Wat is er de afgelopen week veel gebeurd. Er zijn zoveel mensen bezig (geweest) om ons te helpen, alle gewassen onkruidvrij te krijgen. En dat is in deze tijd toch altijd weer een behoorlijke klus. De bladgewassen staan er mooi voor, de rode bieten voor de herfst zijn al helemaal gewied, de rijen pastinaken verschijnen ook steeds meer, de wortels zijn voor een deel gewied, een deel zal worden herzaaid. Bij de wortels en pastinaken hebben we met de grasmaaier de hoge onkruidplanten afgemaaid, zodat je de kleine plantjes weer kon zien, dat werkte goed. Dus hier heel veel dank aan iedereen, die langer of korter heeft meegewerkt. Tenslotte waren er nog de knolselderijplanten. Die staan dit jaar helemaal achterin achter de bessengaard. Supervruchtbare grond, en dat vond het perzikkruid ook, het stond al een halve meter hoog. Wouter heeft nog met de trekkerschoffel het onkruid tussen de rijen losgemaakt en toen gebeurde het: twee mensen, waarvan één een zeer ervaren én doortastende moestuinder, hebben de hele klus in één dag geklaard, geweldig!
Je zou nu kunnen denken, wat doen ze toch
omslachtig daar op de bioboerderij, een beetje
moderne boer lost dat toch tegenwoordig wat
efficiënter op.
We hebben sinds kort het boek van Meino Smit:
“Naar een duurzame landbouw in 2040” in huis
en daar kwam ik het volgende tegen: naast dat het
zowiezo één groot pleidooi voor meer handen aan
de grond is, hier zo’n leuk voorbeeld van
efficientie: Vraag: waarom proberen we bv met
veel moeite een wiedrobot te ontwerpen, die
planten kan herkennen, wat veel computerwerk
is, wat veel energie kost, veel zeldzame
grondstoffen nodig heeft, die onder slechte
arbeidsomstandigheden milieuvervuilend
gedolven worden, terwijl een mens dat werk
binnen enkele minuten kan leren, er hooguit als
gereedschap een schoffel nodig is. Bovendien is
het heel zinvol werk in de buitenlucht.
Dat hebben we dus weer kunnen ervaren, dat het
wiedwerk als een torenhoge berg voor ons staat,
als we er alleen voorstaan, maar dat het met veel
handen toch te doen is.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Bind- of rode bataviasla | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | 't Leeuweriksveld |
Bosbiet | 't Leeuweriksveld |
Peultjes of komkommer | 't Leeuweriksveld |
Rode paprika | Vahl, IJsselmuiden |
Sla, knolvenkel, spitskool, andijvie, koolrabi
in De Huiskamer van Nieuw Amsterdam op zondag 3 juli met GUUS WESTDORP,
pianist, zanger en tekstschrijver.
Lunchconcert om 12.30 uur, middagconcert om
15.30 uur
Stoelen € 15,00 reserveren op:
hhfhemmen@hotmail.com of T.06.44186492
Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roeren we het kiezelpreparaat. Volgende: zaterdag 10 juli.
Woensdag, 29 juni, 18u niet de 30e!
€ 17,50.
Eten voor lijf en gezelligheid!
Aanmelding, vragen en doorgeven van dieetwensen: info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934
Alberta Rollema.
bijgerecht voor 2 personen
500 gr rode bieten, 1 harde appel, klontje boter of margarine, 1 theel honing, 1 eetl citroensap, ½ theel geraspte mierikswortel (vers of uit potje) zout, peper, fijngeknipte bieslook
Spoel de bieten af en laat ze in ruim water koken
tot het vel los laat (circa 1 uur). Stroop het vel
van de bieten en snijd ze in blokjes. Verwijder
van de appel het klokhuis en snijd de appel in
parten.
Verhit een wok of wijde braadpan, voeg
de boter of margarine toe en voeg de bietjes en
appel toe. Roerbak 4-5 min op hoog vuur. Voeg
de honing toe en laat deze karamelliseren. Voeg
het citroensap, de mierikswortel, zout en peper
toe, schep om en laat alles goed warm worden.
