…füllt dem Bauern Scheun und Fass. (mei koel en nat vult de boer zijn schuur en vat) zegt een oud Duits spreekwoord. In het begin van dit voorjaar zaten we daarmee wel goed. Genoeg water en ook niet heel warm, wel alles een beetje laat, maar toch kwam de zaak zo mooi op gang. Wat een verschil met de afgelopen dagen, toen was het dan koel en droog. Dat betekent meteen weer kijken, welke gewassen komen er goed doorheen, en waar moet water bij. De beregening heeft zijn werk al weer een paar keer gedaan. In begin is het altijd spannend, of alles het naar behoren doet, want zo’n regenbuis is ook een welkome winterschuilplaats voor bv muizen en zo maken ze dan ergens in die buis een gezellig nestje met bladeren en dergelijke en als dan voor het eerst water door de buis loopt is de sproeier aan het einde meteen verstopt. Dan moet je een paar keer heen en weer lopen, water aan, water uit, om alles aan de praat te krijgen.
Inmiddels staan de akkers al weer behoorlijk vol met aardappels, kolen, preien, bladgewassen, het eerste bed wortels is al weer gewied, de knolselderijs voor het volgende snertseizoen staan in de grond, yacon en lichtwortels zitten in de grond en in de kas zijn de eerste bonen gezaaid. De twee koeien en twee kalveren zijn inmiddels zo goed aan elkaar gewend, dat de scheidingsdraad tussen hun wel wegkon en ze nu samen met z’n vieren optrekken. De eerste kippen zijn weer broeds en op het erf stikt het van de mussen, zwaluwen en spreeuwen. Deze laatste zorgen altijd weer voor aandacht: ze strooien elke dag de ingang van de winkel in met overtollig nestmateriaal, een paar van hun hebben een flink repertoire van wulp tot sperwer. In de uilenkast zitten nu 7 eieren, misschien zelfs al de tweede leg?
Het is mooi, dat de vogels het hier zo naar de zin hebben.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy | 't Leeuweriksveld |
Diverse sla | 't Leeuweriksveld |
Spinazie | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Regenboogpeen BioRomeo óf asperges | 't Leeuweriksveld |
Sla, spinazie, paksoy, asperges óf rabarber, koolrabi, …
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 2 juni, 7 juli, 4 augustus en
1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.
over het tragische conflict in Oekraïne: “De sleutel ligt in Washington”-Ton Jansen. Vanuit oprecht neutraal en onbevangen standpunt geschreven; belangrijk om ter kennis te nemen.
biologisch driegangenmenu, Woensdag 31 mei 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u.
Start 13.30 tot 16.30.
Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora -
etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60
25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h
Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde.
Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70, ontvangst met een hap en drank en een rondleiding.
Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer met spelletjes, lekker eten, muziek en kampvuur. Laat het ons weten, als je wilt komen.
Asperges AA1*/kg | 13,00 |
Asperges A1*/kg | 11,00 |
Asperges groen*/kg | 10,00 |
Asperges AA2*/kg | 8,80 |
Asperges B* en koppen*/kg | 5,50 |
Soepasperges*/kg | 2,75 |
1 krop sla
Vinaigrette: 1 el citroensap, 0,5 tl mosterd, 1 el olijfolie, zout en peper
Vulling: 1 rode puntpaprika, 3 el roomkaas California, 40 gr zonnebloem- of pijnboompitten, tuinkruiden (bv: tijm, rozemarijn, basilicum)
Was de slabladeren en dep ze droog. Roer de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Rooster de pitten tot ze verkleuren in een droge koekenpan. Snijd de paprika in blokjes. Meng de roomkaas met de vinaigrette, paprika en geroosterde pitten. Leg een paar slabladeren op elkaar en doe er een flinke schep vulling op. Voeg wat fijngesneden tuinkruiden toe. Sluit de bladeren om de vulling, gebruik daar evt nog een extra slablad voor. Steek vast met een prikker of strik er een touwtje om.
