen knoflook fijn. Verhit olie in een koekenpan en bak de stukken stengel ca drie minuten. Doe dan het in stukken gesneden blad erbij en bak nog een paar minuten. Je kunt er een beetje water bij doen en al roerend het vocht laten verdampen. Doe een beetje zout en peper in de pan. Als het blad zacht is voeg je de kappertjes, olijven en knoflook toe. Bak nog een minuut. Dan kan de citroensap en de balsamicoazijn erbij. Roer goed, laat heel eventjes (paar seconden) verwarmen en serveer bijvoorbeeld met bonen (zwarte of bruine) en tofu.

Rabarberdessert

400 gr rabarber, 1 rijpe banaan, 6 gedroogde vijgen, 2 eiwitten, 1 eetlepel amandelschijfjes (of een ander nootje), snuf vanillepoeder

Was de rabarber. Snijd de rabarber en gedroogde vijgen in stukken. Breng een pan met een ½ centimeter water aan de kook. Doe de rabarber en vijgen in de pan en kook zachtjes gaar (10-15 minuten). Laat afkoelen en doe de in stukjes gesneden banaan erbij. Pureer met de staafmixer. Doe er wat vanillepoeder door. Rooster de nootjes knapperig. Neem twee eiwitten. Klop die vlak voor het serveren stijf en roer door de vruchtenpuree. Garneer met de nootjes.
Recept van Velt.

Raapstelen en uiensaus

1 bos raapsteel, 2 uien, 3 eetlepels meel, 2 dl melk of water, olijfolie of kokosolie, zout en peper, beetje mosterd

Snipper de uien. Snijd de wortels van de raapsteel en snijd ze in stukjes van een centimeter. Was het zand eruit en laat uitlekken. Verhit de olijf- of kokosolie. Doe de ui in de olie en zet het vuur zacht. Laat zo'n 10 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe. Voeg het meel toe en roer zo'n twee minuutjes. Voeg dan al roerend de melk of het water toe en laat koken tot je een gebonden saus hebt. Zet het vuur zacht. Roer de stukjes raapsteel door de uiensaus en breng op smaak met zout, peper en een beetje mosterd. Breng weer op temperatuur en serveer de raapsteel met bijv. ei en rijst.

Asperges met botersaus

700 gr asperges, 80 gr boter, 1 kleine ui, 1 citroen, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 eetlepels gehakte bieslook, 1 eetlepel gehakte kervel, zout en peper

Snipper de ui fijn. Snijd ca 1,5 centimeter van de onderkant van de asperges. Schil de asperges vanaf vlak onder het kopje tot onderaan. Kook ze in ca 10 minuten gaar in een bodempje water. Verhit de boter zachtjes. Fruit de ui een paar minuutjes in de boter op laag vuur. Pers de citroen uit en voeg het sap, de kruiden en het zout toe. Leg de asperges op een bord en sprenkel de botersaus erover. Lekker bij sla en gebakken aardappeltjes.

< terug naar overzicht