Afgelopen vrijdag hebben we met drie mensen voor het eerst in dit seizoen weer kiezelpreparaat geroerd en uitgebracht. We begonnen om 7 uur ’s ochtends, dan is de zon al een tijdje op, maar toch is de dag nog aan het ontwaken. Het was ook even niet zo duidelijk, wat het weer zou doen, maar uiteindelijk was het de hele tijd droog en zo konden we ons werk goed doen.
Zo nu en dan krijgen we de vraag, wat het verschil tussen biodynamisch, biologisch en ev ook gangbare landbouw eigenlijk is, liefst dan in een paar korte zinnen (!). Een mooi aspect komt in beeld bij de preparaten. Als we om ons heen kijken kunnen we zeggen: er is materie. En verder ook leven en ziel en geest. In álle soorten landbouw kun je met die vier gebieden rekening houden, ze goed verzorgen. In de gangbare en biologische landbouw kun je ook beslissen, dat er alleen materie is, maar als je bd boer wilt zijn en materialist, dat gaat gewoon niet. Sterker nog, je werkt zelfs eraan, om alle gebieden goed te verzorgen, zodat zij ook in onze voeding in een goede verhouding staan. Met de preparaten ben je hierin aan het werk. Ze hebben ook een materiele basis, maar hun werking ligt veel meer in het energetische. Zo gebruiken wij hier bij één ochtend kiezelpreparaat één theelepel kiezelpoeder voor het hele bedrijf. Maar even van begin af aan:
Rond Pasen wordt kwarts tot een fijn meel vermalen en in een koehoorn gevuld. Dit gaat de hele zomer in de grond (in de vruchtbare laag) om zich lekker op te laden met alle zomerkrachten uit de nabije en verre omgeving. In de herfst wordt het weer uitgegraven en verblijft dan op een zonnige plek in ons huis. Tot er een kiezelochtend gepland staat. Dan vullen we onze preparatenton (een houten wijnvat) met (regen)water, één theelepel kiezel erin en met een grote bezem, die boven de ton opgehangen is, wordt een uur geroerd. Je roert één kant op, met het doel om een mooie trechter te laten ontstaan, en als je de bodem kunt zien, dan ga je de andere kant op, even wordt alles lekker chaos en dan begin je weer opnieuw, de andere richting. Als je zo bezig bent, wordt het water steeds een stukje glinsterender, of dunner. Hoe meer mensen, hoe ontspannener het is, er ontstaan altijd mooie (filosofische) gesprekken en het uur is zo om.
Dan wordt het uitgebracht. Het “opgeladen” water komt dan in een rugspuit en wordt fijn verneveld uitgespoten over de gewassen, die datgene aan het vormen zijn, wat we straks willen oogsten. Zodoende spuiten wij bd-boeren wel, alleen niet tégen iets, maar vóór iets.
Het kiezelpreparaat staat voor lichtkwaliteit, smaak en geur. Wil je een keer meedoen? Wees welkom.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Asperges óf paksoy | 't Leeuweriksveld |
Diverse sla | 't Leeuweriksveld |
Bosui | 't Leeuweriksveld |
Andijvie | 't Leeuweriksveld |
Rode biet | BioRomeo, Ens |
Sla, spinazie, paksoy óf asperges, koolrabi, …
Er zijn nog een aantal plekken vrijgekomen bij het bd- dineren, zaterdag 13 mei as. Meld je aan bij Alberta Rollema 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
In week 20 leveren we alle pakketten één dag eerder dan normaal i.v.m. Hemelvaartsdag. De winkel is in die week dan op woensdagmiddag geopend.
Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde. Zodat je een kijk kunt nemen, hoe alles nu uitziet en zodat wij je een beetje kunnen verwennen. Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70, ontvangst met een hap en drank en een rondleiding. Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer met spelletjes, lekker eten, muziek en kampvuur. Laat het ons weten, als je wilt komen.
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 2 juni, 7 juli, 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen!
Ze zijn er nu volop, u kunt naast uw abonnement ook een portie asperges bijbestellen, stuur een mail, of bestel telefonisch, dan komt de bestelling met het volgende pakket mee.
