Ja die vraag krijg je als bd boer natuurlijk
regelmatig en liefst wil de vrager een antwoord
van één zin.
Je kunt deze vraag natuurlijk van
honderd kanten beantwoorden, één van de
mogelijkheden: als gangbare of biologische boer
kun je best materialist zijn, maar als je dat als bd
boer wilt zijn, dan wringt de schoen. In wezen
zijn wij in deze tijd toch sterk materialistisch
opgevoed, we vinden het logisch, als alles met
oorzaak en gevolg te verklaren is. Dus in die zin
is biologisch dynamisch boeren ook een soort
oefenweg in spiritueel denken- en handelen. Valt
ook niet altijd mee in de economische ratrace,
maar voegt toch wat meer dimensies aan het
leven toe.
Nu is er de hype van de kringlooplandbouw,
verschillende groepen zijn daar op hun manier
mee bezig. Zo is in de bio/bd-scene een idee, dat
je de kringloop pas kan sluiten, als ook de
menselijke uitwerpselen weer terug in de
landbouw komen. (want je verkoopt
producten/stoffen van je land, en die stoffen
moeten toch weer terug) Dat vind ik nu bij uitstek
een voorbeeld van materialistisch denken!
Afgezien daarvan dat ik het nogal een walgelijk
idee vind, denk ik, dat niet de menselijke poep op
het land moet, maar de menselijke géést: de mens
voegt zijn toewijding, zijn zorg, zijn arbeid aan
de directe kringloop op de boerderij toe, de poep
kan via de grote aarde-kringloop circuleren.
Ja en dat is natuurlijk geen hapklare oorzaak-
gevolg redenering, maar een begin van een
doordenker. 🙂
Kathinka
onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla | 't Leeuweriksveld |
Courgette | 't Leeuweriksveld |
Venkel | 't Leeuweriksveld |
Regenboogsnijbiet | 't Leeuweriksveld |
Prei | 't Leeuweriksveld |
Tomaten, sla, …
Maak eens uw buren of de plan-
ten-water-gever blij met uw pakket. Vergeet niet
erbij te vertellen hoe het pakket eruit ziet (o.a. de
kleur en grootte van het krat), en wat erin zit
(groente, fruit), zodat het bij het afhalen niet tot
verwarring leidt.
Maar u kunt natuurlijk ook aan ons doorgeven dat
de levering tijdelijk gestopt moet worden, doe dit
minimaal een week van tevoren.
Als u nú een aardappelabonnement neemt, krijgt u elke tweede week een zak met 3 kg goudgele gloednieuwe aardappels van ’t Leeuweriksveld.
De oogst is
rijkelijk, ze smaken heerlijk en zijn o zo gezond.
€ 7,50/kg als u ze zelf plukt (Tegen € 14,-/kg als
u ze in de winkel koopt)
Wie wil de volgende taak overnemen: voor de appelpers kunnen mensen zich aanmelden. Hiervoor
moet dan een schema gemaakt worden: hoeveel
mensen komen met hoeveel appels, wie is wanneer aan de beur bij de pers, en dit soort dingen.
Je hebt een beetje organisatietalent nodig, maar
het is goed te doen, lijkt je dat wat, meld je bij
ons.
En alvast de datum voor dit jaar: zaterdag 24 september 2022
Concert met Cafe Wehmut op 10 september 2022, zet het alvast in uw agenda.
n deze workshop gaan we Touma Im'ragda (geferm. knoflook), Hamed M'raqed (geferm. citroen) en S'men (geferm. roomboter) maken volgens Marokkaans grootmoeders recept. Wat u tijdens de workshop heeft bereid, krijgt u in drie
weckpotten mee naar huis, Hierin blijft de inhoud
jaren houdbaar.
Op 't Leeuweriksveld op volgende zondagen: 21
augustus, 25 september, 23 oktober van 13- 17
uur.
