Het is altijd interessant om eens in de cijfers te duiken, bv bij het thema stikstof. In de gangbare landbouw kunnen boeren nu 170kg stikstof per hectare uit dierlijke mest uitrijden, met een derogatievergunning, die voor bepaalde gronden uitgegeven wordt, kan dat zelfs verhoogd worden tot 230-250kg stikstof. In de biologische landbouw is het 170kg per hectare. In de biologisch dynamische landbouw geld een norm van 112kg stikstof per hectare. Nu kun je vragen, hoe komen deze normen tot stand? Eerlijk gezegd weet ik het bij de gangbare en biologische landbouw niet echt, misschien dat ooit het totaal aantal dieren in Nederland door de beschikbare hectare landbouwgrond gedeeld werd of zo?
Maar bij de bd- landbouw zit er het volgende idee achter: Je kunt één koe per hectare houden (of anders omgerekend evenveel schapen of geiten in gewicht van een koe) en dan kun je zelfvoorzienend zijn in de voerproductie voor deze dieren. Als je daarop je landbouw baseert zou er nergens een stikstofprobleem in de landbouw zijn.
En dan te bedenken, dat in dit overbemeste land
ook nog kunstmest gebruikt mag worden, er heel
veel huizen nieuw gebouwd moeten worden,
terwijl er gigantisch leegstand is bij gebouwen
voor kantoren, winkel en industrie, dat er
vliegverkeer is enz.
We gaan hier onvermoeid voort met ons stille
protest als bd- boeren.
Kathinka.
onder voorbehoud van wijzigingen
Rode batavia- of eikebladsla | 't Leeuweriksveld |
Komkommer | 't Leeuweriksveld |
Cherrytomaatjes of capucijners* | 't Leeuweriksveld |
Andijvie | 't Leeuweriksveld |
Bosbiet | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi | 't Leeuweriksveld |
*De capucijners zijn voor een deel al rijp. Deze moeten 45 minuten koken. |
Sla, venkel, snijbiet, …
Maak eens uw buren of de planten-water-gever blij met uw pakket. Vergeet niet erbij te vertellen hoe het pakket eruit ziet (o.a. de kleur en grootte van het krat), en wat erin zit (groente, fruit), zodat het bij het afhalen niet tot verwarring leidt. Maar u kunt natuurlijk ook aan ons doorgeven dat de levering tijdelijk gestopt moet worden, doe dit minimaal een week van tevoren.
Als u nu een aardappelabonnement neemt, krijgt u elke tweede week een zak met 3 kg goudgele gloednieuwe aardappels van ’t Leeuweriksveld.
Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roeren we het kiezelpreparaat. Volgende: zaterdag 23 juli. Graag even aanmelden.
Vijf dagen intensief werken aan de “Economische cursus” van Rudolf Steiner, die hij precies 100 jaar geleden hield. Net zo actueel als toen! Begeleid door John Hogervorst, Luuk Humblet en Wouter Kamphuis. Nadere informatie: info@driegonaal.nl
Concert met Cafe Wehmut op 10 september 2022, zet het alvast in uw agenda
In deze workshop gaan we Touma Im'ragda (geferm. knoflook), Hamed M'raqed (geferm. citroen) en S'men (geferm. roomboter) maken volgens Marokkaans grootmoeders recept. Wat u tijdens de workshop heeft bereid, krijgt u in drie weckpotten mee naar huis, Hierin blijft de inhoud jaren houdbaar. Op 't Leeuweriksveld op volgende zondagen: 21 augustus, 25 september, 23 oktober van 13- 17 uur. € 49,95 voor een workshop. Aanmelding en info bij Mina Bahnini, ifo@habous-shopping.com of 06-15396114
voor 2 personen
600 gr rode biet, 2 nieuwe haringen of 2 zure, 1 ui, 1 frisse appel, 4 augurken Dressing: 3 eetl. mayonaise, 3 eetl yoghurt of kefir, scheut azijn, ev. scheut appeldiksap, zout, eventueel wat (gedroogde) dille
Kook de rode bieten in de schil in ongeveer 30-60
minuten. Pel de bieten en snijd ze in blokjes. Laat
afkoelen. Maak de dressing met de aangegeven
ingrediënten. Pel en snipper de ui fijn. Schil de
appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Snijd de augurken in kleine blokjes. Snijd de
haringen in stukjes.
