Wat is het grootste werk van de groenteteler? Ja, het
onkruid bestrijden. We zouden kunnen beslissen om
op permacultuur over te stappen, maar goed, die
discussie is voor een andere keer, nu telen we
groentes in mooie redelijk rechte rijen, elk bed één
soort en dat is toch handig om vrij te houden van de
andere planten. Na die nattere periode groeide alles
vanzelf en kon de trekker ook pas laat weer het land
op om tussen de rijen te schoffelen. En dan het
handwerk in de rij. Als je alleen aan het werk bent
kom je vaak op de beste ideeën, als je met meerderen bent, ontstaan de meest boeiende gesprekken. Je
bent dicht aan de grond, kunt je hoofd lekker leeg
maken en als je af en toe omdraait en terugkijkt lachen je de groenterijen mooi schoon toe. Het is ook
een mooie oefening in “de weg is het doel” want als
je begint met het idee, dat het af moet, dan lijkt het
oneindig, maar als je gewoon je gang gaat, groeit
het resultaat met elke meter.
Maar snel daarna komt het oogstwerk. Wat halen
we toch al weer alles van het land: zoveel bladgewassen, koolrabi, paksoy, asperges, peulen, de eerste courgettes, wortels uit de kas, de groei zit er in.
Kathinka.
En ondertussen groeit hier ook het culturele leven!
Afgelopen vrijdag had Eleonora een goed gevulde
danskring met enthousiaste mantradansers.
Vrienden van ons vroegen, of zij een zomermuziekweek
op ’t Leeuweriksveld kunnen organiseren, dat lijkt
ons wel erg leuk en zo is er nu een eerste
aankondiging. Dus hou je van musiceren en heb je
nog een plek in je vakantieplanning, dan is dit een
mooie mogelijkheid.
onder voorbehoud van wijzigingen
Krop- of ijsbergsla | 't Leeuweriksveld |
Bosui | 't Leeuweriksveld |
Peterselie | 't Leeuweriksveld |
Asperges óf bietjes óf andijvie | 't Leeuweriksveld |
Regenboogsnijbiet | 't Leeuweriksveld |
Paksoy óf koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Tomaatje | QLP, Sexbierum |
IJsbergsla, bospeen, deel v.d.pakketten: asperges, …
Preparatenwerk
Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roe-
ren we het kiezelpreparaat. Volgende: 11 juni
Woensdag, 30 juni, 18u
Eten wat de pot schaft € 17,50.
Eten voor lijf en gezelligheid! Aanmelding, vragen en doorgeven van dieetwensen: info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934 Alberta Rollema.
Vrijdag 15-07 t/m zondag 17-07
Een
weekendseminar met filosofie, een kijk op de
actuele situatie in de wereld, omlijst met zang en
dans en een beetje buitenwerk. Met Heidjer Reetz
en Wouter Kamphuis. Met stevig denkwerk
vanuit het hart de diepte in (om het in een
notendop te omschrijven)
hoofdgerecht voor 2 personen
1 bos snijbiet, 1 uitje, een scheutje olijfolie, 500 gr aardappels, 1 dl. melk, klontje boter, 2 eieren, peper en (kruiden)zout, nootmuskaat, 1 theel. mosterd, 75 gr geraspte kaas (geen oude kaas), 1 beschuitje of 4 eetl. paneermeel
Was de snijbiet en snijd deze in repen. Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Verwarm de oven voor op 175°C. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en maak er met melk, boter, peper, (kruiden)zout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten zodat een dikke pureebekleding ontstaat. Schep de snijbiet in de schaal en verdeel het gelijkelijk. Klop de eieren los, meng er de geraspte kaas door en giet dit over het geheel. Zet de schotel ong. een half uur in de oven tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Lekker met een komkommersalade erbij.
Variatie extra gevuld:
Meng door de snijbiet gebraden (vegetarisch)
gehakt, blokjes ham of stukjes salami.
bij- of lunchgerecht voor 2 personen
15 gr boter, 400 gr koolrabi, 1 kleine aardappel, 500 ml kippenbouillon, 50 ml melk, 50 ml slagroom, 40 gr gorgonzola kaas of andere blauwe kaas, zout en versgemalen zwarte peper
Schil de koolrabi en aardappel en snijd ze in
blokjes. Verhit de boter in een pan, voeg de
koolrabi en de aardappel toe en laat op laag
vuur 2 tot 3 min smoren. Voeg de bouillon
toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en
laat 20 tot 25 min zachtjes koken tot de groenten
goed gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer.
Roer er de melk en de room door en breng alles
opnieuw aan de kook. Verkruimel de gorgonzola.
Haal de soep van het vuur en roer er de
gorgonzola door. Breng hem desgewenst op
smaak met wat zout en peper, en serveer meteen.
Lekker met brood.
bijgerecht voor 2 personen
½ krop sla, 1 (vlees)tomaat, ½ potje
maiskorrels, 200 gr kidneybonen, 1½ bosuitje
Dressing: 2½ eetl olijfolie, ¼ citroen, ½
teentje knoflook, 1 theel mosterd, peper, zout
Was de sla, snijd hem in ragdunne reepjes en laat hem goed uitlekken. Snijd de tomaat in blokjes. Spoel de kidneybonen af en laat uitlekken. Laat de maiskorrels uitlekken. Was de bosui en snijd deze in dunne ringetjes. Pers de citroen uit en vang het sap op. Pel de knoflook. Klop een dressing van de olie, het citroensap, de uitgeperste knoflook, de mosterd en peper en zout naar smaak.Schep de sla met de tomaat, de mais, de kidneybonen en de bosui door elkaar. Meng de dressing erdoor en serveer direct.
bijgerecht voor 2 personen
½ krop sla, 300 gram oesterzwammen en/of
kastanjechampignons, 1 ui, scheut olijfolie, 200
gram geiten kaas of feta, eventueel 1 mango, 8
olijven, 4 eetl gehakte peterselie
Dressing: 1 citroen, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetl
honing, zout, versgemalen peper
Was de sla, laat uitlekken en scheur of snij in
kleine stukken. Schik op mooi plat bord.
Pel en snipper de ui. Maak de paddenstoelen
schoon en snijd ze in plakjes. Bak de ui en de
paddenstoelen in olijfolie. Schik op de sla.
Maak de dressing: Rasp het geel van de schil van
de citroen, pers de citroen uit en vang het sap op.
Meng de citroenschil en het citroensap met de
overige de ingrediënten voor de dressing en giet
de dressing over de salade.
Snijd de olijven doormidden, snijd de de
geitenkaas en eventueel de mango in blokjes en
verdeel het over de salade. Hak de peterselie fijn
en strooi dit over de salade.
bron: www.peterselie.nl
bijgerecht voor 2 personen
500g asperges, 2 eieren, 1 sjalotje, klontje boter,, ½ eetl. citroensap of scheutje room, mespuntje zout, 2-4 eetl gemengde tuinkruiden (bv. tijm, oregano, bieslook, peterselie, kervel, koriander)
Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkant af. Kook ze in ruim water met zout in ongeveer een 15 min gaar. Kook de eieren hard en snijd ze in stukjes. Hak de tuinkruiden fijn. Pel en snipper het sjalotje. Smelt boter in een pan, voeg de asperges, sjalotje en een scheutje van het kooknat toe. Voeg de helft van de tuinkruiden erbij. Laat 5 min sudderen. Voeg citroensap of room toe en bestrooi met de overgebleven tuinkruiden en de stukjes ei.