In mei legt elke vogel een ei. Volgens mij klopt dit spreekwoord gewoon, want de laatste twee weken hebben we hier ineens van alles wat uitgebroed is. Om te beginnen, natuurlijk de zwaluwen. Het lijkt wel, of dit jaar alle jonkies van vorig jaar weer teruggekomen zijn, ze allemaal nieuwe nesten hebben gebouwd en broeden maar. Inmiddels zijn ook al heel veel nieuwe zwaluwen uitgevlogen, maar een deel zit ook nog in het nest. Dan zie je in de schuur zo’n klein (door de zwaluwen zelfgebouwd) aardewerken halfrond aan de muur kleven en er kijken zes koppies uit. Als ze groter worden, denk je elk moment, dat ze er eigenlijk toch niet meer inpassen. Mooi gezicht.
Ook de kippen zijn weer productief geweest, 23 kuikens verdeeld over 3 hennen, het grootste nest was 12 kuikens. Met één “zwart schaap”, dat grappig genoeg ook heel eigenzinnig z’n eigen gang gaat. Alle andere kuikens zijn wit, geel of lichtbruin.
En tenslotte kwamen de mensen van de kerkuilenwerkgroep langs om de stand van zaken in onze uilenkast op te nemen. Ze kwamen met z’n tweeën, omdat diegene, die al jaren bij ons kwam nu na 50 (!) jaar werken bij de kerkuilenwerkgroep het stokje overdraagt. Vijf kuikens zijn geboren en er zijn nog twee eieren, misschien dat er nog twee uiltjes bijkomen. We konden ook even in de kast kijken. Wat een verschil met de kippekuikens: de laatste zijn meteen aan het rondrennen, scharrelen, pikken, zandbaden, alles wat een kip moet doen, maar zo’n uilskuiken zit daar in zijn hol met een rij dode muizen ernaast en wacht tot mama uil de muizen in hapklare stukjes aan hem voert.
Daarnaast zijn natuurlijk nog heel veel meer wilde vogels aan het broeden geweest, af en toe hoor je dan gescheld en gepiep, als er weer een Vlaamse gaai of een sperwer overvliegt, dan waarschuwt menig ouder zijn jongen.
De loopeenden zijn nog niet begonnen. Misschien wachten ze op betere (nattere) tijden.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla | 't Leeuweriksveld |
Bosbiet | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | 't Leeuweriksveld |
Asperges óf regenboogsnijbiet | 't Leeuweriksveld |
Courgette | 't Leeuweriksveld |
Sla, palmkool, stengelui, komkommer, …
14, 15 en 16 juli op 't Leeuweriksveld., begin vrijdagavond 20 uur.
Bij dit seminar zullen we proberen, het geld naar zijn wezen te doorgronden. Het begint ermee, om met een wakker bewustzijn helemaal los te komen van de bestaande maatschappijstructuren. Bij het onderwerp ‘geld’ is de verleiding erg groot, om zich iets “uit te denken”. In de wetenschappen gaat het er echter niet om, zich iets uit te denken, maar om werkelijk te kennen. In dit seminar willen we kennis vormen door het bewust samenbrengen van zuivere begrippen en zuivere waarnemingen. Het mooie aan deze methode is, dat hierbij het denken met het hart verbonden wordt. Wat betreft de waarnemingen beginnen we met een korte terugblik op het seminar van januari 2023.
Zomerpauze in juni en juli.
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 7 juli, 4 augustus en
1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h
nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde. Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70. Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer.
Laat het ons weten, als je wilt komen voor één of allebei de delen.
het groen van bosbiet, 150 gr bietjes, 1 appel en/of 1 peer, ½ gele paprika, 100 gr feta of een soortgelijk vegan kaasje, dille, 1 el rijststroop (of honing of agavesiroop), 70 ml olijfolie, sap van ½ citroen, 50 gr zonnebloempitten, 1 el shoyu of tamari
Maak de bietjes schoon en kook ze gaar in ongeveer 1 uur. Laat afkoelen. Verwijder de schil en snijd de bietjes in dunne partjes. Was en snijd het groen van de bosbiet zo fijn mogelijk. Laat uitlekken op een schone theedoek. Snijd de paprika in blokjes. Haal het klokhuis uit de appel en/of peer en snijd in hele dunne schijfjes. Verkruimel de feta boven een schaaltje.
