Afgelopen week werd er weer flink geprotesteerd
door veel boeren in het land. Deze keer is het hete
hangijzer: stikstof.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen:
wij zijn er niet bij geweest. En dat niet alleen,
omdat onze trekker aardig op leeftijd is, en het
niet handig is, om daarmee uren de weg op te
gaan, nee, de hoofdreden is toch, dat wij als
biologisch dynamische boeren eigenlijk
permanent in een soort van opbouwende protest
zitten. Willen laten zien, dat het eigenlijk toch
niet zo moeilijk is, om “duurzaam” te boeren!
En aangezien we het daarmee heel druk hebben,
zijn we dus niet de weg op gegaan en zijn we
doorgegaan met ons stille protest.
Onlangs kwamen we een affiche tegen naast een ziekenhuis: “minder handen aan het toetsenbord, meer handen aan het bed”. Voor de landbouw zou dat er zo uitzien: minder handen op kantoor en op de machine, meer handen aan en in de grond! Zolang we nog steeds willen geloven, dat “automatisering” en steeds grotere machines de landbouw efficiënt maken, zolang zal er niets veranderen. En dat dat dan ook nog goedkoop voedsel oplevert…
In deze tijd van het jaar zitten we in de rijkdom
van al die zomergroentes. Na een week van regen
en warmte zijn de kolen, de kroppen sla en
andijvie echt megadik geworden. We hebben de
allereerste aardappels van eigen land gehaald. De
haver en de emmer staan fier in de aren en ook in
de bessengaard worden de eerste bessen blauw.
Half juli begint het plukseizoen en hiernaast is
ook een uitnodiging voor de open dag op de
gaard.
En het leuke is, dat we samen: boeren én klanten
zelf kunnen kiezen, welke vorm van landbouw
we willen.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla | 't Leeuweriksveld |
Snijbiet | 't Leeuweriksveld |
Andijvie | 't Leeuweriksveld |
Tuinbonen of peultjes | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | 't Leeuweriksveld |
Sla, knolvenkel, tuinbonen óf peulen, …
Zaterdag 23 juli, 11- 16 uur
Koffie en thee staat klaar in de gaard, u kunt zelf
bessen plukken en rondkijken, wat er naast blauwe bessen nog allemaal groeit.
Concert in De Huiskamer van Nieuw Amsterdam op zondag 3 juli met GUUS WESTDORP,
pianist, zanger en tekstschrijver.
Lunchconcert om 12.30 uur, middagconcert om
15.30 uur
Stoelen € 15,00 reserveren op:
hhfhemmen@hotmail.com of T.06.44186492
Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roeren we het kiezelpreparaat. Volgende: zaterdag 10 juli.
hoofdgerecht voor 2 personen
200 gr tofu naturel, 2 eetl olie, 1 teentje knoflook, 1½ cm verse gember, 120 gr peultjes, 150 gr (pandan)rijst, 1 ui, ½ rode paprika, ½ komkommer, eventueel ½ rode peper, 100 ml kookwater van de rijst of 100 ml groentebouillon
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Snijd de tofu in blokjes. Schil de
gember en rasp deze. Pel de knoflook. Haal de
peultjes af en was ze. Pel de ui en snijd deze in
partjes. Snijd de peper fijn. Was de paprika en
snijd deze heel fijn. Snijd de komkommer in
reepjes.
Breng ruim water aan de kook en kook
de peultjes 2 minuten. Spoel ze in een vergiet af
onder stromend koud water. Verhit in een wok
de olie en bak de tofublokjes met de knoflook,
gember, ui, peper en paprikasnippers op hoog
vuur 3 minuten. Schep de peultjes en
komkommerreepjes erbij en roerbak op hoog
vuur 2 minuten. Verwarm eventueel de
groentebouillon. Schenk het kookwater van de
rijst of de groentebouillon bij de groentes en
breng het geheel al omscheppend aan de kook.
Serveer met de rijst.
bijgerecht voor 2 personen
1 koolrabi, 25 gram gepelde hazelnoten, 1 sjalotje of kleine ui, ½ eetlepel boter, 1 theelepel kerrie, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel zure room, ½ theelepel gemperpoeder, zout en peper
Schil de koolrabi en rasp hem grof. Hak de
hazelnoten grof. Pel en snipper de ui. Verhit de
boter in de pan en fruit hierin de ui met het
kerriepoeder. Maak in een schaal een sausje van
mayonaise, zure room, gemberpoeder, de
gefruite ui zout en peper.
Schep de koolrabi
erdoor.
bron: www.smulweb.nl
hoofdgerecht voor 2 personen
1 bos snijbiet of 300-500 gram snijbiet, 150 gr pasta, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 125 ml slagroom of kookroom, olijfolie, peper, zout, kaas om te raspen
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de snijbiet. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart. Pel de ui en snijd deze grof. Pers de knoflook. Verwarm een pan met dikke bodem. Bak de ui in olie tot het glazig is. Voeg de knoflook toe. Voeg de snijbietstelen toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg daarna het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is.
Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor.
Warm het geheel nog even goed door. Breng op
smaak met peper en zout. Schep het
snijbietmengsel door de afgegoten pasta. Roer
goed en schep het op de borden.
Rasp de kaas erover en eet smakelijk!
bijgerecht voor 2 personen
600 gr verse tuinbonen, melk, zout, mespuntje bonenkruid, 100 gr mager rookspek, 1 kleine prei
Breek de schil van de tuinbonen en wip met de
duim de bonen eruit. Doe de bonen direct in
water met een scheutje melk om de kleur mooi
blank te houden.
Breng ruim water met een scheutje melk, wat
zout en het bonenkruid aan de kook. Kook hierin
de tuinbonen in 15-30 minuten gaar.
Snijd het spek in kleine blokjes en bak het spek in
20 minuten bruin en knapperig. Snijd intussen de
prei in dunne ringen en was ze. Giet eventueel
wat van het spekvet af. Doe de preiringen bij het
spek en bak ze even mee.
Giet de tuinbonen af en schep het spek-
preimengsel erdoor.
bijgerecht voor 2 personen
½ krop (batavia)sla, 1 kleine appel
Voor de dressing: ½ citroen, 75 ml yoghurt, ½
eetl mayonaise, ½ teentje knoflook, zout en
peper, ½ bosje peterselie, ½ bosje bieslook
De citroen uitpersen. De yoghurt en de mayo in
een schaal doen en tweederde van het citroensap
erdoor roeren. De knoflook pellen en erboven
uitpersen.
De saus op smaak brengen met zout en
peper. De peterselie en de bieslook afspoelen,
van de peterselie de blaadjes plukken en deze
fijnsnijden. De bieslook in ringetjes snijden en
met de peterselie door de dressing mengen. Tot
gebruik in de koelkast zetten.
De sla grondig
wassen, in een vergiet goed laten uitlekken en de
bladeren in kleine stukken scheuren. De sla met
een slacentrifuge of in een theedoek
droogslingeren. De appel schillen, het klokhuis
verwijderen en de appel in kleine stukjes snijden.
Besprenkelen met de rest van het citroensap. De
sla en de appelstukjes in een grote slakom doen
en de yoghurtdressing erdoor roeren.
Direct
serveren.