Meng alles met de dressing
en laat nog even doortrekken.
bijgerecht voor 2 personen
2 koolrabi's, 150 gr gehakt, 20 gr zonnebloempitjes, 20 gr rozijnen, verse dille, zeezout naar smaak, olijfolie
Rozijnen wellen in een klein beetje kokendheet
water. Zet de rozijnen net onder water.
Koolrabi schillen en in dunne plakjes snijden en
daarna in smalle reepjes.
Gehakt roerbakken in olie zodat het in kleine
stukjes uit elkaar valt. Het gerulde gehakt uit de
olie scheppen en apart bewaren.
Zonnebloempitjes, rozijnen met water en koolrabi
toevoegen aan de in de pan overgebleven olie en
al roerende een paar minuten stoven.
Dille fijn hakken of knippen.
Gehakt en dille toevoegen aan de koolrabi en op
smaak maken met zout.
bijgerecht voor 2 personen
75 gr feta, extra vierge olijfolie, knoflookpoeder, zout, peper, ½ grote of 1 kleine krop sla, 2-3 trostomaten of 6-9 cherrytomaatjes, 1 (bos)uitje of 1 sjalotje, ¼ komkommer, handje pijnboompitten
Snijd de feta in blokjes. Vermeng de blokjes feta
met een flinke scheut olijfolie, knoflookpoeder,
zout en peper en laat dit even intrekken (je kunt
ook blokjes gemarineerde feta kopen).
Was de sla en snijd of scheur deze klein. Was de
tomaten/cherrytomaatjes en snijd de tomaten in
plakken, halveer eventueel de cherrytomaatjes.
Pel en snipper de ui. Snijd de komkommer in
plakjes. Verdeel de sla over twee borden, strooi
de feta, bosui/sjalotje en de pijnboompitten
erover.
Leg daarna de plakjes tomaat en
komkommer erop.
bijgerecht voor 2 personen
1 krop andijvie, olijfolie, 30 gr hazel- of walnoten
Notensaus: 1 ui, 3 eetl gemengde notenmoes of pindakaas, handje rozijnen, sojasaus, peper, zout, 1 eetl tarwebloem, eventueel 1 perzik (of 2 halve op siroop)
Was de andijvie en snijd deze in dunne repen.
Pel en snipper de ui. Hak de hazel- of walnoten
grof. Wel de rozijnen 10 minuten in heet water.
Snijd de perzik klein.
Verhit wat olijfolie en
roerbak de andijvie met de noten ongeveer 5
minuten. Fruit in een andere pan de ui in olie,
voeg de bloem toe en laat enkele minuten
zachtjes garen. Voeg de notenmoes en rozijnen
roe en water, sojasaus, peper en zout naar smaak.
Op het laatst eventueel stukjes perzik toevoegen.
Serveer de saus bij de andijvie met bijvoorbeeld
couscous of rijst.
bijgerecht voor 2 personen
½ rode ui, 2 cm verse gember, ½ teen knoflook, ¾ komkommer, 10 gr verse platte peterselie
Dressing: 1½ eetl natuurazijn, ½ theel kristalsuiker, 1 eetl olijfolie, ½ eetl sesamolie
Meng voor de dressing de azijn, suiker, olijf- en
sesamolie in een kommetje. Pel de ui en snijd
deze in zo dun mogelijke halve ringen. Voeg toe
aan de dressing en laat minimaal 30 min. afgedekt
marineren.
Schil de gember en snijd fijn. Pel en snipper de
knoflook ook fijn. Wrijf de knoflook en gember
in de vijzel tot een pasta en voeg toe aan de
dressing.
Schil de komkommer en snijd of schaaf deze in
zo dun mogelijke plakjes. Voeg de dressing toe
en laat de komkommer afgedekt in de koelkast in
15 min. op smaak komen.
Haal de blaadjes peterselie van de takjes en snijd
fijn.
Schep de peterselie door de komkommersalade en serveer direct.
bron: www.ah.nl/allerhande