Hak de dille fijn. Klop een dressing van de olie, de dille, het citroensap en de rijststroop en een klein beetje zout en peper. Rooster de pitten in een droge koekenpan, zet het vuur uit en blus de pitten af met de shoyu of tamari. Goed roeren als je de shoyu erbij doet, dan worden alle pitjes gecoat met een laagje. Drapeer het gesneden bietenblad in een schaal, leg de rest van de groente en fruit erop en bestrooi met feta en pitten. Besprenkel met de dressing en serveer.
1 spitskool , 100 ml olijfolie voor bakken en braden, 1 el karwij- of komijnzaad, zout en peper, 1 citroen, 150 ml (plantaardige) yoghurt, 1 bosje platte peterselie
Verwarm de oven voor op 220°C. Verwijder de lelijkste buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in 8 parten. Kwast de koolparten in met olie. Leg de parten op een bakplaat. Strooi de zaadjes over de parten en maal er royaal zout en peper over. Snijd de citroen in 4 partjes. Leg de citroen bij de kool op de bakplaat. Rooster alles ongeveer 25-30 minuten, keer de parten halverwege even om.
Haal de bakplaat uit de oven en leg de parten kool op een schaal. Hou de citroen even apart. Hak de peterselie fijn. Klop de yoghurt los, knijp de citroenparten erboven uit. Bestrooi alles met de peterselie, Lekker met een (vega) sateetje of een gebakken visje bijvoorbeeld.
Bron: recepten van Odin
2 knoflookteentjes, 2 koolrabi's, 1 pakje soja cuisine of crème fraîche, dille, peper & zout naar smaak
Schil de koolrabi en snijd fijn in kleine smalle reepjes. Blancheer drie minuutjes in kokend water. Hak de dille fijn en snijd de knoflook in kleine stukjes of pers fijn met een knoflookpers. Verhit kokosolie of olijfolie in een pan en voeg de fijngesneden knoflook toe. Na een klein minuutje kun je de koolrabi toevoegen en meebakken voor 2 minuutjes. Voeg dan de dille, wat peper en zout en tot slot de room of crème fraîche toe aan het geheel. Lekker bij bruine basmatirijst en een kleurrijke salade.
600 g asperges, 2 eieren, ½ bosje citroenmelisse of basilicum, 8 olijven , peper, (olijf)olie
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Snijd het kontje van de asperges, schil ze met een dunschiller en kook in ongeveer 10 min. gaar. Snijd de olijven in ringetjes en hak de citroenmelisse of basilicum fijn. Pel de eieren en snijd ze fijn of rasp ze op een grove rasp. Olijven, ei en citroenmelisse of basilicum mengen met peper en een scheutje olie. Ei-olijftapenade over de asperges serveren. Lekker met pasta.
150 g gemengde groente zoals peultjes, courgette, aspergestukjes, radijsjes, doperwten, gele paprika…
3 augurken (zuur of zoetzuur), 6 zilveruitjes, 250 gr cottage cheese, 2 lente-uitjes, 1 el dille, 1 el verse gehakte bieslook, 1 tl kerriepoeder, 1 tl gembersiroop, zout en peper naar smaak
Klop de cottage cheese met een mixer of in de keukenmachine of met een garde tot hij romig is. Blancheer hardere groente, zoals asperges en doperwten of peultjes ongeveer 2 minuten in kokend water en spoel koud af. Snijd alle groente in kleine blokjes. Snijd ook augurken en zilveruitjes heel klein. Meng alles met de cottage cheese. Meng de kerriepoeder en de gembersiroop erdoor. Meng de dille en bieslook erdoor. Kruid naar smaak met zout en peper.
Tip: lekker op een stokbroodje.