Afgelopen week kwamen veel planten: de prei, die straks de hele herfst, winter en beginnend voorjaar geoogst kan worden. Daarvoor moest eerst het stuk land gespit, dan met een gatenprikmachine rijen met gaten gemaakt en toen kwam een mooie groep mensen, die een hele ochtend bezig waren, de gaten met preiplantjes te vullen. Deze planten zijn dan maximaal één vinger dik. Ze zien er al echt als prei uit, maar dan klein. Dat gebeurde allemaal vrijdagochtend, en toen was het hopen op die lang voorspelde plensbui- maar die kwam niet. Dus moesten wij toch maar zelf water geven. Dat gaat dan met een Ibc container vol water achter de trekker met vier “uitlaten” erachter voor vier rijen en dan is het best een gedoe, om ook al het water écht bij de rijen prei te krijgen. Ook dat is uiteindelijk weer gelukt zodat de planten een goede start kunnen maken. Ook de boerenkoolplanten voor de winter kwamen vorige week en zitten nu in de grond. We hebben zo’n soort “buizerdvlieger” die we dan bij net geplante kool plaatsen, het helpt om de duiven ervan af te houden, die de hartjes uit de jonge planten te vreten, want dat vinden ze erg lekker…
En nog steeds blijft het eigenlijk best droog. Met het verschil, dat door de westelijke wind de lucht iets vochtiger is. Want dat was de afgelopen weken nog zelfs dubbelop: het bleef maar droog en met de oostenwind was de lucht ook nog zelf kurkdroog. Je had soms het gevoel, dat ook na het beregenen het meteen weer droog was. De peulvruchten hebben daar dit jaar ook echt onder geleden en hebben minder opbrengst.
Verder is er weer veel onkruid gewied en de oogst van tayberries in de bessengaard en rode bessen op de akker aan de Wilhelmsweg is ook begonnen.
We zagen onderweg, dat al een akker met wintergerst gedorst was. Bij ons kleurt de rogge ook al een beetje geel. Zomers.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Bindsla of kropsla | 't Leeuweriksveld |
Bosbiet | 't Leeuweriksveld |
Spitskool | 't Leeuweriksveld |
Andijvie óf regenboogsnijbiet | 't Leeuweriksveld |
Bosui | 't Leeuweriksveld |
Sla, komkommer/courgette, …
14, 15 en 16 juli op ‘t Leeuweriksveld, begin vrijdagavond 20 uur
Bij dit seminar zullen we proberen, het geld naar zijn wezen te doorgronden. Het begint ermee, om met een wakker bewustzijn helemaal los te komen van de bestaande maatschappijstructuren. Bij het onderwerp ‘geld’ is de verleiding erg groot, om zich iets “uit te denken”. In de wetenschappen gaat het er echter niet om, zich iets uit te denken, maar om werkelijk te kennen. In dit seminar willen we kennis vormen door het bewust samenbrengen van zuivere begrippen en zuivere waarnemingen. Het mooie aan deze methode is, dat hierbij het denken met het hart verbonden wordt. Wat betreft de waarnemingen beginnen we met een korte terugblik op het seminar van januari 2023.
Zomerpauze in juni en juli
roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 7 juli, 4 augustus en
1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60
23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h
4 zongedroogde tomaten, een ons spekjes, 125 ml crème fraîche, 50 gr smeerkaas, 1 ui, 1 teen knoflook, drie eieren, een halve liter bouillon en andijvie
Was de andijvie. Kook de eieren. Bak de spekjes. Snijd de ui en bak in olie tot glazig. Snijd de knoflook fijn en doe erbij in de pan. Fruit nog even aan en voeg dan de bouillon toe (water met bouillonpoeder of een blokje). Breng aan de kook. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in stukjes en pel de gekookte eieren. Snij de eieren in stukjes en doe ze met de tomaten, smeerkaas en spekjes in een kommetje. Als de bouillon kookt doe je beetje bij beetje de andijvie erbij en pureer steeds met de staafmixer. Doe als laatste de crème fraîche erbij en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de soep op borden en doe het kommetje erbij. Je kunt naar wens wat uit het kommetje in je bord met soep doen.
150 g volkoren macaroni, klein uitje,1 teentje knoflook, handvol saliebladeren, 25 g roomboter, 25 g bloem, 250 ml melk, 1 kleine of 1/2 spitskool, 5 gedroogde tomaatjes, 1 el groene olijven, olijfolie, 100 g feta
Kook de macaroni in kokend water met een beetje zout volgens de aanwijzing op het pak. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de salie fijn. Verwarm voor de saus de boter in een pan en fruit de ui, knoflook en de salie. Voeg de bloem toe en bak 5 minuten mee. Schenk de melk er al roerend bij en kook de saus nog ca. 10 minuten door. Snij de spitskool in dunne reepjes. Kook de spitskool in water met een beetje zout in circa 5 minuten beetgaar, laat daarna de kool goed uitlekken. Snij de gedroogde tomaatjes in reepjes en halveer de olijven. Meng ze door de macaroni en voeg nog wat zout, peper en een scheut olijfolie toe. Snij de feta in blokjes. Saus en feta met de spitskool mengen.
250 gram cocktailtomaten, 15 gram Italiaanse of provencaalse kruidenmix, 4 el olijfolie ‘extra vierge’, 2 el balsamicoazijn, 3 bosuitjes, 100 gram rucola, 2 eieren
Kook de eieren door ze in een pannetje met water op te zetten en vijf minuten te laten koken. Klop in een slakom de kruidenmix met de olijfolie en de azijn tot een gebonden dressing. Snijd de cocktailtomaten in vieren en meng ze door de kruidenolie. Snipper de bosuitjes en meng ze met de rucola door de kruidige tomaatjes. Was de sla en laat uitlekken. Scheur de bladeren in stukken en meng door het mengsel van bosui en tomaat. Dop de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Leg de helften met de ronde kant op de sla.
blad van bosbiet, saladekaas koe of schaap weerribben, zout en peper, citroensap, 150 gr pasta, roomboter en olijfolie
Kook de pasta volgens aanwijzigingen op de verpakking. Snijd het blad van de bosbiet echt heel fijn, vooral de steeltjes. Doe een klont roomboter in de pan met een scheut olijfolie. Bak het fijngesneden bosbietblad op een matig vuur. Verbrokkel de saladekaas en doe dit erbij. Laat het zich al roerend vermengen met het bladgroen. Doe er een theelepeltje citroensap bij (of azijn) en voeg naar smaak zout of peper toe. Als alles een mooi geheel is roer je het door de pasta.
225 gr bietjes, 0,5 ui, olijfolie, 0,5 eetlepel meel, 0,5 theelepel komijn, 2 eetlepels peterselie, zout en peper, 1 dl bulgaarse yoghurt
Snijd het loof van de bietjes en kook de bietjes 20 minuten. Haal ze van de hittebron, giet het water eraf en als de ergste hitte eraf is kun je de schil verwijderen en de bietjes in blokjes snijden. Snijd een halve ui zo fijn mogelijk en fruit het in de olie tot glazig. Voeg de bieten blokjes erbij. Als alles goed warm is strooi je de meel en de komijn erover, terwijl je goed blijft roeren. Dan de peterselie (vers of gedroogd) erbij en zout en peper naar smaak. Doe tot slot de yoghurt erbij en blijf roeren tot alles een beetje begint in te dikken. Laat nog even sudderen en serveer met nog wat peterselie. Lekker bij bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.