200 gr spekjes of tofu, 200 gram champignons, 2 tenen knoflook, 600 gr spinazie, 4 eieren, 100 gr crème fraîche, 1 tl nootmuskaat, 50 gr buche fraîche of andere zachte geitenkaas, evt nog een restje groente erbij, bijv. een stukje courgette, een asperge, een paprika
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek in 7 min. krokant. Als je tofu gebruikt dan kun je kijken in de pakketbrief van week 14 van dit jaar.
Snijd de champignons in parten en knoflook fijn. Neem het spek/tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de champignons en knoflook 5 min. op hoog vuur. Schep het spek erdoor en bak even mee. Bak in een aparte pan de spinazie en laat iets slinken. Laat de groente uitlekken in een vergiet en schep om met het spek/tofu. Roerbak evt de andere groentes. Klop de eieren los met de crème fraîche, nootmuskaat, buche fraîche, peper en zout. Verdeel het groente-spekmengsel in de quichevorm. Schenk het eimengsel erover.
Bak de quiche in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
550 gr regenboogpeen; flinke scheut agavesiroop en balsamicoazijn, olijfolie, peterselie, zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de wortelen af en maak ze vervolgens goed droog met een theedoek. Halveer de wortels in de lengte tenzij ze al erg dun zijn. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn en allemaal ongeveer gelijk. Leg de peen in een ovenschaal of op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Maak de marinade aan door de balsamico azijn, agavesiroop, olijfolie bij elkaar te doen en hussel door de worteltjes. Verspreid de peen zo goed mogelijk.
Plaats in de oven voor zo’n 30 minuten. Keer ze halverwege even om en laat de wortelen mooi verkleuren, maar niet aanbranden. Prik met een vork om te testen of ze zacht zijn. Als ze klaar zijn kun je er een klontje roomboter doorheen mengen. Dien op met de fijngesnipperde peterselie.
Lekker bij aardappelpuree en sla met een gekookt eitje.
1 of 2 koolrabi's, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, olie, 125 ml room, zout en peper, ca. 25 g walnoten, 1 el paneermeel, 2 takjes tijm, stukje boter, evt 100 gr geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de koolrabi's, halveer ze en snij ze in dunne plakken. Kook de plakken in ca. 5 min. net gaar in water met wat zout. Snipper het sjalotje en knoflook en fruit ze in wat olie. Blus af met wat water en voeg de room toe. Kook de room een paar minuten in. Verdeel een laagje koolrabiplakjes in een ovenschaal en schep er wat room over. Verdeel daarover koolrabi en eindig met room.
Snijd de walnoten en tijm fijn en meng met het paneermeel. Je kunt wat geraspte kaas toevoegen aan het paneermeelmengsel. Bestrooi de koolrabi met het mengsel, doe er wat vlokjes boter op en bak ca. 10 min. in de oven.
Lekker bij gebakken aardappels.
125 gr. basmatirijst, 1 paksoi,1 rode paprika, 100 gr. champignons, 1 ui , 1 teen knoflook, 1 lenteui of bosui, pindasaus (kant en klaar of zelfgemaakt), gebakken uitjes, olie, sojasaus, peper en zout
Bereid de basmatirijst zoals aangegeven op de verpakking. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd in vieren. Verhit olie in een wokpan en roerbak de paddenstoelen met peper en zout. Snijd de ui in grove stukken. Pel en hak de teentjes knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes. Doe de ui bij de paddenstoelen en wok even mee, vervolgens de paprika en tot slot de knoflook.
Giet sojasaus naar smaak bij de groenten en schep goed om. Verwijder intussen de onderkant van de paksoi en was de rest. Snijd het harde deel van de stelen in reepjes. Voeg deze toe aan de wokpan. Het groene blad van de paksoi snijd je in reepjes. Voeg aan het einde toe aan de wok en roerbak kort mee. Eventueel nog een beetje sojasaus toevoegen. Bereid tijdens het wokken de pindasaus.
Kip is hier lekker bij.