Deze week zijn alle columnschrijvers aan het onkruidwieden en bezig met alles wat er nog zo op de boerderij gebeurt, dus daarom wat meer culturele aankondigingen uit de regio.
Als u wat aankondigingen van de zomer muziek week wilt verspreiden, doe dat graag, neem voor flyers en affiches contact met ons op.
onder voorbehoud van wijzigingen
Rode eikebladsla | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | 't Leeuweriksveld |
Groenselderij óf andijvie | 't Leeuweriksveld |
Courgette óf komkommer | 't Leeuweriksveld |
Paksoy óf koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Sla, bosbiet, spitskool, stengelui …
Concert in Dé Huiskamer van Nieuw Amsterdam op zondag 3 juli met GUUS WESTDORP, pianist, zanger en tekstschrijver.
Guus houdt zich al bijna 50 jaar bezig met
Nederlandstalige liedjes. Zo was hij o.m. pianist
bij Toon Hermans en Liesbeth List. Na zijn
solotoer met ‘Ramses, de liederen’ zet hij koers
met ‘Sneeuwhart’, aldoor verlangend naar de plek
waar het goed is tussen de mooiste liedjes van
Nederlandse en Belgische bodem. Guus:
“Nederlands is de taal die is versta, ook achter de
woorden. De mooiste schrijvers van de laatste
eeuw brengen mij plezier, warmte, weemoed en
voeden mij voor de dag van morgen. Ik zing en
speel graag nog hun parels en dan wel met alles
wat ik nú ben, met verhalen en anekdotes
tussendoor”.
Lunchconcert om 12.30 uur, middagconcert om
15.30 uur
Stoelen € 15,00 reserveren op:
hhfhemmen@hotmail.com of T.06.44186492
Preparatenwerk
Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roeren we het kiezelpreparaat. Volgende: zaterdag 10 juli
Woensdag, 29 juni, 18u níét de 30e!
Eten wat de pot schaft € 17,50.
Eten voor lijf en gezelligheid!
Aanmelding, vragen en doorgeven van dieetwensen: info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934
Alberta Rollema.
bijgerecht voor 2 personen
½ krop sla, 50 gr oude kaas, 1 ui, olie, 2 tomaten, 1 potje bruine bonen (370 ml), 1 eetl. tomatenpuree, 1 mespunt cayennepeper, 1 klein zakje tortillachips,, 2 eetl. zure room
Grill voorverwarmen. Sla wassen, uit laten lekken
en op borden of een platte schaal uitspreiden.
Kaas raspen. Ui pellen en snijden en even bakken
in wat olie. Tomaten klein snijden en met de
bonen, de tomatenpuree en cayennepeper bij de ui
voegen. Alles kort doorwarmen op een laag vuur.
Het bonenmengsel in een ovenschaal scheppen.
Tortillachips over de bonen verdelen. Kaas erover
strooien. Bonenschotel onder de grill plaatsen
totdat de kaas is gesmolten en een goudkleurig
korstje heeft. Bonenschotel op de salade
scheppen.
Zure room op de bonen scheppen.
bijgerecht voor 2 personen
300 gr courgettes, ½ kleine ui, 25 gr gemalen of geschaafde amandelen, 25 gr geraspte (oude) kaas, 1 volkorenboterham, ½ eetl. meel, 25 ml bouillon, 100 ml bouillon, ½ theel. korianderzaadjes, ½ theel. kerrie, 1 theel. zout, ½ eetl. olie
Hol de courgettes uit. Hak het binnenste van de
courgette fijn. Pel de halve ui en hak deze fijn.
Snijd de korst van de boterham en verkruimel
deze. Stamp de korianderzaadjes fijn. In een pan
met dikke bodem op matig vuur de ui glazig
smoren in olie. Het binnenste van de courgette
even meesmoren. Deksel op de pan en ca. 5 min.
stoven. Maak ½ eetl meel aan met 25 ml bouillon.
Voeg dit en de rest van de ingrediënten toe
(behalve 100 ml bouillon en de kaas). Al roerend
doorkoken. Deksel erop, van het vuur af, nog ca.
10 min. laten staan. Tot het een zeer stevig, maar
nog smeerbaar mengsel is.
Oven voorverwarmen
tot 200°C . De courgettes vullen en in een
ingevette vuurvaste schaal zetten. Bouillon in de
schaal gieten. Aluminiumfolie, 2 cm groter dan
de schaal, eromheen vouwen. In de oven, 20 min.,
onderste richel. Dan de folie verwijderen, kaas
over de vulling strooien en nog eens 5 min.
bakken.
Lekker met macaroni, polenta, rijst of
gierst en met een salade.
bijgerecht voor 2 personen
400 gr spitskool, 1 stengel groenselderij, 1 eetl. gehakte walnoten, een paar blaadjes verse salie of wat gedroogde salie, 125 ml slagroom, zeezout naar smaak
Spitskool wassen en in reepjes snijden. Stronk
verwijderen. Kool 5 min. smoren in slagroom. Af
en toe omscheppen. Groenselderij fijn snijden.
Salie en noten fijn hakken.
Selderij, salie, noten
en zout toevoegen en even doorwarmen.
bijgerecht voor 2 personen
½ krop sla, 1 tomaat, ½ rode paprika, 2 stengels groenselderij, ¼ komkommer, feta kaas naar smaak, 2 eetl olijfolie, 1 eetl witte wijnazijn, ½-1 eetl appeldiksap, verse kruiden naar smaak
Was de groenten en snijd de tomaten, paprika,
selderij en komkommer in stukken. Voeg de
blokjes feta-kaas toe aan deze salade en verse
kruiden naar eigen keuze. Meng de olijfolie, de
wijnazijn en de appeldiksap bij elkaar voor de
dressing.
Doe de dressing over de salade.
voor 2 personen
600 gr aardappels, zout en peper, 1 grote ui, 1 struik paksoi, 75 gr mosterdkaas, 2 eetl. bloem, 10 gr boter, ½ bekertje zure room, evt. 1 eetl. piccalilly of mosterd
Schil de aardappels en kook ze in water met wat
zout gaar. Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd
de paksoi in dunne repen en de kaas in blokjes.
Wentel de uienringen door de bloem en bak ze in
de hete boter op hoog vuur bruin. Stamp de
aardappels met enkele lepels kookvocht fijn en
schep er de paksoireepjes, de kaas, de zure room,
de piccalilly (of mosterd) en wat peper en zout
door.
Warm de stamppot goed door en garneer
met de uienringen.