Bestrooi voor het serveren met bieslook.
bijgerecht voor 2 personen
1 kleine krop sla, 1 perzik of nectarine, 1 bol
mozzarella
Dressing: 1 eetl azijn, 3 eetl olijfolie, peper en
zout en suiker naar smaak
Was de sla, droog de sla en snijd het eventueel
kleiner. Verdeel de sla over een platte schaal.
Was of schil de perzik en snijd deze in stukjes.
Verdeel de perzik over de sla. Snijd de
mozzarella in stukjes en verdeel deze over de
salade. Maak een dressing van de azijn en
olijfolie en maak deze verder op smaak met
peper, zout en suiker.
Schenk de dressing over de
salade.
bijgerecht voor 2 personen
2 eetl olijfolie, 2 eetl citroensap, geraspte schil van ½ citroen, ½ eetl witte balsamicoazijn, ½ eetl rozemarijntakjes, 2 paprika's, 1 eetl pijnboompitten
Verwarm de ovengrill voor op 220°C. Meng voor
de vinaigrette de olie met het citroensap, de
citroenschil, balsamicoazijn en rozemarijn.
Bekleed het grillrooster met aluminiumfolie.
Halveer de paprika's en leg de helften met het
snijvlak naar onderen op het folie, bestrijk ze met
de vinaigrette en plaats ze onder de hete grill.
Haal wanneer het velletje zwart begint te worden
de paprika's uit de oven en dek ze af. Laat de
paprika's zo 10 minuten afkoelen.
Rooster de pijnboompitten in een droge
koekenpan. Ontvel de paprikahelften, snijd ze in
brede repen en leg ze op een schaal.
Strooi de pijnboompitten erover en bedruppel met
de resterende vinaigrette.
bijgerecht voor 2 personen
½ komkommer, 1 tomaat, 50 ml (bulgaarse) yoghurt, 1 eetl. mayonaise, 1 klein teentje knoflook, zout, peper, ½ eetl. gesnipperde dille of peterselie
Was de komkommer en snijd of schaaf hem in
dunne plakjes. Laat de plakjes in een vergiet
uitlekken. Was de tomaat, halveer deze en
verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd het
vruchtvlees in kleine stukjes.
Roer de yoghurt en de mayonaise door elkaar en
pers er het knoflookteentje door. Meng de helft
van de stukjes tomaat en de dille door het sausje
en breng op smaak met peper en zout.
Schep de uitgelekte komkommer en het sausje in
een schaal door elkaar en garneer het met de rest
van de stukjes tomaat.
Deeg: 200 gr bloem, ½ theel zout, 100 gr koude boter, 1 ei, 4 eetl zure room of kwark
Vulling: 350 gr spitskool, 1 ui, 250 gr (evt. vegetarisch) pittig gekruid gehakt (bijv met ½ theel knoflookpoeder, 1 theel kerriepoeder, een snufje chilipoeder en zout), 100 gr verse geitenkaas of kwark, evt. 100 gr spek in blokjes of reepjes.
Snijd de boter in kleine blokjes. Meng bloem en
zout en voeg de koude boterklontjes toe. Kneed
de boter door het meel en voeg dan het ei met de
zure room of kwark toe. Kneed er een mooie
deegbal van. Zet het deeg in een afgedekte schaal
ongeveer een uur in de koelkast.
Snijd intussen de spitskool in kleine reepjes. Pel
en snipper de ui. Bak het gehakt, de ui en
eventueel spek en voeg er na 5 min. de kool aan
toe. Roer er de geitenkaas of kwark door.
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het
gekoelde deeg in tweeën en rol er twee grote
plakken van. Vet ovenschaal of bakplaat in en leg
een deegplak erop. Verdeel het koolmengsel over
het deeg en leg de andere plak deeg er bovenop.
Druk de randen op elkaar en prik met een vork of
naald gaatjes in de bovenste deeglaag.
Bak de
kooltaart een half uur tot 3 kwartier; het deeg moet
goudbruin worden.