…een heel originele titel, maar dat is toch, wat de landbouw op dit moment beheerst.
Elke avond en ochtend draait de beregening op de meest nodige plek, dat zijn vooral de laatst geplante plantjes, de kolen, de peulvruchten, (de peulen komen zo langzaam op gang met vrucht maken), de courgettes en de bedden gezaaide wortelgewassen, waarvan de eersten al aan het kiemen zijn. Maar ik moet eigenlijk erbij zeggen, dat deze laatste dit jaar aan de late kant zijn. Eerst was het koud en nat, dan koud en droog, nu heet en droog, dus zodoende zijn veel gewassen dit jaar een beetje later. Zo blijft de factor natuur toch altijd weer ervoor zorgen, dat elk seizoen elk jaar weer anders is. Nu zal dus de grote “wiedpiek” dit jaar ook wat later komen. Rode bieten, pastinaken en wortels, dat zijn de gewassen, die we ter plekke zaaien en waar dan met de hand in gewied moet worden. Mooi monnikenwerk zeggen we altijd.
Maar nu nog niet en we gaan door met bladgewassen oogsten, de eerste zomerspitskolen, de asperges hebben hun laatste oogstdagen, voordat ze weer door mogen groeien.
En we gaan door met water geven. Wat mooi was: de buurman gaf met zijn grote regenkanon water aan zijn graan en het was in dit geval voor ons handig, dat dat een beetje over de grens ging, want zo kreeg onze nieuw geplante haag ook een mooie plens water, waar wij anders met een ibc container en emmers in de weer waren geweest. Het weerbericht (en de windrichting) zegt, dat het nog even droog blijft, het zou wel iets koeler worden, dat is alvast wat.
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie | 't Leeuweriksveld |
IJsbergsla | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | 't Leeuweriksveld |
Regenboogsnijbiet óf asperges | 't Leeuweriksveld |
Aubergine | EcoVeg, Erica |
Sla, bosbiet, (asperges), palmkool, stengelui, courgette, …
We hebben veel mensen ook persoonlijk gemaild, maar in de loop der jaren waren het zoveel mensen, die ons ondersteund hebben, dat we misschien niet iedereen bereikt hebben, dus voel je vooral welkom bij het Feest.
Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde. Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70. Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer Laat het ons weten, als je wilt komen voor één of allebei de delen.
14, 15 en 16 juli op 't Leeuweriksveld., begin vrijdagavond 20 uur.
Bij dit seminar zullen we proberen, het geld naar zijn wezen te doorgronden. Het begint ermee, om met een wakker bewustzijn helemaal los te komen van de bestaande maatschappijstructuren. Bij het onderwerp ‘geld’ is de verleiding erg groot, om zich iets “uit te denken”. In de wetenschappen gaat het er echter niet om, zich iets uit te denken, maar om werkelijk te kennen. In dit seminar willen we kennis vormen door het bewust samenbrengen van zuivere begrippen en zuivere waarnemingen. Het mooie aan deze methode is, dat hierbij het denken met het hart verbonden wordt. Wat betreft de waarnemingen beginnen we met een korte terugblik op het seminar van januari 2023.
Zomerpauze in juni en juli.
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 7 juli, 4 augustus en
1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h
Asperges AA1*/kg | 11,00 |
Asperges A1*/kg | 9,90 |
Asperges groen*/kg | 9,90 |
Asperges AA2*/kg | 8,25 |
Asperges B* en koppen*/kg | 4,00 |
Soepasperges*/kg | 2,75 |
1 krop andijvie, olijfolie of roomboter, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad, knoflook, peper en tijm
Was de andijvie en snijd in dunne reepjes. Laat goed uitlekken. Verwarm de olie en/of roomboter in een pan met dikke bodem en leg de andijvie erin. Pers een teen knoflook uit en roer door de andijvie met wat tijm en peper. Roer even en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de groente in ongeveer 25 minuten zacht smorend gaar worden. Strooi er voor het opdienen geroosterd sesamzaad overheen. Lekker bij een puree van bijv knolselderij en zoete bataat met een gehaktbal of een gebakken eitje.