€ 49,95 voor een workshop
Aanmelding en info bij Mina Bahnini, info@habous-shopping.com of 06-15396114
hoofdgerecht voor 2 personen
Vulling: 125 gr vastkokende aardappels (geschild gewicht), 1 dl water, snuf saffraandraadjes of theelepel koenjit/kurkuma, 125 gr snijbiet (stelen en bladeren), 1 eetl citroensap, 1 klein knoflookteentje, zout, peper
Omelet: 3 kleine of 2 grote eieren, 2 eetl melk, 10 gr fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie), plantaardige olie, 50 gr koude creme fraiche, zout & peper
Vulling: Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Was de snijbiet en snijd deze in stukjes. Hak het knoflookteentje fijn. Doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en kook 4 minuten zachtjes, voeg snijbiet en wat zout en peper toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Meng, van het vuur af, de citroensap, de knoflook en eventueel de koenjit/kurkuma erdoor. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 170°C.
Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat
zout en peper door elkaar. Giet olie in een
hete koekenpan, giet er ¼ van het eimengsel in
en bak een dunne omelet. Laat op een stukje
keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat
afkoelen. Maak het snijbietmengsel op smaak
met zout en peper. Verdeel de koude creme
fraiche over de helft van elke omelet en daarna
het snijbietmengsel. Vouw elke omelet dubbel,
en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft.
Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open
kant zichtbaar is.
Leg de omeletten in een licht met olie ingevette
ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de
koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in de
voorverwarmde oven in 5-8 minuten heet
worden.
Serveer direct.
bij- of lunchgerecht voor 2 personen
1 venkelknol (ca. 250 gr), sap van ½ citroen, 60 gr vijgen (of perzik of appel), klein scheutje balsamicoazijn, 25 gr amandelen, olijfolie, 25 gr jonge geitenkaas
Was de venkel, snijd de venkel in kwarten en
snijd deze met een mandoline of een mes in
ultradunne schijfjes. Leg de schijfjes 10 minuten
in goed koud water met de helft van het
citroensap.
Snijd de vijgen (of perzik of appel) in kwarten of
stukjes en bak ze in olie tot ze karamelliseren.
Voeg een klein scheutje balsamicoazijn toe. Haal
de vijgen uit de pan en bak de amandelen in het
achtergebleven mengsel. Voeg een flinke scheut
olijfolie en zwarte peper toe.
Haal de venkelschijven uit het water, schud ze
droog en drapeer ze op een schaal. Leg de vijgen
en de amandelen erop. Bestrooi het geheel met
kleine brokjes geitenkaas.
Maak een dressing van de rest van het citroensap
met flink wat olijfolie en eventueel een beetje
zout en sprenkel de dressing over de salade.
Bron: www.okokorecepten.nl
bijgerecht voor 2 personen
½ krop (ijsberg)sla, 1 ananas, 1 rode ui
Dressing: 3 eetl olijfolie, 1 eetl citroensap, zout,
1 eetl zoete chilisaus
Was de (ijsberg)sla en snijd deze in dunne
reepjes. Snijd de rode ui in ringetjes. Maak de
ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Meng de slareepjes met ananas en uiringen in een
kom door elkaar. Meng de olijfolie met
citroensap, chilisaus en zout tot een dressing.
Voeg de dressing toe aan het slamengsel en meng
alles goed door elkaar.
hoofdgerecht voor 2 personen
500 gr aardappelen, zout, ½ grote of 1 kleine rode paprika, 125 gr jong belegen kaas, 50 gr gezouten cashewnoten, 1 eetl olijfolie, 350 gr prei (gewassen en gesneden), 1 theel kerriepoeder, ca. 50 cl melk, peper
Schil de aardappels, snijd de grote in stukken
en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten
gaar. Maak intussen de paprika schoon en snijd
hem in kleine stukjes. Was de prei en snijd de
prei (ook het groen) in ringen of stukjes. Snijd de
korstjes van de kaas en snijd de kaas in
dobbelsteentjes. Houd 1 eetlepel cashewnoten
apart en hak de rest grof.
Verhit de olie en bak de prei met het kerriepoeder
al omscheppend in ca. 5 minuten beetgaar. Neem
de pan van het vuur. Verwarm de melk, giet de
aardappels af en stamp ze met de melk tot een
smeuïge stamppot. Meng de prei, de paprika, de
gehakte cashewnoten erdoor en warm goed door.
Schep de kaas erdoor en breng de stamppot op
smaak met peper en zout.
Garneer met de rest van
de cashewnoten.