Toen we in 2009 hier in Wilhelmsoord begonnen, hebben we op de akker aan de Zandzoom vezelhennep geteeld als omschakelingsgewas. Een mooie teelt, snelgroeiend, heeft weinig nodig en voor vele doeleinden bruikbaar. Onze hennep werd toen als isolatiemateriaal verwerkt. Een paar jaren later wilde een groepje mensen hennep telen voor de productie van CBD olie. Wat uiteindelijk hennepthee werd, die we ook een tijdje in onze winkel hadden. Zo nu en dan kruist deze plant weer onze paden. Hoe meer je erover hoort, hoe bijzonderder de hennepplant lijkt. Hennep is als teelt goed voor de bodem, het heeft voedende en medicinale waarde, er kan textiel van gemaakt worden en papier, de dikke houtige delen kunnen brandstof leveren en ga zo maar door. Bv:
Eén hectare hennep neemt evenveel CO2 op en produceert evenveel zuurstof als 25 hectare bos.
Pollen van de hennepplant zijn waardevolle voeding voor veel insecten waaronder minstens 23 soorten bijen.
Eén hectare hennep kan evenveel papier produceren als 4 hectare bomen. Papier van hennep kun je 8 keer recyclen, papier van hout maar 3 keer.
De meeste mensen kennen hennep in eerste instantie van de wiet en dat is eigenlijk jammer, want de plant is zoveel veelzijdiger.
Wil je nog meer weten, op:
Woensdag 14 juni is op ’t Leeuweriksveld een lezing over hennep, door Hans Kamperman.
Inloop 19.15 aanvang lezing 19.30 uur.
Het tweede thema van de avond is Vrije Energie.
Nieuwsgierig geworden? Meld je aan bij Wim Roeleveld, roeleveld.wim@gmail.com 06-51322851
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy | 't Leeuweriksveld |
Diverse sla | 't Leeuweriksveld |
Spinazie | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Regenboogpeen Bio Romeo óf asperges | 't Leeuweriksveld |
Sla, spinazie, paksoy, asperges óf rabarber, koolrabi, …
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 2 juni, 7 juli, 4 augustus en
1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.
over het tragische conflict in Oekraïne: “De sleutel ligt in Washington”-Ton Jansen. Vanuit oprecht neutraal en onbevangen standpunt geschreven; belangrijk om ter kennis te nemen.
Zomerpauze in juni en juli
25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u.
Start 13.30 tot 16.30.
Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora -
etmhelderman@gmail.com 06-18887523
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60
25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h
Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde.
Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70, ontvangst met een hap en drank en een rondleiding.
Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer met spelletjes, lekker eten, muziek en kampvuur. Laat het ons weten, als je wilt komen.
Asperges AA1*/kg | 11,00 |
Asperges A1*/kg | 9,90 |
Asperges groen*/kg | 9,90 |
Asperges AA2*/kg | 8,25 |
Asperges B* en koppen*/kg | 4,00 |
Soepasperges*/kg | 2,75 |
twee kippenpoten of stukken kipfilet, 2 paprika's, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel basilicum, 1 theelepel oregano, zout en peper
Paprika's wassen, in vieren snijden, zaad en zaadlijsten verwijderen en paprika's in stukjes snijden. Een braadpan met een sluitend deksel verwarmen. De kip insmeren met zout en peper en rondom aanbraden. Dat kan met een beetje olie of boter, maar het kan ook zonder vet op een laag vuur. De ui snipperen, de knoflook uitpersen en vervolgens samen met de paprika enkele minuutjes meefruiten met de kip. Voeg paprikapoeder, basilicum en oregano toe. Doe het deksel op de pan en laat de kip in de gesloten pan in 30 tot 40 minuten gaar worden. Draai de kip halverwege de stooftijd om. Lekker met bruine basmatirijst.
150 gr groenselderij, 0,5 krop sla, enkele takjes kervel of maggiplant, 25 gr boter, 1 ui, 4 dl bouillon (water met een blokje of poeder), zout, peper, 1 eidooier, 0,5 dl slagroom
Was de groenselderij, sla en kervel of maggiplant en snijd in grove stukken. Smelt de boter in een pan, snij de ui in kleine stukjes en fruit in de boter tot glazig. Voeg de groentes toe en laat ze slinken. Breng water aan de kook en voeg de bouillonpoeder toe. Voeg het groentemengsel en zout en peper naar smaak toe. Laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken tot de groentes gaar zijn. Pureer alles met een staafmixer. Klop de eidooier met de slagroom los en verdun het met enkele lepels hete soep. Schenk dit weer al roerende bij de hete soep. Houd het warm, maar laat niet meer koken. Croutons of soepstengels zijn lekker bij deze soep.
0,5 krop sla, een paar worteltjes, 0,5 rode paprika, paar stengels groenselderij. Voor de saus: 1 bekertje zure room of crème fraîche, 2 eetlepels appeldiksap of agavesiroop, 1 eetlepel verse munt of 1 theelepel gedroogde munt, 1 eetlepel verse koriander, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
Was de sla en snijd deze in dunne repen. Rasp de worteltjes. Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snijd de stengels en het blad van de groenselderij in kleine stukjes. Meng alle groentes. Roer voor het sausje de room of crème fraîche los met het zoetmiddel en de fijngehakte munt- en koriander blaadjes. Meng het door de salade en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.
50 gr maiskorrels (potje), bouillonpoeder of zout, 50 gr kastanjechampignons of shiitakes, 0,5 eetlepel sojasaus, 0,5 theelepel citroensap, 1 ei, 200 gr Chinese kool, roomboter en/of olijfolie
Snijd de paddenstoelen in dunne reepjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Klop het ei tot een homogene massa. Verhit een beetje boter en een scheutje olijfolie en bak de paddenstoelen met zout en peper en evt een beetje bouillonpoeder. Doe de Chinese kool erbij en voeg de maiskorrels toe. Laat al roerende garen en breng op smaak met de sojasaus en het citroensap. Giet tot slot het ei over het mengsel en roer het door het groentemengsel. Lekker bij gebakken aardappelblokjes.
225 gr bladerdeeg, 150 gr (California) roomkaas, 700 gr asperges (liefst mengsel van groene en witte), 1 bosje lente-ui, 1 rode ui, (pot) doperwten
Voor de pesto: koop een potje of maak het zelf van bijv 3 handenvol vers zevenblad, rasp en sap van 1 citroen, 75 hazelnoten of cashewnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan, 2 el Parmezaanse kaas, 1-2 tenen knoflook, zeezout & versgemalen zwarte peper, 150 ml olijfolie extra vergine
Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk de plakken bladerdeeg aan elkaar met natte vingers. Besmeer het deeg met de roomkaas. Laat 2 cm van de randen vrij. Van groene asperges hoef je alleen het kontje eraf te snijden. Witte asperges moet je schillen en het onderste stuk eraf snijden. Kook de asperges een paar minuten voor. Laat uitlekken. Leg ze op een plank en snij hele dikke exemplaren in de lengte doormidden. Snijd de rode ui in ringen. Snijd de lenteui in dunne ringen. Verdeel de asperges over het deeg met de roomkaas en verstrooi de lente-ui, de ui-plakjes en de doperwtjes erover. Schuif in de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Bak de pizza ongeveer 20 minuten. Voor de pesto pureer je alle ingrediënten tot een grof, maar smeuïg mengsel. Snijd de pizza in 4 stukken en lepel er de pesto over.