1 krop sla, 1 ei, 1 bruin pistoletje of een plakbrood, 75 gram Parmezaanse kaas. Voor de dressing: 4 el mayonaise, 50 ml olijfolie, 2 ansjovis filet, sap van een halve citroen, 1 tl worcestershiresaus, 1 tl mosterd
Snijd de Parmezaanse kaas in hele dunne plakjes (kan ook met een keukenmachine). Kook het ei naar hoe jij wilt hard of zacht. Snijd de pistolet of het plak brood in stukjes en druppel wat olijfolie erop. Bak in de oven voor 8 minuutjes tot de stukjes krokant zijn. Pluk de sla en was het goed en droog het op een schone theedoek.
Pers een halve citroen uit. Doe het sap bij de mayonaise in een kom met de worcestersauce en de mosterd. Klop het met een garde tot een egale massa terwijl je de olijfolie erbij druppelt. Snij de ansjovis in kleine stukjes en roer door de dressing. Doe de sla in een kom en mix goed met de dressing. Maak de salade af met de croutons, het ei en de dun gesneden Parmezaanse kaas.
aubergine, zout en peper, olijfolie, knoflookpoeder. Voor de saus: 500 g tomaten, 1 ui, 2 tenen knoflook, klein blikje tomatenpuree
Vervarm de oven voor op 180-200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak de aubergine bij de kant waar het steeltje zit in je linkerhand. Snijd vervolgens plakjes van een halve cm dik. Leg de plakjes op de bakplaat. Smeer ze in met olijfolie, bestrooi met zout, peper en knoflookpoeder. Draai de schijfjes om en doe hetzelfde op de andere kanten van de plakjes. Als je dat lekker lijkt kun je er nog wat Italiaanse of Provençaalse kruiden over strooien. Rooster ze vervolgens ongeveer 20 minuten in de oven.
Voor de saus bij de aubergines snijd je de tomaten, ui en de knoflook. Verhit een scheutje olie in de pan en bak hierin de ui en de knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg hier de tomaten aan toe. Roer het goed om en laat het inkoken. Voeg hier de tomatenpuree, peper en zout toe. Doe wat gesneden peterselie hier bij. Lekker bij linzen en een frisse salade.
ca 550 gr snijbiet, 250 g geraspte Parmezaanse kaas, 230 gr cashewnoten, 50 ml olijfolie, 5 teen knoflook
Week de cashewnoten een kwartiertje in water (en drink het dan op, lekker zoet). Was de snijbiet en snijd deze in kleine stukken. Rasp de Parmezaanse kaas. Plet de knoflook en snijd zo fijn mogelijk. Doe alle ingrediënten in een kom en pureer tot een grof maar smeuïg mengsel. Dat kan met een staafmixer, maar met een keukenmachine is beter. Lekker op een pizza of over asperges.
1 spitskool, 2 el olie, 1 ui, 2 cm gember, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, sojasaus, citroensap, agavesiroop, peper en zout, lente-ui
Snijd de spitskool in repen. Snipper de uien en de paprika, snijd de lente-ui in ringetjes, rasp de gember en pers de knoflook. Doe de olie in de wok en verhit. Voeg ui, gember, paprika en knoflook toe en fruit dit even aan. Voeg nu de gesneden spitskool toe en roerbak tot de spitskool beetgaar is. Voeg de sojasaus, citroensap, agavesiroop, peper en zout toe. Garneer de roergebakken spitskool met de lente-uitjes.
Serveer er bruine basmatirijst bij.
0.5 meloen, 1 krop sla, 6 plakken parmaham, 1 bol mozzarella, handje pijnboompitten of zonnebloempitten, verse basilicum.
Dressing: 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel honing of agavesiroop, peper en zout, 1 eetlepel appelazijn
Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar. Snijd de meloen in stukjes. Meng de stukjes meloen en de dressing door de sla. Snijd de mozzarella in stukjes en scheur de parmaham in stukken. Meng door de salade. Rooster de pitten in een droge koekenpan. Garneer de salade met de pitten en wat verse basilicum.
Lekker bij bijv. ovenfrites.