Asperges AA1*/kg | 13,00 |
Asperges A1*/kg | 11,00 |
Asperges groen*/kg | 10,00 |
Asperges AA2*/kg | 8,80 |
Asperges B*/kg dunne maat | 5,50 |
Aspergekoppen*/kg | 5,50 |
Soepasperges*/kg | 2,75 |
halve krop sla, 1 tomaat, 3 dadels, 100 gram cashewnoten, sap van 1 citroen, 1 teentje knoflook, peterselie, zout en peper, 1 eetlepel agavesiroop
Was de sla en laat uitlekken. Scheur de bladeren, dan blijven de vitamines er beter in als wanneer je sla snijd. Week de cashewnoten het liefst een dag tevoren (ze hebben 6 uur nodig). Giet ze af en voeg citroensap, knoflook, zout, peper en agavesiroop toe. Mix met een staafmixer of keukenmachine tot een saus. Voeg evt wat kookroom, water of veganistische melk bij om het smeuïger te maken. Op het laatst roer je er de peterselie (of een ander groen kruid) door. Was de tomaten en snijd ze in partjes. Snijd de dadels fijner. Doe wat slabladeren op de borden, verdeel de tomaat en dadelstukjes erover en giet er de dressing naar smaak overheen. Je kunt er wat fijngesnipperde paksoi en/of andijvie bij doen.
200 gr tofu naturel, 1 el paprikapoeder, 1 el komijnpoeder, 1 tl knoflookpoeder of een teentje knoflook, 0,5 ui, mespuntje zout, olie, 2 el ketjap manis, 2 eetlepels sambal of flink wat peper, 1 paksoi, 3 stengels bosui, 1 citroen, 2 el tamari, 250 gr eiermie (spaghetti of macaroni kan ook), bakpapier
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de tofu droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verkruimel de tofu fijn in een kom en meng met de paprika- en komijnpoeder, de fijngesneden teen knoflook, een klein scheutje olie en het fijngesnipperde uitje. Verspreid het mengsel over een met bakpapier beklede ovenschaal en rooster in 20 tot 25 minuten bruin en licht knapperig in het midden van de oven. Voeg de ketjap en sambal of peper toe en meng goed. Zet de oven uit en laat het gehakt nog 5 minuten in de warme oven staan om extra knapperig te worden. Was de paksoi en snijd in stukken van ca 5 centimeter. Snijd de bosui in dunne ringen. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de rasp en sap met de olie, sambal en tamari tot een dressing. Meng de dressing met de paksoi. Kook de eiermie (of spaghetti of macaroni) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg de pasta op een bord en drapeer de paksoi erover. Strooi het tofu gehakt erover.
voor 6 stuks: 3 aardappelen, 1 teen knoflook, 1 bos bosuien, 1 ui, zout, peper, 1 ei
Schil 3 aardappelen en kook ze gaar. Laat afkoelen. Stamp of prak ze daarna fijn, een beetje structuur mag nog. Snijd de knoflook, ui en bosui fijn en voeg ze bij de aardappelen. Kneed alles goed met je hand en breng op smaak met zout en peper. Draai kleine balletjes. Kluts een ei los. Verwarm olie in een koekenpan op middelhoog vuur; de koekjes moeten niet te snel gebakken worden. Rol een aardappelbolletje door het geklutste ei en en druk een beetje plat (denk aan een kleine hamburger). Doe in de koekenpan en bak goudbruin. Je kunt zelf van alles toevoegen aan de aardappel: geraspte kaas bijvoorbeeld of geraspte wortel of zwarte knoflook, etc.
bijgerecht voor voor 2 personen
2 rijpe peren, 1 krop andijvie, 200 gr gorgonzola kaas, 2 theel honing
Peren schillen, van klokhuizen ontdoen en in parten snijden. Andijvie goed wassen in ruim water en in repen snijden. In 3 minuten beetgaar koken en afgieten. Gorgonzola over andijvie verkruimelen en even meewarmen tot hij smelt. Andijvie op bord scheppen. Peer ernaast leggen en honing over andijvie en peer druppelen. Lekker met warm ciabatta-brood.
200 gr rode biet, stukje komkommer, 1 klein uitje, peper, 1 eetlepel azijn, 1 handje sla, munt, olijfolie, 1 theelepel citroensap; 1 theelepel mayonaise, 1 theelepel honing, 40 gr geitenkaas
Kook de bieten in de schil in ca 20 minuten gaar (grote bieten moeten wat langer koken). Laat ze afkoelen. Snijd de komkommer (halve is genoeg) in kleine blokjes. Snijd het uitje erg fijn. Meng de komkommer met de ui, peper en azijn. Haal de schil van de biet en snijd met een (kaas)schaaf dunne plakjes. Maak de dressing: doe de munt, olie, citroensap, mayonaise en honing in een vijzel en draai en plet tot de dressing lichtgroen kleurt. Leg op elk bord een paar slabladeren, drapeer de bietplakjes erop. Giet de komkommer en ui af en verspreid ze over de biet- plakjes. Verkruimel de geitenkaas en strooi over de biet. Sprenkel de dressing over het geheel. Een leuk voor- of bijgerecht. Dan lekker bij gebakken aardappelen.